Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Premieră națională: Tumoră gigant îndepărtată de la un bebeluș, cu o intervenție modernă

Premieră națională: Tumoră gigant îndepărtată de la un bebeluș, cu o intervenție modernă

O fetiță de doar patru luni din Botoșani a fost operată cu succes la Sibiu ieri, printr-o intervenție realizată pentru prima dată la noi în țară. Micuța, provenită dintr-o familie cu mari necesități materiale, avea o tumoră gigant în zona gâtului, care o împiedica să se hrănească și să respire corespunzător.  

Doctor Peter Liuba, un apropiat al Spitalului Polisano din Sibiu, care vine adeseori în centrul țării pentru a realiza operații pe copii cu malformații congenitale cardiace grave, a realizat ieri în premieră națională o operație pe o fetiță de doar câteva luni. Fetița avea nevoie de o intervenție care să ducă întâi la regresia tumorii, pentru ca aceasta să fie într-un final înlăturată. Practic, este vorba despre o tehnică endovasculară care nu presupune bisturiu.

"11 copii cu malformații cardiovasculare au fost operați săptămâna aceasta la Sibiu, cu sprijinul Fundației Polisano și al echipelor medicale britanice și suedeze. Printre acestia, o fetiță de patru luni din Botoșani, cu o tumoră vasculară invazivă în zona gâtului. Operația, coordonată de prof. Liuba din Suedia, s-a derulat printr-o tehnică minim invazivă, iar fetita va fi externată la două zile după operație. Mama lui Beatrice, care o crește singură, nu dispune de resursele necesare pentru a acoperi costurile intervenției. Aceasta va fi suportată de Fundația Polisano, cu sprijinul partenerilor săi, dintre care Clubul Rotary. Această intervenție era ultima șansă pentru fetiță, căreia tumora îi comprima deja traheea și îi îngreuna respirația. Operatia ar fi costat de zece ori mai mult dacă ar fi fost realizată într-unul din spitalele din Europa occidentală. Familia a contactat Fundația Polisano prin internet și a beneficiat de sprijin imediat”, spune Cătălina Costache, din partea Fundației Polisano.
Din fericire, întreaga intervenție s-a desfășurat cu succes, iar fetița este în recuperare.
„Postoperator, fetița a fost menținută cu sedare intravenoasă și pe support respirator cu ventilator mecanic, timp de patru ore. Acest timp a fost necesar pentru ca obturatoarele vasculare să aibă timp să coaguleze și să se stabilizeze după intervenție. Ulterior fetița a fost trezită, extubată și ținută sub observație în terapie intensivă, cu o evoluție bună peste noapte. În dimineața zilei de azi, a fost externată din terapie intensivă”, spune Bogdana Zoica, unul din medicii implicați în operația fetiței.
O astfel de intervenție costă în străinătate în jur de 30.000 de Euro.

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

wow

Acum 5 ani

Felicitari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus