Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-6°C

Grădina mea de la oraș. Un proiect pentru sibienii care își transformă balconul în grădină

Grădina mea de la oraș. Un proiect pentru sibienii care își transformă balconul în grădină

Balcoanele apartamentelor din Sibiu pot fi transformate în mici grădini, devenind astfel o sursă zilnică de legume și plante aromatice proaspete. Acesta este unul din obiectivele proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului și cofinanțat de administrația locală. În cadrul proiectului, printre altele, vor fi organizate și două concursuri pentru sibieni: unul în care vor fi oferite 14 kituri de grădinărit (care includ de la jardiniere, la unelte, pământ ori semințe și răsaduri) și unul în urma căruia vor fi premiate cele mai frumoase grădini de la oraș cu premii în bani, în valoare de 4.000 de lei. O astfel de “grădină de oraș“ a descoperit Turnul Sfatului și la doi pași de Piața Mare.

Adriana Boilă este profesoară de biologie, iar în grădina ei din balcon a plantat de la roșii la fasole și de la cimbru la mărar. “Am început de vreo 20 de ani să îmi «înverzesc balconul». Inițial am pus doar plante ornamentale, apoi unele plante au răsărit pur și simplu din semințele purtate de vânt, cum este acest copac Catalpa. Iar de doi ani am început să plantez și legume: salată, ridichi, roșii, fasole, mărar, cimbrișor, busuioc și rozmarin, de exemplu“, enumeră Adriana Boilă. “Toată vara trecută am mâncat salată de pe balcon“, adaugă arhitectul Dorin Boilă, despre grădina pe care cei doi soți au amenajat-o pe balconul care dă înspre strada Avram Iancu. “Este foarte importantă orientarea balconului. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine, iar noi am profitat de faptul că balconul este orientat înspre sud“, explică Adriana Boilă.

boila balcon (1)

Mâncare proaspătă. Și bio

Aproximativ o oră pe zi îi consumă Adrianei Boilă întreținerea grădinii din balconul său de aproximativ șapte metri pătrați. “Dar e un hobby, o pasiune, nu simt ca și când e vorba de muncă. Și apoi este și mulțumirea că te hrănești cu o mâncare pe care tu ai produs-o, sănătoasă. Pentru că tot ceea ce e aici în balcon e crescut cât se poate de natural, nu folosim niciun fel de compus chimic. De exemplu, pentru păduchii de plante, să știți că cel mai bun insecticid sunt mămăruțele. O singură mămăruță poate mânca până la 300 de dăunători într-o zi. Dar, totodată, împotriva dăunătorilor mai poate fi folosit și maceratul de urzici. Pentru fertilizarea pământului folosim vermicompostul, care poate fi obținut și într-o lădiță de lemn ținută pe balcon. Eco-grădinărit. Asta facem aici“, descrie Adriana Boilă câteva din metodele de îngrijire a plantelor din balcon. Folosește cât mai multă apă de ploaie, păstrată în temperatura ambientală, iar în lipsa acesteia apă de la robinet, lăsată să se “așeze“.

Grădinile de la oraș nu necesită neapărat balcoane deschise, explică profesoara de biologie. “Dar temperatura trebuie controlată. Când aceasta trece de 40 de grade, fotosinteza se oprește, deci balcoanele închise trebuie aerisite pentru creșterea plantelor. Avantajul acestor balcoane, însă, este acela că pot fi transformate în grădini și pe perioada iernii“, explică Adriana Boilă. Evident, nu toate tipurile de legume vor mai putea fi crescute și iarna.

boila balcon (8)

Grădina mea de la oraș. O scurtă descriere

“Grădina mea de la oraș“, proiectul tocmai lansat de Turnul Sfatului, cu susținerea Primăriei Sibiu și cu sponsorizare din partea companiei Oasis, va include o campanie de diseminare a informațiilor relevante pentru cei care pot și își doresc amenajarea unei grădini în balcon. De la articole și filmulețe despre modul în care pot fi amplasate jardinierele, pământul care poate fi folosit, până la metode de plantare, de îngrijire și recoltare, descrie de specialiști în domeniu. Medici nutriționiști vor vorbi despre avantajele legumelor și plantelor aromatice care pot fi crescute în “grădinile de la oraș“, iar bucătarii vor descrie rețete care se bazează sau folosesc astfel de legume proaspete.

În cursul săptămânii viitoare, Turnul Sfatului va lansa și un prim concurs, în urma căruia, prin extragere la sorți vor fi oferite 14 kituri de grădinărit celor care se înscriu. Opt dintre aceste kituri vor fi oferite sibienilor care doresc să își înființeze o grădină în balcon, iar șase celor care au posibilitatea să își amenajeze o grădină în jurul casei. Fiecare kit pentru grădinile din balcoane conține câte cinci jardiniere, dar și unelte (mănuși, greble, săpăligă, stropitoare etc). În plus, kitul pentru înființarea grădinii în balcon include și numeroase semințe și răsaduri: tomate pitice, ardei, fasole oloagă, arpagic, usturoi, ridichi, salată, spanac, rucola, cimbrișor, oregano, salvie, pătrunjel, leuștean, busuioc și mentă. Cele șase kituri oferite premii pentru cei care au teren în jurul casei vor avea același conținut, mai puțin jardinierele. În schimb, vor fi oferite mai multe tipuri de legume. Semințele și răsadurile sunt alese și din rândul soiurilor românești, cu sprijinul celor de la Grădina Verde Sibiu, furnizori de legume și plante aromatice proaspete pentru bucătăriile din zonă.

boila balcon (2)

Odată oferite aceste premii – aproape de finalul lunii -, proiectul va continua cu materiale informative despre modul în care trebuie îngrijite grădinile de la oraș. În a doua parte a lunii iulie va fi organizat un al doilea concurs, în cadrul cărora vor fi premiate cele mai frumoase și sănătoase grădini de la oraș: sibienii vor fi invitați să își posteze în cadrul concursului fotografii cu grădinile lor, iar un juriu format din specialiști în domeniu va desemna câștigătorii. Cu 1.500 de lei va fi premiată cea mai frumoasă și sănătoasă grădină din balcon înscrisă în concurs și tot un premiu de 1.500 de lei va fi oferit și celor care au îngrijit cea mai frumoasă grădină crescută în jurul casei. În plus, vor fi mai oferite – la fiecare categorie – două mențiuni de câte 500 de lei, pentru grădinile desemnate de sibieni prin vot. Regulamentele acestor concursuri vor fi publicate în momentul lansării lor.

Proiectul se va încheia cu organizarea unui cooking-show, în care sibienilor interesați li se vor prezenta rețete pe baza sau care presupun utilizarea legumelor și plantelor care pot fi crescute în grădinile de la oraș. Sibienilor le vor fi oferite și broșuri care includ sfaturi și rețete pentru cei care vor descoperi pasiunea grădinăritului la oraș.

logo municipiul sibiu

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Mai devreme sau mai tirziu se va gasi cineva sa-si umple pina-n buza balconul cu pamint pentru cultivat cucuruz sau napi.Foarte probabil ca balconul nu va reusi sa-l sfideze pe Newton,mare legumigultor englez.Nu mai lipseste decit concesionarea putinelor spatii verzi dintre blocuri amatorilor de fusoi si crastaveti.Dupa aia iar o sa va intrebati de ce aerul e poluat cu praf in suspensie(pariez ca nu stie nimeni din Primarie ce e aia),unde ne ducem copchiii sa se joace,de ce pute a balega,cum dracu' o picat balconu' etc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Parca in Zona Istorica se folosesc doar materiale traditionale specifice perioadei.Balconul e pardosit cu gresie sau cu placi de stejar habsburgic, ca nu-mi dau seama?
Raspunde

Stiu ce-ai facut in Hipodrom

Acum 3 ani

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/10/primaria-intre-cei-care-cer-gradini-cu-zarzavat-si-cei-care-cer-locuri-de-parcare-se-vor-planta-copaci-noi/ Contextul conteaza. Mai ajuta si memoria. Si nu, situatia nu s-a imbunatatit in cartier. Trotuarele sunt pline de masini parcate, aprovizionarea nu e reglementata, asfaltul a inceput sa crape. A crescut nr de masini, clar, dar asta nu conteaza cand ai spirit vizionar, asa-i?
Raspunde

ionc

Acum 3 ani

ari fii mai bine daca sari apuca sa faca fasadele ari arata mai bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus