Bucureșteancă mutată la Sibiu de zece ani, la 36 de ani, Carmen Bârsan este mămica a doi băieți și lucrează ca inginer constructor. Pe lângă job și atenția pe care le-o acordă copiilor, în timpul liber Carmen are o activitate care îi îndulcește zilele…la propriu.
Pasiunea pentru prepararea dulciurilor a descoperit-o încă din copilărie, iar această activitate a ajutat-o mereu să se relaxeze. Abia după ce s-a născut primul băiețel însă a început să acorde o importanță mai mare preparării lor și a ingredientelor pe care le folosea. Așa a descoperit dulciurile raw vegane.
„După ce am devenit mamă pentru prima dată am început să fiu tot mai preocupată de nutriție, voiam să-i dau copilului mâncare cât mai sănătoasă, bogată în vitamine și nutrienți și cât mai săracă în zaharuri, carbohidrați și E-uri. Am încercat să pregătesc dulciuri fără zahăr, înlocuindu-l cu miere, sirop de agave sau fructe uscate. Așa am descoperit diverse site-uri cu rețete de dulciuri raw pe care am început să le pun în practică”

Deși inițial s-a folosit de nou-descoperita pasiune pentru a le oferi o alternativă sănătoasă de dulce copiilor ei și prietenilor, curând a realizat că ar putea să facă mult mai mult.
„La început am facut doar pentru copiii mei brioșe și prăjituri fără zahăr și făină albă, apoi am încercat bomboanele raw din diverse semințe și nuci. De torturi îmi era frică să mă apuc, mi se păreau complicat de realizat. În iarnă am început să dau cunoscuților diverse preparate spre degustare și am fost surprinsă să văd că sunt încântați de ele. Mulți dintre ei m-au sfătuit să împărtășesc cu alții aceste bunătăți și așa am lansat pagina de facebook”

Decizia de a merge pe raw vegan a luat-o pentru că, spune ea, alimentele astfel utilizate își păstrează toate proprietățile.
„Raw vegan înseamnă alimente neprocesate termic. Fiind utilizate în acest mod se asigură păstrarea tuturor nutrienților, vitaminelor, mineralelor și enzimelor din ingredientele crude. Se știe că alimentele, la temperaturi mai mari de 40 grade, își pierd vitaminele și enzimele. Pentru mine personal este o modalitate sănătoasă de a scăpa de dependența de zahăr. Dulciurile raw nu au produse lactate, zahăr, ouă, esențe artificiale, potențiatori de aromă sau conservanți. Ingredientele de bază sunt: nuci (migdale, nuci românești, pecan, caju) și semințe. Se folosesc îndulcitori naturali – miere, sirop de agave, ștevie, sirop de arțar, curmale, stafide, caise deshidratate și superalimente – cacao naturală, carob, goji, spirulină, maca, lucuma etc. Aceste dulciuri ne dau o stare naturală de energie și, deși sunt pline de calorii, nu îngrasă deoarece sunt extrem de sățioase și nu le putem consuma în cantități mari”

„Meniul” cu bunătăți raw cuprinde momentan torturi cu diverse fructe și/sau ciocolată și bomboane asortate, inclusiv batoanele bounty raw care, spune Carmen, sunt foarte apreciate de clienți. Prețul unui kilogram de tort este de 90 lei/kg, iar la bomboanele asortate 105 lei/kg (4-5 tipuri diferite de compoziție).
Afacerea lui Carmen Bârsan poate fi găsită pe pagina oficială de facebook, Fine Sweets by Carmen .
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 8244
Ultimele comentarii
Acum 13 minute
Educatie! Contraceptie!
Acum 13 minute
Finch
Acum 32 minute
Asdfasdf
Acum 34 minute
Vivi Dragan
Acum 38 minute
Vivi Dragan