Ministerul Afacerilor Externe de la București încă nu a stabilit o dată concretă pentru deschiderea oficială a Institutului Cultural Român (ICR) Moscova. Astfel, România rămâne în continuare fără un institut cultural în Rusia, în timp ce în țara noastră activează patru astfel de instituții rusești.
„Stabilirea unei date concrete pentru inaugurarea ICR Moscova depinde de finalizarea, în condiții optime, a tuturor procedurilor pentru asigurarea resurselor materiale și umane necesare funcționării viitorului Institut. De asemenea, se are în vedere și implementarea unei strategii de diplomație publică și culturală, care să fie adaptată contextului politico-diplomatic în care își va desfășura activitatea ICR Moscova”, menționează ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, într-un răspuns la o întrebare a deputatului Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
Încă în iulie 2013 a fost semnat un acord care prevedea deschiderea și funcționarea ICR Moscova pe de o parte și a Centrului Rus de Știință și Cultură la București pe de altă parte. În ultimii 3 ani MAE a mai fost întrebat despre acest subiecct, de fiecare dată răspunzând că institutul va fi inaugurat „atunci când vor fi îndeplinite toate condițiile” și că negocierea acordului respectiv a fost unul „de lungă durată”. În schimb, Centrul Rus de Știință și Cultură activează din mai 2015, fiind o reprezentanță a Agenției Federale pentru Comunitatea Statelor Independente din România.
Lipsa de reciprocitate între Federația Rusă și România pe planul schimbului de centre sau institute culturaleeste evidentă. În România, pe lângă Centrul Rus de Știință și Cultură, mai funcționează alte trei astfel de instituții: Centrul de LImbă și Cultură Rusă din București, inaugurat în decembrie 2009, Centrul Cultural Rus din Cluj-Napoca, deschis în noiembrie 2011 de către Fundația „Russkii Mir” („Lumea Rusă”), precum și un cabinet al aceleiași fundații a fost inaugurat în decembrie 2014 în Timișoara cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse în România.
Precizăm că anul trecut, răspunzând unei interpelări parlamentare, MAE spunea că „spațiile care vor fi folosite pentru a inaugura ICR Moscova au fost deja amenajate”, dar că procesul de identificare și pregătire a personalului care va fi trimis să lucreze la ICR Moscova se derulează „la un ritm mai lent decât cel preconizat”.
Institutul Cultural Român are reprezentanțe în Bruxelles, Istanbul, Madrid, Praga, Stockholm, Veneția, Beijing, Budapesta, Lisabona, New York, Roma, Tel Aviv,, Viena, Berlin, Chișinău, Londra, Paris, Seghedin, Varșovia.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Teodor Meleşcanu , Afacerilor Externe , Tel Aviv , În România , Federaţia Rusă , New York , Institutul Cultural Român , Ministerul Afacerilor Externe , Agenţiei Federale , Institutului Cultural Român , Comunitatea Statelor Independe , Constantin Codreanu , Centrul Rus , Centrului Rus , Ambasadei Federației Ruse , Centrul Cultural Rus , Cultură Rusă , Lumea Rusă , Russkii Mir
Vizualizari: 1058
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ana lu Manole
Acum 1 oră
Virgil Caragea
Acum 3 ore
Un cititor
Acum 3 ore
Sibian
Acum 4 ore
Joe Doe