Joi,
24.06.2021
Cer Senin
Acum
21°C

După asasini, reapar protocoalele, copiii vânduți de Iohannis și reptilienii

Sunt două săptămâni de când în urma unui evident ordin politic, jandarmii au lovit cu bastonul în mii de participanți, gazați cât cuprinde și evacuați de la manifestație în mod agresiv tocmai atunci când protestul se apropia de final. Au trecut două săptămâni de la acele evenimente care au mai trântit prin praf imaginea României în exterior, căci în ochii celor de dincolo de granițe nu au rămas doar imaginile pozitive ale unei societăți civile active. Ci și scenele în care – precum în țări subdezvoltate – o forță de represiune a unui stat se năpustește asupra a zeci de mii de participanți, cu scopul evident de a-i trimite la casele lor sau de a-i sălta în dube. Sunt două săptămâni de la acele evenimente și, în afara unei absolut necesare anchete penale, niciun oficial nu și-a asumat dezastrul printr-o demisie. Unul. Unul singur măcar.

Mai sunt patru luni până când România va prelua pentru o perioadă de șase luni președinția Consiliului Uniunii Europene. Și asta se întâmplă deoarece acest lucru este asigurat prin rotație între executivele statelor membre UE, nu pentru că actualul Guvern condus de Viorica Dăncilă s-ar fi făcut remarcat prin inițiative comunitare. Orice fel de inițiative. Or, în vederea celor șase luni în care România va urma Austriei la conducerea reuniunilor la toate nivelurile Consiliului UE, fostul guvern condus de Dacian Cioloș a adoptat încă din 2016 un memorandum pentru pregătirea Președinției României la Consiliul UE, în primul semestru din 2019. Cu explicații, cu propuneri de pași, cu campanii de imagine în urma cărora România să fructifice cât mai mult din oportunitatea de a avea ceva de spus dintr-o postură de conducere la nivel european.

Mai sunt patru luni până când România va prelua această președinție, iar actualul executiv nu a fost în stare să realizeze barem un site prin care să se adreseze măcar jurnaliștilor interesați (că de activitate în rețelele de socializare ce să mai vorbim?). Să arate europenilor cum tocmai după ce țara noastră împlinește 100 de ani de la “rotunjirea ei“ are idei, creativitate și deschidere europeană. Singura, dar chiar singura acțiune de PR făcută până acum de actualul guvern condus de Dăncilă este promovarea unui articol într-o revistă din jurul Parlamentului European, articol în care se sugera că, dacă România își dorește să facă față cu brio celor șase luni de președinție, atunci ar fi bine ca la ea acasă să dea o amnistie. Așa, ca un moment zero, de la care să se bucure Dragnea & co de un cazier curat. Noroc că revista în care a fost plătit – cel mai probabil – advertorialul nu are mare trecere prin cercurile europene, că ne făceam iarăși de mândra minune. Are și incompetența “dăncililor“ din Guvern avantajele ei.

Mai aproape, pe plaiurile mioritice, autostrăzile zac în continuare în studii de fezabilitate și declarații TV, vânzările de imobile încep să încetinească deoarece românii nu mai pot ține pasul cu ROBOR-ul, iar multe dintre liniile de obținere a fondurilor europene nerambursabile nu au fost încă deschise. Asta deși mai este mai puțin de un an și jumătate până când actualul exercițiu bugetar european (2014 - 2020) se încheie. Să mai vedem cum nu reușesc autoritățile centrale să gestioneze problema pestei porcine, care, încet-încet, ajunge să pună în pericol bruma de industrie alimentară locală? În afară de antamarea unui viitor incert și a câtorva decizii abia “picurate“, țara asta nu mai este guvernată mai deloc.

Lista imenselor probleme pe care actualul guvern lipsit – la propriu – de cultură generală, de experiență și capacitate în administrație și diplomație este imens de lungă. Doar că din studiourile de televiziune unde, la ceas de seară, se instalează reprezentanți ai puterii emană cu totul alte și alte discuții. Care, la câteva minute după ce au fost lansate în studiouri, umplu rapid restul spațiului public.

Cu discuții de genul asasinilor plătiți de Soros și puși pe urmele lui Dragnea, o minciună atât de sfruntată încât, vorba celor de la Times New Roman, până și Ponta a răbufnit nemulțumit că tot el este cel poreclit Pinocchio. Și cum despre asasini mai mult s-a râs, decât discutat serios, au reapărut discuțiile despre copiii vânduți de Klaus Iohannis din vremea de dinainte de a fi primar al Sibiului. Serios, intrați în cercurile pro-PSD de pe Facebook și vedeți discuțiile care au ajuns iar la copiii vânduți pentru organe prin țări străine de actualul președinte al României.

Și cum nici ciorba aceasta nu merge reîncălzită, mai nou apare iar o poveste cu ceva protocoale. O “bombă“ de Facebook, de la unul pe care îl cheamă Vâlcov și care a fost condamnat în primă instanță la mulți ani de închisoare după ce a fost prins cu tablouri pe care nu putea să le justifice ascunse în pereți. Și de la Vâlcov acesta pornește acum un nou ghem de discuții despre protocolul dintre SRI și Parchetul General, despre care urlă revoltat că e în două variante dintre care unul e clasificat, iar altul e denunțat, ceea ce ar trebui să ne sperie mai mult decât lipsa autostrăzilor. Sau ceva de genul acesta, pentru că în afară de câteva mii de persoane din țara asta conectate la servicii sau la putere, pe mai nimeni nu cred că interesează, cu atât mai puțin afectează, discuțiile acestea.

Dar, iaca, povestea a fost spusă și la TV, iar gașca lui Dragnea a început iar să urle că se impun explicații, să iasă SRI-ul și să vorbească. Ceea ce, s-a și întâmplat, directorul SRI, Eduard Hellvig, ieșind cu lămuriri care au mai fost cerute și în trecut de comisia de control din Parlament și au fost transmise ca atare. Cum că prin protocoalele respective se punea în practică ceea ce scria în legi, că s-a decis denunțarea lor și așa mai departe. Dar credeți că Vâlcov ori Dragnea se mulțumesc cu asta? Nu, în seara asta sau mâine seară vor ieși din nou în gașcă la TV să dezbată ce a spus Hellvig, să întoarcă totul și să arate cât de importante, sunt, de fapt, genul acesta de protocoale. Și în timp ce țara se duce de-a berbeleacul cu o direcție necontrolată, să ceară din nou săptămânalele explicații serviciilor secrete, precum într-un teatru absurd, pe care, de fapt, foarte puțini îl urmăresc. Deoarece nu e spectacolul din care și ei fac parte, deși sunt în permanență momiți cu bilete gratis.

Dar așa mai trece o săptămână.

Săptămână în care tot nu a răspuns nimeni cu funcția pentru ceea ce s-a întâmplat pe 10 august. Trec șiruri întregi de zile în care tot nu avem măcar un om prin actualul guvern care să se gândească serios că, peste 120 de zile, țara noastră o va trimite pe una precum Viorica Dăncilă să lucreze cu Președintele Consiliului European sau cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, de exemplu. Mai trece o săptămână în care manualele pentru noul an școlar se tipăresc cu greșeli, în care autostrăzile tot în SF-uri se ascund, iar peste porcină e combătută cu mochete rupte întinse pe asfalt.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ion ionescu

Acum 2 ani

Asa, si? Opoziția? Păi 61 la suta nu merg la vot pentru ca sunt sătui de toti, indiferent de culoarea politică. Astacecrealitatea, restul sunt povesti de doi bani. Lumea fereste Psd, dar nu mai are încredere nici in restul politicienilor pentru ca s-au fript. Doar la Sibiu avem in opozitie aceleasi personaje răsuflate de tip Cazan, Neagu, etc. Cat despre Usr lumea nu a auzit decât de campania #fara penali, foarte bjna de altfel si atata. Asa ca sa ne mai lase toti, fie vin cu ceva viabil, fie 61 la suta vor sta din nou acasa. Votul negativ si antipeaedist nu mai mergea si-a aratat limitele.
Raspunde

Bradul

Acum 2 ani

Stati acasa si nu votati! Pozitia ghiocelul a ajuns sa va reprezinte. Dar buruienile cresc manoase langa ghiocei...
Raspunde

Republica Teleormaneana Romania

Acum 2 ani

Degeaba ne facem iluzii ca pesede este interesat sau capabil sa faca fata situatiei, o mare parte din votanti lor, gratie contributiei de neegalat a dnei Andronescu in sabotarea sistematica a sistemului de Educatie, nici macar nu sunt dispusi sa incerce inteleaga daramite sa fie capabili sa o faca! Multumim din inima Partidului!
Raspunde

the one

Acum 2 ani

Dl. autor, tu care la protestele lu' Apostol vedeai zeci de mii de participanti pe cand abia erau 2-3000 IN CEL MAI BUN CAZ, e firesc sa ignori gravitatea existentei unor asemenea protocoale. Nu luam in discutie si restul "nimicurilor" de care pomenesti, dar nici chiar acelea nu ar trebui ignorate asa cu ti-ar fi pe plac...
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

da copii din rasinari vinduti in canada unde sint ca putea HAUS CLAUS PTESEDINTE se ceara ambasadei si sie din canada sa lamureasca! da no vrut ca probabil pute ceva acolo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus