Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Experți în domeniul producției alimentelor au fost prezenți la Sibiu

Experți în domeniul producției alimentelor au fost prezenți la Sibiu

Tocmai s-a încheiat cel de-al IX-lea Congres Central European pentru Alimentație (CEFood) și Simpozionul Asociației Specialiștilor din Morărit și Panificație. Pe 24 și 25 mai, sediul Facultății de Medicină din Sibiu s-a umplut de oameni de știință, de profesioniști în domeniul alimentelor, funcționari guvernamentali și asociații profesionale care lucrează în domeniul producției și procesării alimentare, precum și în domeniul calității și siguranței acesteia. Specialiștii au ținut sesiuni de conferințe și prezentări pe diferite subiecte, precum și concursul și seminarul-European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG).

În cele două zile, specialiștii au prezentat proiectele și cercetările din domeniul alimentației, cu interacțiune și răspunsuri prompte la întrebările publicului, ca mai apoi în pauze, cei prezenți să poată degusta produse tradiționale românești printre care produse din carne, pâine, dulceață, plăcinte, dar și produse inedite ca înghețata cu ceai verde sau lavandă.

“Un ghid de bune practici, pentru mic și pentru mare!”

Mircea Ureche, directorul general al Morii Cibin din Sibiu și acționar al grupului de panificație Boromir, a deschis simpozionul anual al Asociației specialiștilor din morărit-panificație din România. Publicul a fost captivat ușor de prezentarea dinamică, însoțită de imagini și versuri. În sprijinul morarilor și brutarilor, Mircea Ureche a venit cu un ghid de Instrucțiuni tehnologice „relaxate” de fabricare a produselor de panficație. Manualul presărat cu desene și versuri vine ca un ajutor pentru brutari, în care le sunt exemplificate și detaliate toate detaliile realizării unei “pite de Sibiu” autentice.

Cei prezenți au aflat că nu toate bacteriile, microorganismele și substanțele de pe etichete sunt nocive, ci sunt prezente chiar și în cele mai naturale elemente, cum ar fi apa. Problemele apar când cantitățile nu sunt în parametri corespunzători. Pentru că igiena are o importanță majoră în producția alimentară, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai unor firme de pardoseli speciale pentru spații folosite în industria alimentară.

catalina dragomir stire (1)

Printre principalele scopuri ale acestui eveniment, se numără și armonizarea elementului legislativ la nivel global. Tehnologiile noi de producție, recoltare și procesare a alimentelor, nu pot să fie folosite la capacitate maximă din cauza legislației diferite din toate țările, astfel că acestea duc ușor la distrugerea unor alimente, exemplu interzicerea folosirii antibioticelor. Este adevărat că folosirea excesivă poate să devină nocivă mai apoi, însă interzicerea totală a acestora duce la imposibilitatea producerii sau procesării unor tipuri de alimente.

Gazda evenimentului a fost Universitatea Lucian Blaga, iar organizator principal a fost colectivul Facultății de Științe agricole, Industrie alimentară și Protecția mediului,  coordonat de prof. univ. dr. ing. Ovidiu Tița.

„În afara faptului că asigură o prezentare valoroasă, între cei care sunt interesați de domeniul produselor alimentare și cei care le proiectează în adevăratul sens al cuvântului, evenimentul este și un schimb benefic de idei, de cunoaștere între producători și omul de rând. Un asemenea eveniment poate răspunde la întrebări esențiale pentru sănătatea noastră.  La un eveniment cu o astfel de anvergură, stau la aceași masă și discută cei care produc alimentele, cei care produc studii și cercetează anumite componente si compoziții ale alimentelor, precum și cei care se ocupă de partea de medicină, farmacie și nutriție.”
Ovidiu Tița a declarat și faptul că este bucuros că numărul celor care au participat a fost neașteptat de mare, peste 350 de persoane, la sesiunile, conferințele și workshop-urile  privind alimentația, siguranța alimentelor și nutriție. De asemenea, acesta a menționat faptul că “mari producători din industria alimentară au venit cu standuri, care au facut posibilă degustarea și prezentarea de produse, iar cei prezenți au putut să le vadă și să pună întrebări; au venit producatori de aparatură de laborator și producători de utilaje pentru produsele alimentare și au putut să facă la fața locului o demonstrație clară celor prezenți.”

catalina dragomir stire (1)

ULBS, implicată în comunitatea locală

În deschidere, Ioan Bondrea, rectorul ULBS, a precizat faptul că mediul academic se implică și va continua să se implice în problemele societății, precum și în viața socială și culturală a Sibiului,  cu atât mai mult cu cât anul viitor, Sibiul urmează să devină regiune gastronomică europeană.

Programul s-a încheiat cu prezentarea și premierea posterelor realizate de participanți, pe care cei prezenți au putut să le admire pe parcursul celor două zile. Reprezentanții Asociației Specialiștilor în Morărit și Panificație, au oferit premii în valorare de peste 4000 de lei. Printre câștigători, s-a aflat Mihai Ognean, șef lucrări dr. ing. al Departamentului de Științe Agricole și Ingineria Produselor Alimentare, al ULBS.

Cătălina Dragomir

 

Credit foto: Eduard Gross

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus