Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
28°C

Cine sunt magistrații din Sibiu care au semnat „Rezoluția pentru apărarea statului de drept”

Cine sunt magistrații din Sibiu care au semnat „Rezoluția pentru apărarea statului de drept”

Aproape 1.500 de judecători din România au semnat o rezoluție prin care cer apărarea statului de drept. Inițiativa face parte din seria de proteste inițiate de magistrații români care se opun tentativelor de punere sub control politic a justiției.

Printre semnatarii rezoluției se numără și 23 de magistrați din județul Sibiu: Ana Bogdan (Tribunalul Sibiu), Cosmina Chetan (Judecătoria Sibiu), Simona Chichisan (Judecătoria Sibiu), Remus Cristi (PJ Sibiu), Iulia Deca (Judecătoria Sibiu), Diana Dinca (Tribunalul Sibiu), Diana Greising (Judecătoria Sibiu), Maria Gabriela Habean (PJ Sibiu), Laurențiu Iordan (PJ Sibiu), Anca Irimia (PJ Sibiu), Valentin Jumuga (Judecătoria Sibiu), Adina Lucuta (Judecătoria Sibiu), Mădălina Macovei (Judecătoria Sibiu), Elisabeta Opris (Judecătoria Sibiu), Mioara Paltinean (Judecătoria Sibiu), Florin Pomana (Tribunalul Sibiu), Carmen Popa (Tribunalul Sibiu), Simona Radu (Judecătoria Sibiu), Claudia Rohnean (Judecătoria Sibiu), Crina Tănase (Judecătoria Sibiu), Florin Vadeanu (Judecătoria Sibiu), Oana Zabava (Judecătoria Sibiu) și Florin Zeres (Tribunalul Sibiu). Lista rămâne deschisă pentru semnare, așa că acestora ar putea să se mai alăture și alți colegi de-ai lor.

Judecătorii, procurorii, magistrații asistenți și auditorii de justiție consideră că modificarea „legilor justiției”, aflate în dezbatere publică, „pun grav în pericol independența justiției și parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene și al Consiliului Europei”. Aceștia se declară revoltați de faptul că majoritatea covârșitoare a judecătorilor și a procurorilor români nu a fost luată în considerare atunci când au fost elaborate modificările de legi. În total, rezoluția semnată conține 11 puncte, după cum urmează:

1. Solicităm insistent factorilor politici încetarea imediată a atacurilor la adresa statului de drept și a judecătorilor și procurorilor din România. România este și trebuie să rămână stat membru al Uniunii Europene și al Consiliului Europei, iar nu un teritoriu al corupției și fărădelegii. Jos mâinile de pe justiție!

2. Solicităm Președintelui României, Președintelui Senatului și Președintelui Camerei Deputaților consultarea urgentă a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) asupra unor aspecte curente vizând modificarea în România a Codului penal, Codului de procedură penală și Codului de procedură civilă, precum și unele aspecte conexe, fiind necesară suspendarea imediată a dezbaterilor Comisiei speciale comune până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneția.

3. Solicităm amânarea luării oricăror decizii, din partea tuturor autorităților competente, în privința ”legilor justiției”, până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneția și până la punerea de acord a textelor de lege cu solicitările Comisiei Europene și ale GRECO. Puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existența unor anumite garanții față de celelalte puteri ale statului, pentru a consolida independența și imparțialitatea magistratului.

4. Solicităm consultarea reală a corpului magistraților cu privire la pachetele legislative care vizează activitatea lor, prin Adunările Generale din cadrul instanțelor și parchetelor. Consiliul Superior al Magistraturii nu reprezintă magistratura dacă ignoră punctul de vedere al miilor de magistrați români. Propunerile legislative ale Consiliului Superior al Magistraturii nu pot fi promovate netransparent și nu pot reprezenta voința a 5-6 membri. Solicităm consultarea reală a societății civile, ale cărei reacții trebuie să fie avute în vedere în cadrul dezbaterilor legislative.

5. Solicităm condiții demne de muncă. Realizarea unui act de justiție de calitate presupune alocarea timpului minim necesar studierii cauzelor, analizării problemelor de drept și a legislației în continuă modificare, iar nu pronunțarea unor soluții ce pot fi afectate de inadecvarea condițiilor de lucru, de lipsa de timp și supraîncărcare.

6. Solicităm Ministrului Justiției să se abțină de la acțiunile care intimidează procurorii și afectează statul de drept și independența justiției.

7. Solicităm Ratificarea Protocolului nr.16 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, al cărui text a fost adoptat de Comitetul Miniștrilor la data de 10 iulie 2013 și care a fost deschis spre semnare la 2 octombrie 2013, la Strasbourg. Protocolul nr. 16 prevede posibilitatea pentru cele mai înalte jurisdicții ale părților contractante de a solicita un aviz consultativ Curții Europene a Drepturilor Omului, atunci când apreciază că o anumită cauză aflată pe rolul lor ridică o problemă gravă privind interpretarea sau aplicarea Convenției sau a protocoalelor sale.

8. Solicităm membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să condamne imediat și cu fermitate atacurile la adresa statului de drept și a judecătorilor și procurorilor din România. Implementarea unor criterii interactive de evaluare anuală, de către corpul magistraţilor, a activităţii curente desfăşurate de membrii CSM, precum şi revizuirea procedurii de revocare a acestora sunt imediat necesare.

9. Solicităm puterii legislative și Consiliului Superior al Magistraturii să adopte măsuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici care subminează independența justiției.

10. Adresăm un îndemn către toate adunările generale ale instanțelor și parchetelor să se întrunească imediat și să hotărască formele de protest pe care le consideră necesare.

11. Invităm pe toți cetățenii României să se alăture acestei Rezoluții, în calitatea lor de purtători ai unor speranțe și aspirații de însănătoșire morală a țării și de menținere a ei pe coordonatele Europei civilizate.

Amintim că la sfârșitul anului trecut conducerea Judecătoriei Sibiu a anunțat 4 zile de grevă împotriva modificărilor legilor Justiției.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

B.Utoru

Acum 6 ani

Unde erau ăștia pe vremea când Băsescu și Macovei își subordonau Justiția? Sau sunt dintre beneficiarii acelor măsuri, ca și sibianca noastra dragă L.C. Kovesi... Tot mă gândesc: cameramanul Miscoci, cel răpit în Irak (vorba vine!), o fi din gașca Chiorului? Sau o fi o victimă, ca Ohanesian.
Raspunde

Bravo

Acum 6 ani

Bravo! Iata si oamenii verzi, verticali...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus