Vineri,
02.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Protestul de la ”Brukenthal”. Se cere ”progresul înregistrat de elevi în urma acestui demers didactic”

Protestul de la ”Brukenthal”. Se cere ”progresul înregistrat de elevi în urma acestui demers didactic”

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu cere ca profesorul care a scos elevii la un protest simultan cu cel al comunității Vă vedem să dea explicații.

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a anunțat că solicită clarificări de la conducerea Colegiului ”Samuel von Brukenthal”, după ce în spațiul public au fost diseminate informații referitoare la un exercițiu de protest al unor elevi de clasa a XI-a. După cum relata și Turnul Sfatului, acești elevi au ieșit joi în curtea școlii, concomitent și într-o formă de protest asemănătoare cu cea a sibienilor din mișcarea #vavedem, care de mai bine de 100 de zile protestează zilnic în fața sediului PSD.

Conducerii Inspectoratului i-a fost relatat de către directoarea Monica Hay faptul că elevii, însoțiți de profesorul lor, ”nu au părăsit perimetrul unității de învățământ, acesta dorind să le demonstreze o formă de apărare a drepturilor omului și cetățeanului”. Într-o declarație dată Turnul Sfatului, profesoara Monica Hay a arătat că protestul elevilor a fost îndreptat și împotriva deciziei Ministerului Educației de realocare a fondurilor pentru locurile bugetate în cadrul universităților din România. ”Pentru a clarifica aceste aspecte, ISJ Sibiu a solicitat doamnei director prof. Monica Hay, președinte al Consiliului de Administrație al Colegiului Național «Samuel von Brukenthal» o convocare a domnului profesor pentru a explica planificarea și proiectarea acestor tipuri de activități, necesitatea și progresul înregistrat de elevi în urma acestui demers didactic, precum și cauza omiterii înștiințării directorului privind desfășurarea acestei secvențe din lecție”, se arată într-un comunicat remis de IȘJ Sibiu redacției Turnul Sfatului. Profesorul în discuție este un ”profesor-invitat” în cadrul Colegiului, care a creat în ultimii ani o adevărată tradiție din a oferi elevilor proprii cursuri susținute de cadre didactice din alte țări.

Conducerea Inspectoratului mai arată că, potrivit legislației din domeniu, cei care decid aplicarea de eventuale sancțiuni sunt tot reprezentanții școlii, ai cadrelor didactictice, ai autorităților locale și ai părinților care fac parte din consiliul de administrație. ”În conformitate cu art. 280 din Legea 1/2011, Legea Educației Naționale, decizia de cercetare disciplinară și o eventuală sancționare a cadrului didactic revine consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar față de care cadrul didactic are obligații contractuale”, se mai arată în comunicatul IȘJ Sibiu.

”Școala, în toată activitatea ei, are ca principal scop formarea capacităților cognitive și acționale ale elevilor. Așa cum prevede art. 3 din Legea 1/2011, Legea Educației Naționale, «Idealul educațional al școlii românești constă în dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a individualității umane, în formarea personalității autonome și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea și dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenească activă în societate, pentru incluziune socială și pentru angajare pe piața muncii». De asemenea, toate disciplinele din planul cadru, indiferent de clasă, au prevăzut ca principal scop dezvoltarea competențelor, acestea fiind definite ca un sistem integrat de cunoștințe, aptitudini și atitudini”, comunicat IȘJ Sibiu

Interpretat în cheie politică

Elevii clasei au XI-a care au protestat, joi, la prânz, în curtea Colegiului și în spatele celor din comunitatea Vă vedem din Sibiu, nu aveau un mesaj politic, a declarat Monica Hay, directoarea Colegiului ”Samuel von Brukenthal”, pentru Turnul Sfatului. ”Nu a avut treabă cu cei din comunitatea Vă vedem. Elevii au stat acolo vreo cinci minute, după care au intrat înapoi în clasă. Practic a fost vorba de o activitate din cadrul orei de istorie. Ei nu au părăsit incinta școlii, deci nu au avut nevoie nici de acordul conducerii școli”, arăta directoarea pentru Turnul Sfatului. Înainte de a fi emis comunicatul de presă de către IȘJ, Monica Hay declara că, oricum, situația va fi pusă în discuție în consiliul de administrație al școlii.

Cu toate acestea, fotografiile realizate cu elevii protestând și răspândite mai apoi prin rețelele de socializare au fost interpretate în cheie politică. ”Protestul nostru poate fi privit ca un experiment social. Desigur, mulți dintre noi au privit acest «experiment» ca o ocazie de a-și exprima opinia față de situația politică”, a admis și una dintre elevele care au participat la protest.

Sursa foto: Facebook / Rareș Helici

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

lol

Acum 4 ani

Profesorul sa raspunda simplu ca acel timp si acel gen de activitate era planificata prin ceea ce se numeste timp la dispozitia profesorului si care, culmea, se incadreaza fix in 5 minute. Planificare didactica...
Raspunde

lol

Acum 4 ani

AAA, uitasem! Cum se sanctioneaza faptul ca profesorul de religie cere copiilor de cls. primare sa nu manance nimic de dimineata si sa mearga impreuna de la ora 7 sa se spovedeasca?! Elevii sa se spovedeasca de pacatele grele facute pana la inaintata varsta de 7-8 ani! Pe stomacul gol...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

A

Acum 4 ani

Lumineaza-ma putin, ce lege interzice acest lucru? A, nici una? Ok. (dar e foarte 'cul' sa fi anti religie pentru ca asa e la moda)
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

Ora de religie nu e obligatorie
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Magna Horreum

Acum 4 ani

@lol: Elevii merg nemancati la Biserica, pentru a se impartasi. Canoanele si randuiala Bisericii prevad ca doar copiii sub varsta de 7 ani se pot impartasi nespovediti, fiind considerati fara de pacat. Un lucru normal, dealtfel... Dupa varsta de 7 ani, copiii incep sa discearna diferenta intre rau si bine si sa fie constienti de greselile lor. Care sunt, evident, proportionale cu varsta... Chiar nu inteleg de ce exagerati referitor la pacatele acestora...Nimeni nu-i acuza de pacate grele si sunt convins ca sunteti constient de asta. Cat despre stomacul gol, cati dintre parinti nu dau copiilor cativa lei dimineata sa-si cumpere ceva de mancare la scoala? Tot pe stomacul gol se chama ca-i scot din casa, dar asta nu mai deranjeaza, evident ca ne deranjeaza doar in ziua aia, unica din an, cand copiii merg sa se impartaseasca! Fariseule!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

A

Acum 4 ani

Legea interzice elevilor sa participe la proteste politice. Elevii avertizati iar profesorul si directoarea dati afara rapid. Deja toti s-au gasit cum sa isi porneasca tot felul de "proiecte" sau cariere din protestele anti-PSD si uite ca unii incalca legea care mai nou, aceeasi care se bat tare in piept si urla ca PSD-ul incalca legea, considera legile ca fiind foarte subiective si interpretabile atunci cand le convine lor sau cand se potriveste cu agenda lor mai mult sau mai putin politica.
Raspunde

Zumz

Acum 4 ani

Care lege interzice elevilor sa fie cetateni? Hai, sa vedem, cu fapte, nu cu fake-news, izvorat fie din necunoastere, fie din conceptii comuniste.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un pedagog de scoala noua

Acum 4 ani

De ce acel demers didatic tocmai atunci? Si de ce s-a cocotat dl. profesor invitat pe banca? La Bruk vin tot felul de figuri ca profesori invitati... Apropo de un profesor de fizica invitat... Cei de la Bruk stiu ndespre ce e vorba...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

carcotasul de serviciu

Acum 4 ani

Daca Radu vancu in grandoarea lui nu se grabea sa scrie pe facebook, poate nu se sesiza nimei! Fiecare pasare pe limba ei piere! Dle vancu v-ati dat cu dreptu-nstangu!!!
Raspunde

Luca

Acum 4 ani

In cazul de la Pitesti , cand au obligat o fetita de 3 ani sa stea in cap , pe asfalt , in fata premierului Dancila si a minstrului de interne , nu s-a sesizat nimeni ??? Saracii copii , au fost pusi sa defileze prin fata tribunei pline cu "personalitati" .
Raspunde

A

Acum 4 ani

Interesant cum logica si luciditatea dispare mai nou cand vine vorba de ceva anti PSD. Parca ne umplem de prosti care au impresia ca sunt foarte destepti doar pentru ca altcineva le spune ca sunt foarte luminati daca urmeaza un anumit "curent de gandire". Patetic si ne vom duce dracu extraordinar de repede.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Guru

Acum 4 ani

Mosul ala nu este nici macar profesor invitat!
Raspunde

Cipi

Acum 4 ani

Saptamana trecuta ,la Pitesti, au fost scosii toti copiii din clase pentru intampinarea politicienilor PSD, ca pe vremea comunistilor. Aici cine e de vina????
Raspunde

Rafila Susai

Acum 4 ani

Cine i-a scos, la fel ca si in cazul de fata!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus