Miercuri,
26.01.2022
Ceata
Acum
-6°C

VIDEO Cea mai frumoasă și sănătoasă grădină de la oraș. ”Un hobby care satisface și niște nevoi de alimentație”

VIDEO Cea mai frumoasă și sănătoasă grădină de la oraș. ”Un hobby care satisface și niște nevoi de alimentație”

În cadrul proiectului ”Grădina mea de la oraș”, dintre grădinile din jurul curții înscrise în concurs, cea mai frumoasă și sănătoasă a fost desemnată cea a Iulie, fotograf de profesie. În grădina ei, Iulia crește câteva zeci de plante, pe care le și îngrijește cu metode cât se poate de prietenoase cu plantele și mediul: ceaiuri de coada calului sau pelin, macerat de urzici sau infuzie de alge, sunt câteva astfel de exemple. ”Grădina mea de la oraș” este un proiect cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu, cu scopul de a încuraja sibienii să își amenajeze mici grădini de legume și plante aromatice fie pe balcon ori terasă, fie în jurul casei.

Iulia și Silviu Scrob iubesc mâncarea indiană, iar unul dintre ingredientele importante ale bucătăriei specifice – coriandrul proaspăt – era destul de greu de găsit pentru ei prin magazine. Prin urmare, au început să îl cultive în ghivece, alături de alte plante aromatice. În 2016, după ce s-au mutat la casă, și-au amenajat o mică grădină care, acum, a devenit ”un hobby care satisface și niște nevoi de alimentație”, după cum rezumă, cu zâmbetul pe buze, Iulia.

Dovlecei, castraveți, fasole, morcovi, roșii, pătrunjel pentru frunze, coriandru, busuioc, salată, rucola, praz, ceapă verde, ardei iute, ardei gras, mentă, rozmarin, cimbru, cimbrișor, ridichi, dafin (care iarna este mutat în casă), lavandă, tarhon, leuștean sau oregano sunt câteva dintre legumele și plantele aromatice care cresc acum în grădina celor doi tineri. ”Câteva” deoarece unele dintre plante sunt prezente în mai multe variante. Spre exemplu, în grădina Iuliei busuiocul ”normal” este însoțit și de busuioc grecesc și busuioc violet. La fel, ardeiul iute este de trei feluri. Iar roșiile... ”Am avut 11 feluri de semințe de roșii bio, dar nu toate soiurile s-au dezvoltat la fel de bine”, povestește Iulia.

 

De la ceaiuri la alge...

În afara diversității, grădina Iuliei și a lui Silviu Scrob este crescută și după reguli bio. Pământul a fost îmbogățit cu gunoi de grajd (”am cărat vreo 12 roabe”, amintește Silviu), iar anual Iulia prepară și folosește macerat de urzici. Printre altele. ”Grădina am stropit-o cu ceai de coada calului, împotriva manei. Iar ceaiul de pelin l-am folosit împotriva insectelor dăunătoare, cum ar fi afidele, puricii și așa mai departe. Și a funcționat. Plantele din care am făcut aceste ceaiuri le-am cumpărat de la naturiști, iar dimineața și seara «pufăiam» pe aici, când nu era soare puternic. Toate fierturile le-am lăsat, după aceea, la rădăcina plantelor, pliculețele de ceai, iarăși, la rădăcini. Algele fac bine ca și îngrășământ. Am pus algele în apă, două zile, apoi am stropit”, descrie Iulia din metodele folosite pentru o grădină ”ca la carte”. La rădăcina roșiilor a înfipt bețe de chibrit, pentru fosfor.
”Urzicile, iarăși, le-am folosit ca îngrășământ. Am fost primăvara am cules urzici, le-am tocat și am pus câte un kilogram de urzici la fiecare zece litri de apă. În mod normal ar trebui lăsate să fermenteze în mod natural, dar eu am adăugat și un pliculeț de drojdie. Acoperite cu o folie, deoarece miros tare și din când amestecam, pentru a ajuta la fermentare. Apoi le strecor și concentratul acela îl diluam în proporția de unu la zece. Cu acea soluție ud la rădăcina roșiilor și a plantelor. Și e chiar foarte, foarte bun, în trei zile se vede pe roșii cum avansează. Urzicile trebuie să fie cât mai tinere, cât mai fragede, anul acesta am apucat să dau de două ori cu macerat”, Iulia Scrob

... și la plante-companion

În afara unor tehnici bio de creștere a plantelor din grădină, Iulia își și aranjează grădina pe grupuri de ”plante-companion”, adică plante care nu doar că o conviețuire liniștită, dar se și apără, reciproc, de diferiți dăunători. ”Ca vecinătăți, este bine să apropii plantele care se potrivesc, cât de cât, și în farfurie. Adică morcovul cu ceapa, cimbru cu fasolea și, bineînțeles, roșiile cu busuiocul. Practic, plantele se ajută între ele prin faptul că ceea ce e dăunător pentru unele plante, e benefic pentru altele. Și a funcționat. Pe margine am plantat și niște flori care atrag și albinele necesare pentru polenizare”, explică Iulia modul în care își aranjează acum grădina. Împotriva limacșilor, soluția Iuliei include bere și borcane. Borcanele sunt îngropate astfel încât gura acestora să fie la nivelul solului, iar în interior este turnată bere. ”Limacșii sunt fani bere”, râde Iulia, arătând că și această soluție funcționează. Pe ideea că grădina trebuie să fie un microclimat, Iulia s-a bucurat când au apărut lăcustele și broscuțele și a încercat să atragă și cât mai multe insecte, utilizând o căsuță cu mai multe feluri de lemne, creată în acest scop. Deocamdată, însă, această căsuță nu a atras prea multe insecte aflate în căutarea unui cămin. Rezultatele unor astfel de metode de îngrijit grădina sunt mai mult decât satisfăcătoare, arată Iulia. ”Când am pus în primul an rucola și am gustat-o, ne-am zis «ce păcăleli mâncăm noi din supermarket?»”.

casuta pentru insecte

Primăvara e mai mult de lucru

Pe șase metri pătrați, Iulia și-a amenajat și o seră, în care primăvara pune răsaduri. De altfel, primăvara este cel mai mult de lucru în grădină. ”Îți ia ceva timp, dar eu am program flexibil. Primăvara e cel mai intens, până și când răsar e mai greu, să spun așa, cu două-trei ore de lucru pe zi, uneori. Dar, pe mine, mă relaxează”, mai descrie Iulia.

Grădina ei este folosită la capacitate cât mai mare. Astfel, după ce sezonul salatei și al ridichilor de primăvară a trecut, în locul acestor straturi a plantat morcovi, pătrunjel, busuioc și ceapa verde. Rodul grădinii Iuliei și a lui Silviu Scrob nu este folosit pentru a pune conserve peste iarnă (cu excepția fasolei verzi). ”Dar, primăvara și vara, avem legume proaspete suficiente, astfel încât oferim și prietenilor”.

 

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. Detalii despre acest proiect puteți găsi aici.

 logo municipiul sibiu

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus