Sâmbătă,
14.12.2024
Parțial Noros
Acum
0°C

Harta pestei porcine în România. Boala încă ocolește Sibiul

Harta pestei porcine în România. Boala încă ocolește Sibiul

Combaterea pestei porcine este una din temele care se va discuta la Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), convocat de Guvern. Autoritățile vor să aloce mai mulți bani pentru a împiedica răspândirea bolii. Între timp, în presă a apărut o hartă a bolii în care mai mult de jumătate de țară este vizată, zonele de risc extinzându-se până aproape de centrul țării. Sibiul este printre județele care încă nu sunt afectate.

Potrivit Libertatea.ro, guvernul ar ascunde proporțiile pestei porcine, surse anonime din cadrul ANSVSA menționând că numărul județelor „roșii” va crește, conform prognozelor Comisiei Europene. „E foarte târziu și epidemia e mai mare decât se recunoaște. Sunt nu 60.000, ci peste 100.000 de animale afectate”, spun specialiștii instituției, potrivit sursei citate. Aceștia au făcut publică o hartă din 30 iulie 2018 a pestei porcine, conform datelor furnizate de la București.

Sursa Libertatea.ro Sursa Libertatea.ro

Vasile Fodor, directorul DSV Sibiu, spune că oficialii Comisiei Europene emit periodic un buletin unde sunt actualizate toate datele despre pesta porcină în Europa și menționează că boala încă se află în cele două zone - sud-est și nord-vest, iar sibienii n-ar trebui să-și facă griji... decât într-un singur caz.

„Nu a evoluat spre centrul țării, a rămas tot în zona de sud-est. Era o suspiciune, confirmată la Călărași, dar e legată în continuare cu Dunărea. Noi suntem pregtiți dacă va apărea și vreun focar pe la noi, dar n-ar trebui să apară”.
În ceea ce privește restricțiile impuse în județul Brașov, aflat în vecinătatea județului Sibiu, Fodor a explicat că „Brașov a intrat în zona de supraveghere pentru că boala a evoluat în Brăila și s-a apropiat de Prahova, acesta fiind următorul județ învecinat - astfel s-a impus automat supravegherea. Dar nu există restricții legate de mișcarea animalelor sau produselor de origine animală din Brașov. Dacă ar fi fost vreun caz în Brașov, am fi primit informații, dar n-am primit absolut nimic”.
„La noi noi sper să nu ajungă decât dacă face cineva un transport neautorizat de animale - numai așa poate să ajungă. Altfel nu. Noi îi verificăm pe transportatori, avem o acțiune împreună cu IPV, stau la nodurile cele mai importante. Colegii le verifică prin sondaj, în special pe cele cu porc”, a mai spus Vasile Fodor, șeful DSV SIbiu.
Întrebat despre măsurile de prevenție, șeful DSV SIbiu a răspuns că lista tuturor măsurilor despre care am scris deja ar fi  fost implementate. „În cazul în care cineva ne anunță că are vreo problemă, noi automat mergem și închidem localitatea respectivă. Însă în Tulcea porcii se cresc într-un sistem semi-închis, nu e ca la noi, unde se cresc în grădină sau coteț. Avem în plan ca după 15 septembrie să trimitem echipe de la noi să facă o verificare mai riguroasă”.

Acesta a spups că zilele trecute apăruse un zvon, precum că la Mediaș și Agnita ar fi fost depistați porci bolnavi, dar zice că „îs doar vorbe”. „Nu avem problema asta. Sperăm nici să n-o avem”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Cory Ionus

Acum 6 ani

La Sibiu nu a ajuns pesta porcina pentru ca sibienii mananca doar fructe de mare si vita angus! La Sibiu sunt atat de multi bani incat si caviarul este dat porumbeilor in Piata Mare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus