Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Se modifică sistemul de taxare a parcărilor din Sibiu. În centru parcarea va fi de cinci ori mai scumpă

Se modifică sistemul de taxare a parcărilor din Sibiu. În centru parcarea va fi de cinci ori mai scumpă

Sibiul va avea din toamna acestui an un sistem diferențiat de taxare a parcărilor, împărțit pe patru zone. Pentru parcările de pe străzile din zona centrală, tarifele propuse sunt și de cinci ori mai mari decât cele practicate în prezent.

Creșterea tarifelor ar urma implementată de la 1 noiembrie 2018, prin stabilirea unor zone de tarifare diferite, se arată într-un proiect de hotărâre pe care Primăria municipiului Sibiu îl supune dezbaterii și consultării publice.

Potrivit acestui proiect, patru zone de taxare va avea Sibiul, din toamna acestui an. Zona A va fi cea aferentă centrului istoric al orașului și inelului central (delimitat de bulevardul Coposu, Piața Unirii și străzile Bastionului, Ioan Lupaș, Tribunei, Alexandru Odobescu, Moș Ion Roată, dar și, parțial, Morilor și Malului). Zona B va fi reprezentată de parcările cu plată cu timp limitat (Piața Cibin, str. Dârstelor, parțial Malului, Morilor și Măsarilor). Zona C de tarifare include restul parcărilor cu plată din oraș, cu excepția celor incluse în zonele A, B și D, în condițiile în care aceasta din urmă include parcările cu plată de la periferie (Calea Șurii Mari, Oborul de vite și Drumul Ocnei).

Gratuități eliminate

Noul sistem de parcare propus elimină parcările gratuite de sâmbăta și duminica și posibilitatea de a plăti câte un leu pentru fiecare din intervalul orar 08:00 – 14:00 și, respectiv, 14:00 – 20:00. Cu excepția zonei D (în care programul de taxare propus este cuprins în intervalul orar 06:00 – 22:00), în toate celelalte zone, parcarea va trebui plătită pentru intervalul 08:00 – 22:00, de luni până duminică. Cei care vor dori să parcheze vor putea alege fie între a plăti parcarea pe oră sau pe întreaga zi.

Tarife propuse: doi lei pe oră în centrul istoric

Evident, tarifele de parcare vor fi diferite în funcție de zone. Cea mai scumpă va fi parcarea în zona A, cea a centrului istoric: doi lei pe oră este propusă să coste parcarea aici sau zece lei pe zi. Același tarif de doi lei pe oră este propus însă și pentru parcarea în zona B (cea cu limită de timp de două ore).

În zonele C și D parcările au același tarif propus: un leu pe oră sau zece lei pe zi.

Aceste tarife sunt pentru cei care vor dori să plătească taxa de parcare la automate sau prin intermediul viitoarei aplicații mobile. Cei care vor opta pentru plata prin SMS vor trebui să achite și taxa pe valoare adăugată.

În prezent, parcarea pe străzile din Sibiu este taxată cu un leu pentru oricare din intervalul 08:00 – 14:00, respectiv 14:00 – 20:00. Doi lei pe zi, cu alte cuvinte. De la 1 noiembrie, însă, cei care vor să parcheze timp de o zi vor trebui să achite o taxă de zece lei.

Tichetele de parcare din zona A și B vor fi valabile și pentru celelalte zone (inclusiv tichetele din zona B în zona A). Cele pentru zona C vor fi valabile și în zona D, zonă pentru care tichetele de parcare sunt valabile doar aici. De precizat că tichetele de parcare de o zi nu vor fi valabile și în parcările în care sistemul de acces este cu barieră.

În parcările cu barieră, taxele se dublează

În prezent, parcările cu barieră din Sibiu au două tarife: un leu costă jumătate de oră de parcare în Piața Mică și tot un leu, dar pentru o perioadă de o oră, parcarea pe platforma Cazarma 90.

Primăria Sibiu propune crearea și unei noi (a treia) parcări în care accesul este reglementat de un sistem cu bariere. Această a treia parcare ar urma să fie cea din Piața Teatrului, parcare al cărei nou sistem de acces urmează a fi implementat în perioada următoare.

În Piața Mică, taxa de parcare este propusă a se dubla În Piața Mică, taxa de parcare este propusă a se dubla

Atât aici, cât și în parcarea de pe Cazarma 90, Primăria propune ca taxa de parcare să fie de un leu pe oră. Iar în Piața Mică, unde de mai bine de un an se formează zilnic cozi la acces, taxa de parcare este propusă să crească de două ori, astfel încât să coste doi lei pentru 30 de minute.

De precizat că în aceste parcări, perioada de taxare este 24 de ore din 24. “Durata maximă de parcare este de 24 de ore, iar după expirarea perioadei maxim de parcare, conducătorul auto este obligat să părăsească parcarea, cu excepția posesorilor de abonamente din Piața Mică“, se arată în proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice de administrația locală.

De la 15 la 400 de lei abonamentul lunar de parcare

Administrația locală propune și modificarea costurilor abonamentelor de parcare. Pentru riverani (persoane fizice care au domiciliul pe străzile respective), un abonament lunar va costa 15 lei, dar mașinile vor putea fi parcate numai în parcările amenajate pe străzi. Restul proprietarilor de mașini (indiferent că sunt persoane fizice sau juridice) vor trebui să plătească 150 de lei pe lună pentru un abonament valabil în zonele A, C și D. Cei care vor un abonament doar pentru zonele C și D vor plăti 100 de lei pe lună, iar abonamentele lunare pentru zona D sunt propuse a costa 50 de lei. În toate cazurile, abonamentele sunt valabile pentru un singur autovehicul.

În cazul parcării amenajate în Piața Mică a Sibiului, rezidenții vor putea beneficia de abonamente lunare care vor costa 30 de lei pentru fiecare autovehicul. Cei care nu au domiciliul în Piața Mică, dar doresc un abonament pentru această parcare, vor trebui să achite 400 de lei, lunar (fie că e vorba de persoane fizice, fie juridice).

Sistemul propus de Primăria Sibiu prevede ca cei care locuiesc în zonele pietonale ale Centrului Istoric să achite 15 lei pe lună pentru a primi un card de acces. Cei care nu au domiciliul în aceste zone pietonale, dar vor să intre cu mașina, vor trebui să plătească 50 de lei pentru 30 de minute.

Aprovizionarea va costa zece lei pe zi

Tot pentru zonele pietonale, abonamentele pentru aprovizionare sunt propuse să coste 10 lei pe zi, pentru fiecare autoturism, în condițiile în care aceste abonamente asigură accesul doar în intervalul orar 05:00 – 09:00.

Organizatorii de evenimente în zona pietonală din centrul istoric al orașului vor trebui să achite și ei abonamente pentru acces (dar numai dacă evenimentele lor sunt avizate de Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice). Astfel, taxa propusă este de 15 lei pe mașină pentru accesul a cel mult zece autovehicule. Pentru cei care preconizează că vor avea mai mult de zece mașini vor trebui să achite 500 de lei, taxă care include accesul auto pe întreaga durată a evenimentului.

În fine, persoanele juridice vor putea solicita administrației amenajarea unor locuri de parcare cu folosință exclusivă. Costul unui abonament lunar este de 300 de lei și permite doar parcarea autoturismelor, fiind emis doar pentru anul în curs.

Gratuite rămân cardurile-legitimație pentru persoanele cu handicap, permisele de parcare în exercițiul funcțiunii (emise pentru instituțiile care desfășoară activități în interes public) și abonamentele pentru medicii de familie.

strada 9 mai parcari Riveranii vor putea parca pe strada lor pe baza unor abonamente, propuse a cosa 15 lei pe lună

De ce?

Administrația locală justifică propunerea de creștere a taxei de parcare prin faptul că, în ultimii ani, au fost achiziționate 57 de noi automate de parcare stradale, iar pentru parcările din Piața Mică și Cazarma 90, sistemul de plată a fost modernizat, pentru a permite și plata cu cardul bancar. Totodată, Primăria are în vedere și dezvoltarea unei aplicații mobile pentru a permite plata parcării, dar și includerea opțiunii de plată prin SMS. “Se impune o ajustare a tarifelor și extinderea timpului de taxare, pentru a acoperi costurile de exploatare și funcționare la parametri optimi și la un standard de calitate, raportat la nevoile utilizatorilor“, se mai arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre referitor la creșterea tarifelor de parcare.

În plus, prin aceste ajustări, Primăria urmărește și decongestionarea centrului, prin “încurajarea utilizării parcărilor situate în zonele adiacente zonei centrale“. În fine, cel de-al cincilea motiv pentru ajustarea prețurilor se impune se regăsește în Planul de mobilitate urbană adoptat de Consiliul local Sibiu, potrivit căruia vor fi luate măsuri de reducere a gradului de poluare datorat emisiilor generate de autovehicule, dar vor fi luate și măsuri în vederea “protejării și punerii în valoare a Centrului istoric al orașului“.

Lista zonelor de tarifare a parcării în municipiul Sibiu

zona A1 zona D zona C2 zona C1 zona B zona A2

Proiectul de modificare a sistemului de taxare a parcărilor în Sibiu este supus dezbaterii publice. Sibienii care au propuneri sau sugestii sunt invitați să le transmită administrației locale prin intermediul Centrului de informații pentru cetățeni.

Descarcă de aici Proiectul de modificare a sistemului de parcare in Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

Lu

Acum 5 ani

În sfârșit! Trebuiau mărite de mult prețurile la parcări în SB!
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

se vede ca nu mai aveti bani! salarii marite,prime,pomeni... 1-2 lei pe ora era normal! CONSULTARE PUBLICA????????????????????????????????????????????????????
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

Nu este Turcan de vina? In cazul in care ai schimbat medicamentul, continua tratamentul asta, ca vad ca se vad imbunatatiri!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Luminita Cotoc

Acum 5 ani

Foarte bine, sunt multi care au masini lucrand la corporatii din banii strainilor si care nu merita sa le parcheze pe pamantul nostru stramosesc!!! Sa se faca 50 de lei minutul!!
Raspunde

ek

Acum 5 ani

Ia.l cu tine in mormant daca e stramosesc!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

fodor de la tamplarie

Acum 5 ani

o decizie imbecila. lumea o duce din ce in ce mai rau, astia ne cresc toate preturile. inteleg sa dublezi, dar sa cresi preturile de 5 ori e prea mult. tovarasa primar, sau cine naiba a gandit idiotenia asta, intelegeti ca nu toti sibienii sunt bugetari cu lefuri marite, nu toti lucreaza la primarie si au gratuitati.
Raspunde

zzz

Acum 5 ani

nu mai umblati cu masina daca o duceti asa rau...
Raspunde

petre

Acum 5 ani

Ma alatur si eu colegului, daca e prea scump, nu mai folositi masina... si asa combustibilul e scump, intretinerea masinii nu vine gratis nici ea...Recomand metode alternative: bicicleta, transportul in comun sau chiar mersul pe jos, ca urbea aceasta si asa e micuta de felul ei. Cat despre preturile marite pentru parcare...2lei/h in buricul targului? inca e foarte ieftin! Parcarile in centrele de oras trebuie sa aibe preturi prohibitive, ca sa te indemne sa nu mai aduci masina in zona si implicit sa se reduca traficul.
Raspunde

George

Acum 5 ani

Vizante este un nesimțit. Nu toti suntem turisti in Sibiu. Este o bataie de joc aceasta inițiativa. Tariful parcarii era unul dintre putinele lucruri pe care si le puteau permite toti locuitorii
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

Exista transport in comun ;)
Raspunde

kokos

Acum 5 ani

Foarte bine , cine vrea sa se dea jos din masina direct pe scaunul de la terasa sa plateasca de cinci ori mai mult!
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

Nu înțeleg de ce nu au lăsat duminica și sărbătorile legale gratuit. Văd că sunt din ce in ce mai multe zile libere, dar ei pun taxe și de Crăciun și Paște.
Raspunde

A

Acum 5 ani

V-ati dat seama ca la anul nu mai aveti bani de salariile pe care vi le-ati facut dl. din Primerie?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Acceasi mizerie dupa lovitira de stat 1989

Acum 5 ani

Taxele lucrului bine facut ale sasilor si aia 0,0(2)% din populatia judetului ....minoritarii conduc sclavii romani .
Raspunde

Popa

Acum 5 ani

Foarte bine ! Dar sa anuleze cele 25000 de legitimatii ,eliberate aiurea, cu " Parcare in exercitiul functiunii " date rudelor , prietenilor , etc . Ma mir ca nu s-a sesizat inca nimeni . Iar in Pta Mica , banuiesc 1/2 din masini nu platesc parcarea .
Raspunde

Dan

Acum 5 ani

Pea ieftina parcarea in centru ! cel putin 5 lei pe ora ar trebui sa coste acolo !
Raspunde

nu conteaza

Acum 5 ani

2 lei/h e moca o cafea era acu 2 ani 5 lei. prin tarile civilizate e 18-30 lei /h cred ca si mai mult si nici nu gasesti spatii si la preturile astea. Prin aeropoartea mari 27-50 lei /h platesti cateva sute in parcari pe termen lung.
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

"Administrația locală justifică propunerea de creștere a taxei de parcare prin faptul că, în ultimii ani, au fost achiziționate 57 de noi automate "... De ce s-au cumparat alea?? Ca sa faca cine trebuie niste bani gramada vanzandu-le... Trebuie de la inceput sa se plateasca prin SMS. Mult mai ieftin pentru oras...
Raspunde

Vlad

Acum 5 ani

Mai intai faceti parcari ca nu ati facut asa ceva. Simpla vopsea a asfaltului nu inseamna ca ati facut parcari. La piata peste Cibin, la Cazarma 90, etc.
Raspunde

petre

Acum 5 ani

Orasul e sufocat de parcari. Nu trasarea de noi parcari e rezolvarea, descurajarea folosirii masinii personale e o solutie. Si asta se rezolva prin marirea taxelor de parcare. Peste tot e asa. Uitati-va cum in vest masinile sunt incet incet scoase din centrele oraselor. De asemenea noi suntem campioni la numarul de masini posedate. Cand detii 3 rable cu care evident nu poti circula deodata si doua stau in permanenta parcate pe domeniul public GRATIS, normal ca nu sunt destule locuri de parcare.
Raspunde

taxator

Acum 5 ani

bine in centru nu pot parca, dar unde pot parca ? din in sibiu nu am locuri de parca, printre blocuri ? bine ca se construieste un mall langa gara in loc sa faca o parcare supraetajata pentru turisti !!! vom aveam mai putini turisti in oras !!! faceti locuri de parcare si apoi mariti taxa !!! oferiti locuri de parcare la marginea orasului sau pe langa centru, imbunatati transportul in comun !!!! chiar nu este nici unul mai rasarit la cap prin primarie ???
Raspunde

binema

Acum 5 ani

Sibienii au votat !
Raspunde

Reo

Acum 5 ani

Foarte bine! Asa e si...ghici unde? IN MOSCOVA!
Raspunde

Sandu Borhina

Acum 5 ani

Avem masini scumpe muncite cu sudoarea fruntii si trebuie sa mergem cu ele in centru pentru a le etala! Bunastarea nu se vorbeste, se demonstreaza!
Raspunde

Centrul istoric pietonal!

Acum 5 ani

S-a umplut Sibiul de olteni cefe late cu mari probleme cu sapunul si de ciobani din marginime care mesteca seminte. Foarte bine, as interzice cu totul masinile in centrul istoric! Daca si asa lucrati la banda la Conti si v-ati vandut gainile din Valcea ca sa va mutati la Avangarden, platiti cat o fi pe ora, ca pe saorma stiti sa dati bani, manelistilor! Era super pe vremea sasilor cand rromanii nu aveau voie sa intre in cetate! Etalati-va ciurucurile de seria 3 din 76 la Obor in timp ce horcaiti mici!
Raspunde

Stefan

Acum 5 ani

Mi se pare absolut grotesc felul in care unii se lamenteaza aici! Eu folosesc masina zilnic ca sa ajung la serviciu in SIbiu, de la 32 de km! Si nu ma plang! caut loc de parcare si merg pe jos inca 200-300 de metri! Oriunde in lumea civilizata parcarile centrale sunt foarte scumpe! de ce? pt a descuraja fluxul mare de utilizatori si parcarea pe termen lung in zone unde peste zi au foarte multi treaba, deci disponibilitatea locurilor de parcare pe termen scurt sa fie rezonabila! apoi cei care locuiesc in sibiu nu au drumuri mai lungi de 25-30 de minute de facut oriunde de la periferie spre centru - concluzie: isi fac zilnic rau nemergand pe jos, ci permanent cu masina, nu-i asa, ca sa epatam social - sa moara "dujmanii" de smecher sunt "io"! Cei care lucreaza la distante mai mari, gen Selimbar - zona industriala vest sau alte firme mari, au propriile locuri de parcare! deci despre ce vorbim aici? niste cocalari care se lamenteaza ca nu pot parca langa terasa cu masina ca sa se dea mari! eu as fi scumpit de mult tarifele de parcare! totusi, ca tot am invocat tarile civilizate - acolo unde am fost nu se percepea taxa de parcare in zilele de duminica si sarbatorile legale - deci aici este un pic de exces de zel la autoritati! Poate totusi revin asupra deciziei cu 24-7!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Manelizarea Ardealului

Acum 5 ani

Masinile de VL, OT, GJ, DJ care platesc impozite in saraciile lor de provenienta trebuie impozitati cvintuplu!!! 100 lei/ora si sa vezi cum invata sa mearga cu biciclete! Puteti lipi pe pegas marca BMW fara probleme, sa va simtiti in zona voastra de confort!
Raspunde

Paul

Acum 5 ani

Va certati degeaba. Cei care tin cu cresterea tarifelor sa isi tina gura ca vorbesc fara sa gandeasca. Sunt cei smecheri si puturosi care si daca se face tariful 100ron /ora dar sa il vada lumea ca coboara din masina direct pe scaunul de la terasa tot o va face. Marea problema a Sibiului si a marilor orase este ca toate institutiile statului sunt in zona A sau B, au locuri de parcare putine si care mai sunt ocupate de lenesii angajati in acele institutii care nu vor sa faca 1 m pe jos. Vin oameni din tot judetul la aceste institutii si nu unde parca. Scoaterea institutiilor in afara orsului a scolilor a centrelor de afaceri si verificare domnilor de la itm a conditiilor de lucru in privat inclusiv a mulinationalelor si limitarea "sclavagismului" la locul de munca ar fi solutia pentru descongestionarea traficului. Omul trebuie sa aiba timp sa ia copilul sa il duca la gradinita, scoala sa mearga la servici si sa se intoarca lejer si nestresat ca sa poata merge cu mijlocul de transport in comun. In rest in acest sclavagism impus de bani si de nevoile vietii moderne nu ai cum sa scapi de masina personala. Inainte sa tot scrieti comentarii prostesti ganditiva. Cu respect.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus