Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
1°C

În toiul nopții, sirenele au dat alarma de dezastre în Sibiu. S-au speriat mamele și bebelușii

În toiul nopții, sirenele au dat alarma de dezastre în Sibiu. S-au speriat mamele și bebelușii

Nici polițiștii, nici reprezentanții Inspectoratului pentru situații de urgență nu primit vreo sesizare de la sibienii care, la ora 02:00 a dimineții de sâmbătă, au fost treziți de către sirenele sistemului de alarmare publică. Mamele s-au plâns grupurile de discuții că nu își pot odihni copilul, fără ca nimeni să ia în serios semnalele sirenei care a ”urlat” în zona Terezian preț de aproape o oră și jumătate.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, cel puțin una dintre cele 40 de sirene de alarmare publică amplasate în Sibiu a început să ”urle” în jurul orei 02:00. Nimeni, însă, nu s-a gândit la vreun dezastru. ”Știu că-i toiul nopții, dar zău că m-a trezit din somn un sunet preluuuuung de alarmă obosită. Cel puțin așa se aude în Piața Cluj. Am închis geamurile toate și încă zici că-i un țânțar ce insistă, dar e pe urechea mea și nu vrea să se dea jos nicicum. Ce naiba să fie oare? Văd pe un grup de mămici din Terezian că se aude în zona Flaro de jumătate de oră. «... ca și cum ar fi la mine în casă», spune o mămică. Poate aflați voi ceva. Noi n-avem decât să păzim bebelușii care se foiesc din cauza acestui zgomot”, a transmis Lavinia, o cititoare a Turnul Sfatului.

Pentru cei care locuiau mai aproape de zona Flaro, sunetele aveau un impact mult mai puternic. ”Eu m-am speriat la început, iar copilul meu s-a trezit. Au urlat sirenele mult, cred că mai bine de o oră și jumătate. M-am gândit că o fi vreo sirenă, căci se auzea ca un țiuit prelung”, povestește, pentru Turnul Sfatului, o femeie care locuiește pe strada Lungă.

Din fericire, sunetele emise de sirenă nu anunțau un dezastru, ci doar o defecțiune. Una apărută după ce Primăria Sibiu a plătit anul acesta 300.450 de lei, plus TVA, unei firme din București – Axatel Service SRL – pentru a moderniza sistemul de alarmare publică a orașului. ”Serviciul pentru situații de urgență din cadrul Primăriei Sibiu cunoaște această situație, conducându-se verificările necesare. Sistemul electronic de acționare a sirenei în cauză a fost înlocuit anul acesta, aflându-se încă în garanție. Serviciul menționat va verifica împreună cu firma contractată cauzele care au dus la declanșarea accidentală a acestei sirene”, declară Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

Un an de exerciții

În septembrie se împlinește un an de când în Sibiu, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, între orele 10:00 și 11:00, sirenele sistemului de alarmare publică încep să emită, pe rând, sunetele specifice celor patru tipuri de alarme (prealarmă aeriană, alarmă aeriană, alarmă la dezastre și încetarea alarmei). Exercițiul este unul național fiind inițiat de Inspectoratul general pentru situații de urgență.

Cu toate că – cel puțin teoretic – sibienii ar fi trebuit să știe că e vorba de o sirenă care are rolul de a alarma populația cu privire la iminența unui pericol, sunetele care au trezit Terezianul sâmbătă dimineața nu au produs nicio reacție. Solicitați de Turnul Sfatului, atât reprezentanții Poliției, cât și cei ai Inspectoratului pentru situații de urgență, au arătat că nimeni nu a folosit măcar linia de urgență 112 pentru a afla dacă, într-adevăr, este sau nu vorba de vreun posibil pericol public.

Sirene din 1962

În municipiul Sibiu, potrivit datelor Primăriei, sistemul de alarmare publică este format din 38 de sirene electrice, al căror an de fabricație este 1962 sau 1977. Pe lângă acestea, mai există alte două sirene electronice, noi, amplasate pe hotelul Ibis și clădirea Liceului de construcții Carol. Toate sirenele sunt acționate dintr-un singur punct de comandă. Până acum, conexiunea dintre centrala de acționare și sirene era realizată pe circuitele de telefonie Telekom, prin intermediul unor cabluri vechi din perioada 1962 – 1976. Iar cum cei de la Telekom au anunțat că nu mai au niciun interes să investească în modernizarea acestor rețele, Primăria Sibiu a decis să implementeze un sistem wireless (prin telefonie mobilă, radio, dar și cu conexiune la internet) pentru comunicarea dintre centrul de comandă și sirenele din oraș. ”Pentru acestea este necesară înlocuirea centralei de alarmare existente și echiparea sirenelor existente cu interfețe de comunicație”, este precizat în caietul de sarcini care a stat la baza contractului de modernizare a sistemului de alarmare publică, contract semnat cu firma Axatel Service SRL.
Ce semnificații au alarmele în funcție de numărul de sunete? Sursa: comunicat Primăria Sibiu – Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. – Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. – Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. – Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

biciclist

Acum 4 ani

@Turnu Sfatului, eu chiar nu înțeleg de ce folosiți pluralul și spuneți că "sirenele" au sunat și au dat "alarma de dezastre" în toiul nopții. De ce p..la mea, nu puteți spune simplu și la obiect că o sirenă defectă a sunat în timpul nopții, x minute/ore??? De ce trebuie să ne enervați de fiecare dată cu tâmpeniile voastre „jurnalistice”???
Raspunde

Liviu D.

Acum 4 ani

O nație de prosti. Doamne ferește de vreun pericol real că o să crăpați toți cu telefonul in mana, așteptând să vedeți dacă știe cineva ceva pe grupul de mămici. Cum sa nu fim conduși de șmecheri când marea majoritate sunteți niște oi fara creier și fără educație.
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Spune-ne și nouă, te rog, cum trebuia procedat.
Raspunde

Cetatean Sibian

Acum 4 ani

Nici una din ACESTE TINERE SI NELUNISTITE MAMICI nu s- a gandit sa sune la 112 ??? Vai de noi, copilul e bolnav in loc sa mergem la medic scriem pe facebook; descoperim fapte antisociale sau suntem agresati nu apelam la Politie, postam pe facebook. Suna sirena... postam pe facebook... Apelam la facebook ca la un guru care sa ne ghideze viata. Vai de copiii vostri!
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Totuși, din acele postări de pe Facebook citate în articol, aflăm că sirena cu pricina „se auzea ca un țiuit prelung” sau că avea „un sunet preluuuuung de alarmă obosită”. Relatări care denotă că martorii considerau mai degrabă că este o problemă cu sirena decât că ar fi fost o situație de alarmare, sau vreun motiv întemeiat să suna la 112 (număr pentru URGENȚE!). Și dacă ai fi în locul lor, de unde te-ai informa tu despre incident, văzând că îți merge netul? Care-i site-ul ăla unde te-ai aștepta să găsești vreo informare despre situațiile de urgență?? Zi-mi-l și mie dacă-l știi.
Raspunde

So

Acum 4 ani

Reprezentantii Politiei sa verifice mai atent. La ora 01:34 a existat un apel la 112 si s-a vorbit cu ei in legatura cu acest caz. Raspunsul a fost : "vom trimite un echipaj sa verifice"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus