Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
6°C

A petrece în arest procesul sau a recunoaște ce nu ai făcut!

A petrece în arest procesul sau a recunoaște ce nu ai făcut!

Bineînțeles că sunt de acord cu faptul că procurorii și polițiștii joacă un rol foarte important în societate și că aceia care fură, tâlhăresc, violează sau care comit alte orori și nelegiuiri trebuie luați de pe stradă imediat. Și mie, ca cetățean al acestei țări, îmi place să trăiesc într-un climat de siguranță și să știu că mă pot plimba liniștit pe străzi, că funcționarii, care sunt în slujba noastră, nu se ating de banii publici etc.

Tot ca cetățean și mai ales ca avocat de drept penal nu pot fi de acord cu ceea ce văd că se întâmplă în justiție cu cei care sunt acuzați de comiterea unor infracțiuni, atât la noi, în orașul Sibiu, cât și în alte părți și cred că trebuie tras un semnal de alarmă.

Sunt martor a multor acuzații nedrepte, față de care nu există probe și care sunt practic inventate de autoritățile statului, care fac tot posibilul pentru a se asigura că persoane vizate de acestea,  vor fi condamnate, iar cea mai ușoară metodă de a se asigura că vei fi condamnat este ARESTUL PREVENTIV.

Am clienți nenumărați care, după 6 luni de arest preventiv , ar recunoaște fără să clipească și ce au făcut și ce nu au făcut, doar pentru a fi eliberați din centrul de deținere ( sau chiar de la Aiud, pentru ca regula aici la Sibiu este că după 4 luni de arestare, vei fi transportat la Aiud până la terminarea procesului, la pușcărie, să vezi cum e acolo și ce vei păți dacă vei fi condamnat).Este vorba de persoane obișnuite, acei arestați pentru care o noapte in centru de deținere e o traumă cu care vor trăi toată viața și care ar zice autorităților orice pentru a-și vedea familia sau pentru a se ruga de șeful de la lucru să îi mai țină angajați.

Când îi spui clientului ce este de făcut și că unele acuzații sunt nedrepte și pot fi demontate în instanță, iar replica acestuia este ”- Domnule avocat, nu mai are importanță pentru mine, eu voi recunoaște tot ce scrie în rechizitoriu, important pentru mine este să se termine ”, ca tânăr avocat te întrebi dacă merită să faci parte din sistem.

Poate că procurorii nu își imaginează ce înseamnă pentru un om, ca mine și ca el, 6 luni de arestare preventivă, frig, miros și bătaie de joc din partea celor care merită să fie acolo și până să propună arestarea preventivă ca instrument de a determina recunoașterea în dosare în care nu sunt probe, își vor aduce aminte o replică a împăratului Traian pe care ne-o spuneau amândurora profesorii de drept roman în facultate: ”Nicio persoana nu trebuie condamnată în baza unor simple suspiciuni, fiind preferabil ca o persoană vinovată de săvârșirea unei infracțiuni să nu fie condamnată, decât ca un nevinovat să fie condamnat.”

 avocat Moga Șerban

Baroul Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

12 comentarii

bulgaru'

Acum 5 ani

Domnule Avocat, dacă dumneata ai avea o fată care umblă cu un tip suspectat de viol, nu ți-ai pune un pic problema dacă ești de-acord cu relația fetei dumitale? Omu' e în proces, nu se știe dacă e vinovat sau nu. Dumneata ce-ai vrea, să fie lăsat liber și să umble cu fata dumitale, sau să fie închis?
Raspunde

Ion al Ionului

Acum 5 ani

da' dacă ar fi fii-tu, ce-ai vrea să fie lăsat liber și să umble cu fata domnului avocat sau să fie închis?ărie?
Raspunde

un subian

Acum 5 ani

Dl. avocat are dreptate. Procurorii prea ușor solicită arestul preventiv. Pe lângă arestarea preventivă mai sunt și alte modalități de privare a unor libertăți; arest la domiciliu sau control judiciar.
Raspunde

florin

Acum 5 ani

ar trebui mai intai sa ii spui fetei tale sa il lase in pace pe derbedeu pana se va stabili daca omul e vinovat sau nu . nu poti sa pretinzi ca statul sa iti salveze fata inconstienta .
Raspunde

Deiu

Acum 5 ani

Felicitari pt noua rubrica! Tin pumnii!
Raspunde

Politist

Acum 5 ani

E vorba doar de bilanțul de sfârșit de an!
Raspunde

Doc

Acum 5 ani

Sunt martor a multor acuzații nedrepte, față de care nu există probe și care sunt practic inventate de autoritățile statului
Dle avocat, din punct de vedere legal se poate dispune arestul preventiv dacă procurorii nu prezintă niciun fel de probe din care să rezulte că inculpatul a comis infracțiunea?
Raspunde

jonyjon

Acum 5 ani

Ce naiba am citit aici? Chestia asta e scrisa sa un avocat, pe bune?!? Fara sa bag in seama retorica tip Dragnea/Tariceanu vs. "statul paralel" "abuzurile statului", trebuie sa remarc oribilele greseli gramaticale si de ortografie. Pe vremea mea, la admitere la Drept se dadea examen la gramatica. Baiatul asta nu stie cand e admis sa pui virgula intre subiect si predicat, face dezacorduri de gen/nr./caz, nu stie articula substantive, nu stie cum se pune spatiul pe langa virgule si paranteze. Jale!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Panseluta

Acum 5 ani

“Baiatul asta” despre care vorbesti tu e avocat, hai sa invatam putin ce inseamna respectul. Si sa apreciem mai mult ideea si continutul articolului, fara a lasa comentarii rautacioase gratuit si mai ales neargumentate. As fi curioasa sa exemplifici acele dezacorduri si greseli gramaticale despre care faci vorbire. Tipic omului de rand, daca nu avem nimic de spus pe subiect, comentam forma.
Raspunde

L

Acum 5 ani

Dupa mentalitate sa vede clar ca esti PSD-ist. De ce nu ma inchid pe mine pentru ca am fost curat ca lacrima toata viata? Numai cei ce se simt cu musca pe caciula sau au ceva de ascuns ajung sigur la bulau, mai devreme sau mai tarziu.
Raspunde

Un cunoscator

Acum 5 ani

Esti sigur de asta? Pentru ca eu cunosc cazuri concrete a unor persoane care au avut probleme cu legea doar pentru ca n-au vrut sa aiba de a face cu faradelegile lor... cel putin in Sibiu sunt atat de bine legati intre ei (majoritatea inruditi) incat n-ai cui sa te plangi. Ai "ciripit"?... risti sa fi chiar tu acuzat de ce fac ei. Presa locala este zero , politia Sibiu inexistenta, primarie ineficienta/incompetenta, procurori, avocati si judecatori fie mediocrii, fie fricosi sa se puna contra celor care detin "adevarul", fie parte din problema. Cam asta este realitatea sibiana.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus