Vineri,
04.10.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

De ce a refuzat Muzeul Brukenthal colaborarea cu șantierul “secolului în Sibiu“: nu erau cooptați și specialiști din muzeu

De ce a refuzat Muzeul Brukenthal colaborarea cu șantierul “secolului în Sibiu“: nu erau cooptați și specialiști din muzeu

Colectivul de arheologi al Muzeului Național Brukenthal arată că a varianta de protocol realizată pentru șantierul arheologic din Biserica Evanghelică din Piața Huet a fost refuzată deoarece nu includea în colectivul de cercetare niciun reprezentant al muzeului sibian. În lipsa acestui protocol, arheologii care lucrează la ceea ce a fost denumită “săpătura arheologică a secolului pentru Sibiu“ au încheiat un protocol de preluare a artefactelor descoperite cu Muzeul județean din Satu Mare.

Precizările semnate de “colectivul de arheologi al Muzeului Național Brukenthal“ vin ca urmare a unui articol publicat în Turnul Sfatului sub titlul “Muzeul Brukenthal nu mai vrea descoperirile arheologice ale Sibiului. Fie și valoroase“. Articolul a fost publicat fără poziția Muzeului, care a fost solicitat cu mai bine de 30 de zile înainte și arăta că reprezentanții Muzeului Brukenthal au refuzat să colaboreze cu echipa de cercetători angajată pe șantierul din Biserica Evanghelică din Piața Huet a Sibiului.

Arheologii Muzeului spun că, spre deosebire de varianta prezentată în articol, solicitarea de încheiere a unui protocol nu a stat două luni fără răspuns, ci a primit un răspuns chiar în ziua în care a fost formulată, respectiv în 21 martie 2018. “În cadrul acestuia conducerea Muzeului Național Brukenthal a precizat printre altele, în mod clar, faptul că «oricât am căuta în acest protocol de colaborare, nu găsim un membru al colectivului de cercetare cooptat din muzeul nostru (așa cum ar fi normal, având specialiști de marcă angajați în muzeu)». În consecință, se solicită renegocierea acestuia. După ce a fost trimis răspunsul cu nr. 1057 din 21.03.2018 către Institutul de Arheologie «Vasile Pârvan», nu a mai fost luată legătura cu Muzeul Național Brukenthal în vederea redactării și semnării protocolului de colaborare“, arată arheologii sibieni mai sus amintiți.

Echipa de arheologi care lucrează în prezent în șantierul Bisericii Evanghelice a încheiat un protocol de colaborare cu Muzeul județean din Satu Mare. Iar pentru ca eventualele descoperiri importante să fie păstrate la Sibiu, oficialii din Satu Mare au fost de acord ca acestea să fie predate în custodie pentru a putea fi expuse în spații din Sibiu, ulterior stabilite. Deși încă nu este închis, șantierul a scos la iveală, deja, informații și materiale prețioase (detalii în articolul În căutarea primilor sibieni: “este săpătura arheologică a secolului pentru Sibiu“).

Chestiunea dosarului penal

Articolul publicat de Turnul Sfatului în 13 iunie includea și câteva relatări despre un dosar penal deschis în urma unei sesizări referitoare la sumele încasate de angajați din conducerea muzeului, în nume propriu, în urma efectuării unor lucrări de descărcare arheologică pe șantierul a ceea ce acum este autostrada Sibiu – Orăștie. “Este interpretabilă afirmația că: «reprezentanții Muzeului Național Brukenthal au devenit subiect de dosar penal». Informația corectă este că: dosarul penal la care se face referire a fost clasat de parchet pentru inexistența faptelor“, mai precizează colectivul de arheologi ai Muzeului Brukenthal.

Totodată, în articol se făcea referire și la cantitățile de material ridicat din șantierele de descărcare arheologică, material depozitat o vreme în curtea muzeului în saci de mari dimensiuni. Acești saci au fost ridicați din Muzeu, iar arheologii spun că materialul nu a fost aruncat – așa cum se preciza în articol – ci predat altor muzee. “Nu este adevărat că: ,«acele materiale au fost pur și simplu aruncate» și nici că «au dispărut». Informația corectă este că: materialele arheologice de pe siturile arheologice care nu sunt localizate în județul Sibiu au fost și sunt în continuare predate, în baza unor procese verbale, muzeelor cu care avem încheiate parteneriate de colaborare în județele Alba și Hunedoara. De asemenea, modalitatea de depozitare a materialului arheologic de pe siturile arheologice preventive ale Muzeului Național Brukenthal a fost subiectul unui control al Corpului de control al Ministrului Culturii, care a avizat modalitatea de depozitare a materialelor arheologice în depozitele de arheologie preventivă special create, în trei spații ale instituției noastre“.

Colectivul arheologilor din cadrul Muzeului Brukenthal protestează împotriva articolului dind Turnul Sfatului, pe care îl apreciază drept fiind denigrator, calomniator și manipulator. “Când un articol, care probabil se dorește de investigație, se bazează pe afirmații de genul «O parte din angajați sau foștii angajați bănuiesc», considerăm că este justificat să protestăm împotriva materialelor jurnalistice de tip denigrator și calomniator și a manipulării informative care afectează nu doar imaginea Muzeului Național Brukenthal, ci și a comunităților culturale și științifice din care acesta face parte“, se mai arată în adresa transmisă redacției Turnul Sfatului.

 

Redăm mai jos, integral, adresa Muzeului Național Brukenthal

Cu referire la articolul ,,Muzeul Brukenthal nu mai vrea descoperirile arheologice ale Sibiului. Fie și valoroase"

Publicat în ziarul Iocal Turnul Sfatului, ediția din 13.06.2018

Autor: Traian Deleanu

Link: http://www.tumulsfatului.ro/201 8/06/ I 3/muzeul-brukentlral-nu-mai-vrea-descoperirile-arheologiceale-sibiul ui-fi e-si-valoroase

facem următoarele precizări :

Solicitarea de parteneriat venită din partea Institutului de Arheologie «Vasile Pârvan», în vederea păstrării materialului arheologic în depozitele Muzeului Național Brukenthal (după cercetările arheologice care urmau a fi coordonate de dr. Dana Marcu) a fost înregistrată la secretariatul Muzeului Național Brukenthal în data de 21.03.2018, cu nr. 1055. Propunerea de protocol de colaborare emisă de Institutul de Arheologie Vasile Pârvan a fost înregistrată cu nr. 1056 din 21.03.2018.

Nu este adevărat că: “cererea de avizare a lucrărilor de descărcare de sarcină arheologică de pe șantierul Bisericii Evanghelice a așteptat un răspuns din partea Muzeului Național Brukenthal timp de mai bine de două luni".

Informația corectă este că: răspunsul oficial al conducerii Muzeului Național Brukenthal la propunerea de protocol de colaborare a fost înregistrat cu nr. de înregistrare 1057 din 21.03.2018 și trimis prin fax in aceeași zi cu primirea solicitării (adică în 21.03.2018) și prin poștă în ziua imediat următoare (adică 22.03.2018). În acest sens, dovezile sunt confirmarea de primire pe fax și borderoul cu scrisoarea recomandată trimisă prin Poșta Română. În cadrul acestuia conducerea Muzeului Național Brukenthal a precizat printre altele, în mod clar, faptul că «oricât am căuta în acest protocol de colaborare, nu găsim un membru al colectivului de cercetare cooptat din muzeul nostru (așa cum ar fi normal, având specialiști de marcă angajați în muzeu)». În consecință, se solicită renegocierea acestuia. După ce a fost trimis răspunsul cu nr. 1057 din 21.03.2018 către Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan“, nu a mai fost luată legătura cu Muzeul Național Brukenthal în vederea redactării și semnării protocolului de colaborare.

În ce privește subtitlul ,,Fără răspuns" cu textul aferent al articolului menționat mai sus, discuțiile legate de prelucrarea materialului arheologic au fost lămurite încă de la momentul apariției discuțiilor de ,,acum doi ani". De aceea, atragem atenția asupra următoarelor aspecte:

Este interpretabilă afirmația că: ,,reprezentanții Muzeului Național Brukenthal au devenit subiect de dosar penal".

Informația corectă este că: dosarul penal la care se face referire a fost clasat de parchet pentru inexistența faptelor.

Nu este adevărat că: ,,acele materiale au fost pur și simplu aruncate" și nici că “au dispărut“.

Informația corectă este că: materialele arheologice de pe siturile arheologice care nu sunt localizate în județul Sibiu au fost și sunt în continuare predate, în baza unor procese verbale, muzeelor cu care avem încheiate parteneriate de colaborare în județele Alba și Hunedoara. De asemenea, modalitatea de depozitare a materialului arheologic de pe siturile arheologice preventive ale Muzeului Național Brukenthal a fost subiectul unui control al Corpului de control al Ministrului Culturii, care a avizat modalitatea de depozitare a materialelor arheologice în depozitele de arheologie preventivă special create, în 3 spații ale instituției noastre.

În plus, atașăm doar volumele de studii referitoare la cercetările arheologice preventive întreprinse de Muzeul Național Brukenthal pe traseul autostrăzii Sibiu-Orăștie, fără a insista și pe articolele care sunt mult prea numeroase pentru a fi înșirate aici (anexa 1).

Muzeul Național Brukenthal încearcă, în acord cu posibilitățile și resursele de care dispune, să își îndeplinească misiunea instituțională în folosul comunității sibiene, a României și culturii la nivel global. Când un articol, care probabil se dorește de investigație, se bazează pe afirmații de genul ,,O parte din angajați sau foștii angajați bănuiesc", considerăm că este justificat să protestăm împotriva materialelor jurnalistice de tip denigrator și calomniator și a manipulării informative care afectează nu doar imaginea Muzeului Național Brukenthal, ci și a comunităților culturale și științifice din care acesta face parte.

Colectivul de arheologi al Muzeului Național Brukenthal

Anexa 1

_Sabin Adrian LUCA, Adrian GEORGESCU, Anamaria TUDORIE, Florentina MARȚIȘ, Cristian III: Realități cronologice și culturale preistorice dovedite prin cercetările preventive, Suceava, 2017.

_Sabin Adrian LUCA, TĂRTĂRIA REDIVIVA, Alba lulia, 2016.

_Gheorghe Vasile NATEA, Locuințe aristocratice în Dacia sec. I î. Chr. - I d. Ch., Sibiu, 2016.

_Sabin Adrian LUCA, Viața trăită sub zei. Situl Starčevo -Criș I de la Cristian I, județul Sibiu, România / Living under the Gods. The Starčevo -Criș I Site from Cristian I, Sibiu County, Romania, Suceava, 2015.

_Zeno-Karl PINTER, Claudia URDUZIA, ...Custodes confiniorum, vulgo ewrii... Cercetări arheologice in așezarea medievală de la Miercurea Băi – Cunța, București, 2015.

_Sabin Adrian LUCA, Adrian GEORGESCU, Gheorghe Vasile NATEA, Raluca Maria TEODORESCU, Claudia URDUZIA, Claudiu Iuliu MUNTEANU, Vasile PALAGHIE, Adrian LUCA, Cercetarea preventivă. Provocarea arheologică a zilelor noastre - Catalog / Preventive Archaeology. A Challenge of Our Days - Catalogue, Sibiu, 2013.

_Anamaria TUDORIE, Aspecte tehnologice ale ceramicii Starčevo Criș din Transilvania, Sibiu, Editura Muzeului Național Brukenthal, 2013.

_Sabin Adrian LUCA (coordonator), Cercetările arheologice preventive de la Turdaș-Luncă jud. Hunedoara). Campania 2011 / The Preventive Archaeological Research from Turdaș-Luncă (Hunedoara County). The 2011 Campaign, Sibiu, 2012.

_Sabin Adrian LUCA (coordonator), Cercetările arheologice preventive de la Cristian (județul Sibiu). Campania 2011-2012, Sibiu, Editura Muzeului Național Brukenthal, 2012.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Andrei

Acum 6 ani

Cred ca e diferenta de nuanta. Eu aici nu vad ca muzeul a refuzat colaborarea, vad ca muzeul a cerut renegocierea contractului. Mai degraba organizatorii au refuzat colaborarea cu muzeul. De ce, numai ei stiu!
Raspunde

Anda

Acum 6 ani

...informatia corecta este " dosarul penal a fost clasat pentru ca a fost dezincriminat conflictul de interese ( GROSOLAN ) in care se afla si se afla si acum directorul general al muzeului. Sa fim seriosi, cine dintre cei care-l cunosc cu adevarat se mai lasa manipulat?
Raspunde

Noname

Acum 6 ani

Care material arheologic ca nu au gasit decat moloz si o piatra de mormant.Santierul nearheologic de la evnghelici eclateaza in general cu penuria de piese.Nu ca le-ar fi luat sasii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus