Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Festivalul Porcul de Bazna, fără porci: Vor fi doar cei de pe postere

Festivalul Porcul de Bazna, fără porci: Vor fi doar cei de pe postere

La sfârșitul acestei săptămâni va avea loc cunoscutul Festival al Porcului de Bazna, aflat la a patra ediție. Pesta porcină nu va afecta desfășurarea evenimentului, însă organizatorii auanulat expozițiile de porci vii.

Consiliul Local și Primăria Bazna organizează Festivalul “Porcul de Bazna” pentru al patrulea an la rând. De data aceasta, evenimentul se va desfășura pe 8 – 9 septembrie 2018, pe platoul din fața Bisericii Evanghelice din localitate. Pe parcursul celor doua zile se vor derula concerte de muzică populară și pop-rock.

Porcul de Bazna s-a format în urma unor încrucișări nedirijate între scroafe de rasă Mangalița și vieri de rasă Berk, începând din anul 1872, în localitatea Bazna, utilizându-se și consangvinitatea. Produșii rezultați, având însușiri productive superioare rasei Mangalița, au fost apreciați de crescători, astfel că populația hibridă s-a răspândit în scurt timp în jurul orașelor Mediaș, Sighișoara, Sibiu și Făgăraș, datorită precocității și prolificității superioare față de rasa maternă, locală.

Dacă la edițiile anterioare ale festivalului porcul de Bazna nu lipsea, adică se organizau inclusiv expoziții de animale vii, de data aceasta, organizatorul a renunțat la ele. „Cercurile și expozițiile de animale sunt închise. Va fi festival fără expoziție de animale vii. De data aceasta, având în vedere că sunt niște reglementări, va fi fără animale vii - vor fi cele de pe poze, postere și asta e. Așa e acum treaba și noi ne conformăm”, ne-a spus primarul loclaității, Lucian Scumpu.

Asta nu înseamnă că la festival vor lipsi grătarele sau alte tipuri de mâncare. Acestea vor fi asigurate de operatori specializați și autorizați. Conform programului pregătit de organizatori, în cele două zile se vor manifesta mai multe colective artistice din țară și din Republica Moldova. Coconița Boian, Junii Târnavei, Ansamblul folcloric din Axente Sever, Junii Cetății Rupea, Ansamblul Doina Dârlosului sau interpretul de muzică ușoară Dan Helciu sunt câteva dintre numele de pe afiș. De peste Prut a fost invitat Ansamblul Alboteanca.

program festival porc bazna 2018

La Bazna mai există la momentul actual doar zece crescători. Pe vremuri însă, carnea porcului de Bazna era cea mai căutată în zonă. Despre pericolul dispariției porcului de Bazna am scris într-un material anterior.

Precizăm că în luna iulie Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis o notă prin care a dispus de urgență suspendarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor târgurilor de animale autorizate sanitar-veterinar. Despre măsurile luate la nivelul județului Sibiu în legătură cu pesta porcină am scris într-un articol separat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Republica Teleormaneana Romania

Acum 5 ani

Propun sa se invite majoritatea parlamentara pentru ca au niste beneficii: sunt la fel de curati, le place sa se complaca in mizerie si promiscuitate, au imunitate chiar si in fata legilor, pot fi, si e de dorit, sa fie sacrificati la finalul targului ceea ce poate oferii un viitor mai bun copiilor nostri!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus