Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
24°C

64 de milioane de lei. Cea mai mare licitație de executare a unei firme sibiene

64 de milioane de lei. Cea mai mare licitație de executare a unei firme sibiene

La mijlocul lunii august este programată licitația pentru vânzarea bunurilor fostei întreprinderi Mecanica SA, intrată în faliment. Sunt scoase la vânzare peste 30 de active, al căror preț total de pornire la licitație este de peste 64,7 milioane de lei, cu tot cu TVA. În acest moment, este cea mai mare licitație de executare a unei firme din județul Sibiu.

Înființată în 1939 și producătoare de remorci, semiremorci și caroserii, Mecanica SA din Mârșa a mers mai mult pe pierdere după 1989. În 2017, pe statele de plată ale uzinei mai apăreau cel mult 71 de salariați. Acum, pe porțile fostei întreprinderi nu mai intră nimeni în afară de 13 paznici, un contabil și administratorul. Și nici măcar pentru aceștia, fosta uzină nu mai reușește să producă banii de salarii. “Având în vedere discrepanța dintre cheltuieli și venituri în momentul de față ne aflăm în situația de a nu fi achitat salariile aferente lunilor aprilie-mai 2018 și obligațiile la bugetul de stat aferente salariilor februarie – mai 2018. Mai mult decât atât, pentru lunile februarie-martie salariile au fost achitate de acționarul d-nul Cotora Constantin care a avansat sumele de bani necesare“, se arată într-un convocator adresat, în cursul acestei luni, creditorilor societății cu sediul în Mârșa.

În acest moment, cheltuielile pe care cei administrează societatea în faliment încearcă să le acopere sunt de aproximativ 76.000 de lei pe lună (salariile paznicilor, contabilului și administratorului, combustibil, servicii de telefonie, IT, asigurări etc.). Iar potrivit ultimului bilanț contabil publicat – cel aferent anului 2017 – societatea înregistrează datorii totale de 23,2 milioane de lei.

De la hale de producție, la teren de rugby

În acest context, pe 16 august este programată o licitație de vânzare a bunurilor fostei uzine Mecanica SA din Mârșa. 54,3 milioane de lei, fără TVA (64,7, cu tot cu TVA) este valoarea totală a activelor scoase la vânzare și împărțite pe mai multe categorii. Spre exemplu, printre cele mai valoroase bunuri sunt câteva cinci hale de producție ori clădiri industriale (cu zeci de mii de mp de teren aferent, birouri administrative și utilaje aferente), scoase la vânzare cu prețuri de pornire cuprinse între 5,5 și 7,6 milioane de lei, fără TVA.

În lista activelor scoase la vânzare la jumătatea lunii august intră și un teren de peste 72.000 de mp, pe care se află un hotel sportiv cu 17 camere, terenuri de fotbal, rugby, tenis, volei și handbal, magazin alimentar, spații de vestiare și o clădire pentru nefamiliști, cu patru etaje. Prețul de pornire pentru acest activ a fost stabilit la 6,8 milioane de lei, fără TVA.

Lista activelor scoase la executare mai include și terenuri, blocuri, apartamente, dar și mijloace de transport, de la camioane și microbuze la semiremorci și autovehicule, ori alte echipamente de lucru (automacarale).

Licitația programată pe 16 august pentru vânzarea acestor bunuri va avea loc la Cluj Napoca, la unul din sediile lichidatorului judiciar – Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL. Cei interesați de această licitație trebuie să depună în atenția lichidatorului, cu 48 de ore înainte de data licitației, mai multe documente, printre care și dovada achitării caietului de sarcini, a cărui valoare este cuprinsă între 100 și 3.000 de lei, în funcție de valoarea activelor vizate.

Mecanica Mârșa a fost înființată în 1939 ca o sucursală a Skoda, iar până în 1959 producția era exclusiv militară. Ulterior, în jurul anilor '80, la Mârșa a început producția de utilaje pentru industria extractivă. În 2003, partea destinată producției civile a fost privatizată, în urma datoriilor imense acumulate. A mai funcționat câțiva ani ca producătoare de mijloace de transport auto de mărfuri.

Sursa foto: Wikimapia.org

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Popa

Acum 4 ani

Mari întreprinderi au ajuns pe mâna unor neghiobi care le-au falimentat...
Raspunde

...

Acum 4 ani

Din pacate majoritatea nu au fost neghiobi ci hrapareti. Majoritatea intreprinderilor si fabricilor au fost mai intai capusate de firmele directorasilor oportunisti si apoi, dupa intrarea in insolventa/faliment cumparate pe nimic tot de catre ei sau apropiati si dupa caz au fost transformate in fier vechi si investitii imobiliare sau au devenit profitabile in mod miraculos desi aveau acelasi obiect de activitate... Similar a fost si cu colosii economiei. Multi deja nu mai exista si cei cativa care mai rezista au zilele numarate.
Raspunde

HOP

Acum 4 ani

nu neghiobi ! astia au facut cu buna stiinta , au prapadit tara,se fura ,distruge,se vinde pe nimic....de 28 de ani, nu-s neghiobi !!!! nu-s patrioti,astia nu-s ROMANI !
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Unde au fost SRI , PG , DNA ? După salarii , privilegii di șmenuri politice !
Raspunde

Ciprian

Acum 4 ani

La masa unde se imparteau banii. Acolo au fost "institutiile" amintite de tine.
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

nu ii trage nimeni la raspundere pe cei care au fost directori si au dus la falimentarea industriei romanesti?...
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Daca economia si industria ar fi fost performante in 1989, comunismul mai functiona si in ziua de azi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus