Miercuri,
12.06.2024
Partial Noros
Acum
22°C

Premieră medicală națională la Sibiu: Echipa inimii a salvat un bărbat de 77 de ani

Premieră medicală națională la Sibiu: Echipa inimii a salvat un bărbat de 77 de ani

Un bărbat de 77 ani și 11 luni a fost salvat de echipa inimii de la Sibiu, condusă de Victor Costache, printr-o operație în premieră națională, anunță bucurestifm.ro

Primul caz de anevrism de aortă toracică rupt, tratat endovascular a fost acceptat de echipa inimii de la Sibiu, după ce fusese deja refuzat de două Institute de Boli Cardiovasculare, din cauza posibilelor complicații. Acest tip de intervenție permite evitarea deschiderii cavității toracice la un pacient foarte fragil, aflat în șoc hemoragic.

Pacientul în vârstă de 77 ani și 11 luni se simte bine, a fost trezit din anestezie la câteva ore după intervenție, este stabil hemodinamic și respirator. Acesta își va putea relua stilul de viață anterior intervenției, cu efectuarea unor examinări angio-CT periodice și controlul valorilor tensiunii arteriale. A fost externat după doar 5 zile de la intervenție.

„A fost un anevrism de aortă toracică descendentă rupt în esofag, cu sângerare activă, anemie secundară, risc vital major. Riscurile la care era expus țineau de imposibilitatea montării endoprotezei, hemoragie masivă, rupturi arteriale, insuficiența renală cronică, endoleak – lipsa sigilării anevrismului de către proteză. Acesta fusese internat în regim de urgență în data de 04.07.2018 la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași, pentru hematemeză, vertij, dureri abdominale cu debut cu aproximativ 6 ore anterior internării. La Iași i s-au efectuat două endoscopii digestive superioare și o examinare angio-CT de aortă, care au pus în evidență un anevrism de aortă toracică descendentă, rupt în esofag, cu sângerare activă”, a declarat Conf. Dr. Victor Costache.
Intervenția se numește Endoprotezare crosa aortică și aortă toracică descendentă cu stentgraft „Bolton Medical Relay” prin abord chirurgical femural bilateral și a fost realizată de Echipa Heart Team la Spitalul European Polisano Medlife. Echipa este formată din medicii chirurgi: Conf. Dr. Costache Victor, Dr. Farcaș Felix, Dr. Chitic Anca și anestezist dr. Ilie Sorin.

 

Sursa: bucurestifm.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus