Marţi,
23.04.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Liceul de Artă a mai primit un an de chirie în centru. “Reafirmăm dorința să punem clădirea la dispoziția Colegiului Brukenthal“

Liceul de Artă a mai primit un an de chirie în centru. “Reafirmăm dorința să punem clădirea la dispoziția Colegiului Brukenthal“

Primăria Sibiu a semnat un nou contract de închiriere pentru ca Liceul de Artă să mai poată funcționa în centrul orașului, în sediul cunoscut de pe strada Alexandru Odobescu. Acest contract a fost semnat doar pe un an, în timp ce – spre exemplu – contractul pentru închirierea clădirii în care funcționează Liceul “Carol I“ a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani. Cuantumul chiriilor: 14.464 și, respectiv, 12.000 de lei, pe lună.

Semnarea celor două contracte de închiriere a fost aprobată în cea mai recentă ședință a Consiliului local, în condițiile în care pe 30 iunie 2018 expira atât contractul Liceului de Artă pentru clădirea situată la numărul 2 al străzii Alexandru Odobescu, cât și contractul Liceului tehnologic de construcții și arhitectură “Carol I“, pentru o parte din clădirea situată pe str. Pedagogilor, la nr. 7. Ambele clădiri închiriate au fost retrocedate în perioada 2012 – 2013 bisericilor: clădirea Liceului de Artă a revenit Parohiei Evangelice CA, iar cea de pe Pedagogilor – Arhiepiscopiei Ortodoxe Sibiu.

Tot din an în an

Închirierea sediului pentru Liceul de Artă a fost semnată doar pe perioada unui an, rațiunea acestui termen scurt izvorând din planurile administrației locale de a amenaja un nou sediu pentru această instituție de învățământ, pe str. Oituz (în aceeași zonă cu cea a Colegiului Economic). Doar că planurile de ridicare a noului sediu sunt, deocamdată, tot în faze incipiente: licitația pentru proiectarea și execuția noului sediu, lansată în noiembrie anul trecut, a fost anulată, apoi re-deschisă în urma unei sentințe judecătorești. Estimările din primăvară erau că lucrările vor fi atribuite cel mai târziu la finele acestei luni (detalii despre anularea și redeschiderea licitației puteți citi aici).

Iar aceste estimări vin în contextul în care viitorul sediu – pentru documentația de licitație estimează o valoare de 22,6 milioane de lei, fără TVA – ar urma să fie finalizat într-o perioadă mai mare de un an. Draftul contractului de proiectare și execuție prevede că în primele trei luni de la emiterea ordinului de începere trebuie elaborat proiectul tehnic. Iar după ce acesta este însușit de către administrația locală, lucrările de amenajare, reabilitare și extindere trebuie finalizate în decurs de 12 luni.

Iar cum este evident faptul că în următoarele 12 luni nu poate fi terminat noul sediu în vederea mutării Liceului de Artă, reprezentanții Parohiei Evangelice CA (proprietarii actualului sediu) spun că nu se grăbesc. “Ceea ce putem face noi este să ne reafirmăm dorința că am vrea ca această clădire a Liceului de Artă, fosta Școală de băieți a Parohiei, să o punem la dispoziția Colegiului «Samuel von Brukenthal». Avem altă soluție? Stăm liniștiți, Biserica, după cum știți, lucrează cu termene lungi“, spune Kilian Dörr, prim-preotul Parohiei Evanghelice CA Sibiu.

Extinderea Colegiului “Samuel von Brukenthal“ – clădire, de asemenea, aflată în proprietatea Parohiei – și în spațiile de pe Alexandru Odobescu nr. 2 este un proiect mai vechi, generat de solicitările părinților. “Este dorința părinților, a noastră și a mea personală, de acum mai bine de patru ani, de când era primar Klaus Iohannis. Cu el am discutat prima dată despre aceste planuri. «Samuel von Brukenthal» este singurul liceu care are cursuri și după-amiaza. Părinții vin la mine, nu săptămânal, dar foarte des și vorbesc despre condițiile dificile create de cursurile de după-amiaza, din cauza cărora își văd rar și puțin copii. Și vorbesc despre faptul că toate celelalte licee au reușit să elimine cursurile de după-amiaza, numai Colegiul Brukenthal nu a reușit. Noi, mai mult, nu putem face, decât să ne exprimăm acordul și intenția. Plus că am început să mai și renovăm câte ceva, avem lucrări și în pivnițe, la fațade și la ferestre, dar mai mult...“, adaugă prim-preotul Kilian Dörr.

Arhiepiscopia încasează doar 60%

Contractul semnat pentru Liceul de Artă prevede achitarea lunară a unei chirii de 14.464,8 lei, în creștere cu indicele de inflație (3,32%) față de cuantumul prevăzut în vechiul contract. Clădirea închiriată pentru cei 450 de elevi împărțiți în 21 de clase are o suprafață construită desfășurată de 2.063 de mp și un teren aferent în suprafață de 2.740 de mp.

În ceea ce privește clădirea închiriată de Primărie de la Arhiepiscopia Ortodoxă a Sibiului, aceasta are o suprafață construită desfășurată de peste 5.650 de mp, cu un teren aferent de aproape 6.000 de mp. Reprezentanții Arhiepiscopiei nu au mai dorit să negocieze chiria lunară, aceasta fiind menținută tot la suma de 12.000 de lei, lunar. Și, tot la fel ca în vechiul contract semnat pe o perioadă de cinci ani, chiria nu este încasată integral: 40% din cuantumul acesteia (4.800 de lei pe lună) se constituie într-un fond aflat la dispoziția Primăriei Sibiu, ca și donație din partea Arhiepiscopiei. Acești bani sunt donați pentru eventualele lucrări de reparații, întreținere a imobilului sau investiții.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus