Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

ACTUALIZARE Protest spontan la Tursib. Poziția oficială a conducerii

ACTUALIZARE Protest spontan la Tursib. Poziția oficială a conducerii

Mecanicii companiei de transport local în comun Tursib, precum și o parte a șoferilor, au inițiat miercuri dimineață un protest spontan.

Conducerea companiei sibiene dă asigurări atât sibienilor care apelează zilnic la serviciile oferite, cât și angajaților Turisb, că situația se va remedia cât mai repede posibil. Pe de o parte, în luna octombrie vor sosi primele autobuze nou-nouțe, pe de altă parte a fost inițiat un proiect de rectificare bugetară care vizează plata orelor suplimentare restaurante și majorarea salariilor.

Redăm mai jos poziția oficială a conducerii Turisb:

turisb

Articol inițial:

 

Pentru a atrage atenția asupra nemulțumirilor foarte mari, angajații atelierului mecanic au oprit lucrul în această dimineață. În scurt timp li s-au alăturat o parte a șoferilor care se aflau la prima oră în baza Tursib din Zona Industrială Vest.

Deplasat la fața locului, reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu unul dintre șoferii nemulțumiți, care de teama unor posibile repercusiuni juridice ne-a rugat să nu-i publicăm numele.

Șofer: Problema principală este că am avut ieri negocierile și nu ne măresc salariile, nu fac nimic. Și noi avem 2040 de lei pe cartea de muncă.

Rep.: Care este media salarială în rândul șoferilor, de ce vreți majorări?

Șofer: 2200, 2300 de lei... Păi tu ești om să trăiești cu 2200 de lei, când te costă peste 50 de milioane atestatele de autobuz și restul actelor?! Cum să spui la cineva că tu lucrezi pe 2000 de lei șofer?

Rep.: Și atunci de ce stau oamenii, situația nu e de ieri?

Șofer: De lucruri slabe... Eu poate nu vreau să mă duc să lucrez pe TIR, eu vreau să muncesc în Sibiu, dar vreau să fie toată lumea cinstită. Asta mă doare! Pentru asta vreau să plec... Mă duc în Germania și am încheiat povestea.

WhatsApp Image 2018-08-01 at 09.04.26

Rep.: În această dimineață cei care erați în bază ați luat vreo decizie comună?

Șofer: Mecanicii au luat decizia că ei nu mai muncesc, au oprit lucrul. Asta după un an de zile în care te amână, trag de tine, că vine rectificarea de buget, că nu au făcut bugetul ca lumea de la început... Au făcut bugetul fără inflație! Unde ai văzut așa ceva? Cum să faci bugetul unei ditamai compania fără să te gândești tu că va crește inflația?! Ce management e asta?

Rep.: Nu a zis nimeni nimic până acum?

Șofer: Am tot zis și degeaba! N-are nimeni nicio grijă... Mai și râd de noi! Lipsesc o sută, o sută și ceva de curse de pe traseu și nu-i pasă nimănui!

Rep.: Așa multe? Ieri, spre exemplu, știți câte curse au lipsit de pe trasee?

Șofer: Ieri au lipsit vreo sută, alaltăieri au lipsit 110.

Rep.: 110 din câte?

Șofer: Nu știu din câte mii ar trebui să fie, dar 110 au lipsit din numărul de curse de pe ziua respectivă. De exemplu, fiecare autobuz are un număr de curse pe traseu, și din ele au lipsit mai multe.

WhatsApp Image 2018-08-01 at 09.04.26 (1)

Rep.: Se întâmplă des să stea lumea în stație și să nu vină autobuzul?

Șofer: Zilnic se întâmplă și nimeni nu se sesizează, n-are treabă primăria, n-are treabă nicio instituție. Stau oamenii degeaba! Se face ora și autobuzul nu vine. Domnul Popa (fostul manager n. r.) când era, dacă lipsea o cursă, și birourile le scotea afară la control, cu toți făcea ședință și vinovatul plătea! Asta înseamnă management! Te duci în stație și zice omul ”Domnule, stau de 45 de minute și n-a venit autobuzul!”. Păi eu ce să fac mă, omule?!

Rep.: Bun, azi nu vor să lucreze mecanicii, șoferii sunt nemulțumiți... ce urmează?

Șofer: Nu știu ce urmează. Mecanicii au oprit lucrul și eu m-am dus să-i susțin. Nu mai pot, pe banii ăștia eu nu mai pot! Le-am spus exact care e situația, de la A la Z. I-am dat în judecată pentru orele suplimentare, am făcut la ITM plângeri de vreo trei sau patru ori, mai bine plătesc 1500 de lei amendă decât să ne crească salariile sau să ne plătească orele suplimentare...

Rep.: În condițiile acestea cine mai conduce noile autobuze?

Șofer: Conducă tot în...! Să și-le conducă ei cu cine-o vrea! Eu răspund de oameni, nu de autobuze, pe mine mă interesează să mă duc cu bani acasă. Întotdeauna vorbim de bani. Cu cât mă duc acasă. Sunt opt șoferi care circulă fără permise, tot la o lună se duc să-și ia dovada de la Poliție, nu-i susține nimeni!

Rep.: De ce n-au permise?

Șofer: Tu răspunzi de toți oamenii din autobuz. Dacă pui frână și nu se ține unul de bară tu răspunzi. Tursib-ul nu s-a dus o dată la Poliție să spună: Mă, oameni buni, nu s-a ținut omul bine, s-a întâmplat, dați-i permisul la om că și așa avem probleme! Să vezi să-i pasă de tine, că oricum suntem mult mai puțini decât ar trebui... De unde, îi doar-n... de tot! E gravă situația, chiar e gravă și nu știu ce face primăria de închide ochii la așa ceva.

WhatsApp Image 2018-08-01 at 09.04.26 (2)

Rep.: Cât de mare este probabilitatea să intrați în grevă?

Șofer: Să răspundă managementul, riscul e foarte mare. Eu am concediul pe 2017 neluat. Din toată lumea asta de aici, din curtea asta, ultimul concediu dat la cineva e pe 2016. Vă dați seama în ce hal muncim? Pe 2200 de lei! Păi eu lucru pentru ei ca să-și ia ei banii prin birouri. La birouri s-a putut mări salariile! Și oamenii care muncesc în soare de la prima oră până seara târziu nu pot primi nimic. Au încercat să ne destabilizeze, să umble pe la sindicate, să ne dea în judecată, să schimbe reprezentativitatea, că are el oamenii lui... Unu are pe nănașu-so, altul pe finu-so, să te ții bine de ce-i aici. Da cum, mă frate, ce mâncătorie e aici!

Rep.: La primărie ați făcut vreo sesizare?

Șofer: Asta nu știu, știu sigur că am făcut la ITM, de acolo la Ministerul Muncii, i-am dat în judecată pentru orele suplimentare... Ne freacă pe toate părțile!

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Remus Tertian

Acum 5 ani

Dupa cum vorbeste, asta e ilustru cioban din marginime, ca toti sibienii adevarati care o mai ard prin satul asta in ultima perioada... Cred ca ii e ciuda ca el n-are oi si trebuie sa munceasca, in timp ce vecinii lui mulg berbecul pe bani multi!
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

daca te deranjaza sibienii de ce nu te intorci la Valcea? acolo o sa fii intre ai tai, relaxat...departe nu-i!
Raspunde

Noiceidejos

Acum 5 ani

Nu stiu daca se poate numi Protest....de fapt azi dimineata am anunțat conducerea ca vrem sa ne lămurească cum au decurs negocierile de ieri...ptr ca "Noi cei de jos " considerăm că nu suntem informati oficial..ceea ce cred ca este de datoria conducerii...nu de tot felul de "informatori " care de fapt urmăresc altceva.folosirea unui grup de oameni....ptr...nici noi nu stim...greve...dam directori jos...de fapt duce la ură între colegi si la dezbinarea.Da...dezbină și condu...se auzea azi...se pare ca ptr unii e valabil...dar nu in folosul nostru.Acum ca sint mai calm..ma intreb de unde avem noi atîta pregătire...contabilitate...management...resurse umane..sa le dam indicatii ce sa faca.OBLIGATORIU TREBUIE SA FACA CEVA...SA GASEASCA SOLUTII...DE AIA ST PUȘI ACOLO "SUS"...sa se gîndească și la noi.Ceea ce ma intereseaza e să fiu mulțumit se salariu,conditii,atmosfera plăcută.. si sa plec acasa liniștit.. GÎNDIȚI VA....suntem si noi oameni,avem familii,copii,datorii....si sa-i raspund unui șef...nu st obligat să rămîn...am de ales...dar nu plec...aici am crescut...sa plece el...sau sa faca ceva...Asa m am resemnat acum...probabil miine ma apuca "nebunia" ...DAR FA CEVA SEFULE!!! Si acum sa ne mai destinde un sefne-a promis ziua inginerului...o sa lucreze ei si noi șefi.. sa vezi atunci:-))). Apropo...si pe mine ma înjură nevasta si neamurile cd nu vine autobuzul...si de salar nu mai zic. Si acum ca de fiecare dată...ma apuc de treaba..tot cu aceiasi bani...probabil imi place sa ma chinui de aceea nu plec CU SPERANȚA CĂ SE REZOLVĂ CEVA SI PTR NOI:-)))
Raspunde

Leonard

Acum 5 ani

În primul rând CONDUCEREA TURSIB Să ofere cursuri de bună purtare acestor "șoferi" care conduc autobuzele Tursib. Niște semintari care își iau pauzele printre alcoolici de la gară și care nu știu să respecte un călător atunci acesta pune o întrebare sau cere ajutor cu privire la serviciile TURSIB Eu nu le-aș mări salariile până la anul în MAI... Are dreptate cetățeanul din ORADEA. Satul Sibiu se stinge împreună cu "liderii" care conduc acest cătun , metropolă în devenire
Raspunde

Maus

Acum 5 ani

Remus, cu ce este Oradea mai presus de Sibiu, cu drumurile de 2 bani, cu o industrie mult sub cea a Sibiului. Aveti si voi niste cladiri refăcute la suprafata in centru si kam atâta......
Raspunde

Remus Tertian

Acum 5 ani

Nu pot intra in dialog cu un mancator de produse de la ciobanii din Marginime, facute cu lapte de berbec, despre IQ... Behehehe!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus