Marţi,
10.09.2024
Innorat
Acum
19°C

Interviu cu Mircea Crețu, directorul AJOFM: Sibiul are mare noroc cu județele limitrofe, Vâlcea, Gorj...

Interviu cu Mircea Crețu, directorul AJOFM: Sibiul are mare noroc cu județele limitrofe, Vâlcea, Gorj...

Șomajul a scăzut în județul Sibiu la cea mai mică valoare din ultimii nouă ani. Dacă s-ar angaja toți șomerii înregistrați în acest moment la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu, ar nu acoperi necesarul pentru o lună. Sibiul este ținut în picioare de forța de muncă din județele învecinate care continuă să migreze către noi. Despre aceste aspecte am vorbit cu Mircea Dorin Crețu, directorul executiv al AJOFM Sibiu.

Rep.: Cum arată piața muncii în județul Sibiu, în 2018?

M. C.: Multe locuri de muncă vacante și puțin persoane care să muncească. Cam așa arată piața muncii. E nevoie de forță de muncă.

Rep.: Adică vin firmele la dvs. și vă spun că avem nevoie de atâția oameni și nu prea mai aveți de unde să-i găsiți?

M. C.: Păi avem aproximativ 1000 de persoane înregistrate, șomeri indemnizați, și vreo 3500 neindemnizați. Dacă este să ne raportăm la numărul de locuri de muncă vacante declarate la noi, adică aproximativ 1800 de locuri de muncă pe lună.

Rep.: Deci dacă s-ar angaja toți șomerii indemnizați în clipa aceasta nu ar acoperi necesarul pentru o singură lună.

M. C.: În teorie, da, numai că în realitatea nu se pot angajați toți dintr-o dată, trebuie să găsim o compatibilitate între locurile de muncă oferite și persoanele interesate.

Rep.: Acum câțiva ani era de ajuns ca o firmă să dea un anunț de angajare în care trecea salariul oferit. Astăzi, anunțurile de angajare includ diverse pachete salariale, beneficii, asigurări, bonusuri... E o bătălie pe piață?

M. C.: Este foarte greu, într-adevăr, trebuie să te evidențiezi pe piață. Sibiul are mare noroc în această perioadă că atrage forță de muncă din județele limitrofe, în special Vâlcea, Gorj. De acolo încă vine o bucată foarte importantă de forță de muncă. Faptul acesta se și observă prin oraș, uitați-vă în cartierele noi din Șelimbăr sau Calea Cisnădiei, cele mai multe mașini sunt cu numere de înmatriculare de Vâlcea, ceea ce înseamnă că este cerere pe piața locală pentru ei și oferta le satisface nevoile.

Rep.: Acești oameni apar în evidențele AJOFM Sibiu?â

M. C.: Cei care vin din alte județe și se încadrează direct nu apar în evidențele noastre. Trebuie să ai domiciliul sau reședința în județul Sibiu, ca să fii în evidență la noi, și în acel moment să nu ai loc de muncă, cei care au loc de muncă nu au de ce să mai treacă pe la AJOFM. Majoritatea vin știind din timp unde vor lucra și ce vor face.

Rep.: Recent am văzut declarații dinspre Guvern care anunțau noi măsuri pentru descurajarea asistenței sociale și încurajarea muncii. Cum vedeți aceste măsuri?

M. C.: Să le vedem mai întâi. După ce vor fi aprobate și vedem exact ce presupun ele putem să ne dăm cu părerea. Am citit și eu recent, în presă, despre măsurile noi legate de zilieri, numai că zilierii nu trec pe la noi, ei sunt în grija Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Rep.: Tot legat de asistența socială, vineri ați organizat o nouă Bursă a Locurilor de Muncă. Edițiile anterioare, precum și alte evenimente similare prin țară, ne arată că șomerii nu prea vor să muncească, ci vin doar să ia o semnătură ca să-și primească indemnizația...

M. C.: Tot organizând astfel de burse, am constat și noi același lucru. În urmă cu câțiva ani, atunci când chemam șomerii la Bursa Locurilor de Muncă nu le specificam o anumită oră în invitație și veneau toți deodată, treceau foarte repede printre angajatori, își luam semnătura și plecau. Acum schimbat puțin procedurile. Am vrut să dăm o șansă mai mare și angajatorilor să-i cunoască pe cei care caută de muncă, dar și șomerilor – că mai sunt și oameni sinceri, care chiar vor să muncească, atunci i-am chemat la ore diferite. Astfel au timp să dialogheze, să se cunoască mai bine. De asemenea, le-a solicitat să prezinte mai multe semnături, nu doar una. Facem tot ce putem să mediem contactul între ei.

Rep.: Aceasta fiind situația pe piața muncii în Sibiu, mai e loc de investiții noi? Am mai putea vedea în 2018 fabrici noi sau companii la Sibiu?

M. C.: Fiecare companie își face o strategie înainte de a lua o decizie atât de importantă precum deschiderea unei fabrici noi. Strategia aceasta ține cont de mai mulți factori, nu doar piața muncii, contează infrastructura, drumurile, aeroportul, susținerea administrației locale... Deci Sibiul are multe atuuri. Eu cred că da, vor mai veni companii la Sibiu.

Rep.: Sibiul mai exportă forță de muncă? Mai pleacă lumea în străinătate?

M. C.: Tot mai puțin. Există niște facilități care se acordă, precum prima de relocare, și acolo vedem dacă pleacă cineva din județ. Sunt foarte puține astfel de cazuri în ultimii ani. Referitor la cei care pleacă în străinătate, pot să vă spun că noi monitorizăm rețeaua Eures, dar și acolo situația este similară. Puține persoane mai pleacă din județul Sibiu să lucreze în străinătate.

Rep.: A apus vremea căpșunarilor...

M. C.: De câțiva ani a apus vremea lor, în județul Sibiu cel puțin. Cei din sudul țării mai pleacă și cei din zona Moldovei, unde presiunea pe piața muncii nu este atât de mare.

Rep.: Ca o concluzie, care sunt perspectivele anului 2018?

M. C.: Eu sper să crească până la finalul anului numărul contractelor de muncă, să diminuăm și să reușim să angajăm încă o parte din șomerii înregistrați la noi. Cam astea ar fi perspectivele...

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

S

Acum 6 ani

Apai da, și SUA e ținută în picioare de emigranții din țările mai sărace, nu zic nu.
Raspunde

S

Acum 6 ani

Dar tragedia e tot pt județele mai sărace din jur, că n-au destui oameni ce face acolo. Noi suntem dezvoltați oricum, daca n-ar fi județele limitrofe, ar veni oameni din județe mai îndepărtate sau din alte țări, nu-i problema.
Raspunde

profu

Acum 6 ani

Propunere. Sa se faca fabricile direct in judetele limitrofe: Valcea, Gorj.....
Raspunde

I.S

Acum 6 ani

s-ar face daca ar exista infrastructura.
Raspunde

...

Acum 6 ani

gorj - limitrof...baaaaa, esti nebun?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian Adevarat

Acum 6 ani

Asa , sa vina toti oltenii incoace sa vada cum e Vestul Europei, ca la ei e greu, carul cu boi de Grigorescu. Propun, granita pe munti, Transilvania pentru transilvaneni!
Raspunde

@Troll Adevarat

Acum 6 ani

Esti doar un troll "adevarat"
Raspunde

Janos

Acum 6 ani

Este corect cu faptul ca Sibiul are mare noroc cu forta de munca din zonele vecine DAR cu ce folos daca primarita nu stie sa-i foloseasca? VIn banii din impozitele firmelor dar investitii ale primariei deloc. Pe langa firme mai trebuie sa si ajungem pe strazile Sibiului la ele sau in weekend sa ne recreem intr-un parc, sau sa mergem la o plimbare cu sau fara bicicleta, etc, etc, etc, Astea pe cand?
Raspunde

Pepe

Acum 6 ani

Sibiul are noroc ca majoritatea sefilor din institutii de Stat sau din institutii care apartin de consilii,primarii etc au toti capul patrat. Daca il aveau normal ceva trebuia sa mearga bine,dar asa dau din colt in colt.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus