Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
7°C

„Romania, Hakuna matata” sau cum a fost în prima zi la ITO 2018

„Romania, Hakuna matata” sau cum a fost în prima zi la ITO 2018

Piața Mare din Sibiu s-a transformat astăzi într-o mare biserică în aer liber, fiind locul unde a avut loc deschiderea Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, ediția 2018. Mii de persoane, în principal tineri, s-au adunat în centrul orașului ca să-l vadă pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, să asculte o slujbă, după care să urmărească un program artistic.

DSC_4211

Cu o oră înainte de 18:00, când a fost programată deschiderea oficială, Piața Mare începea să se umple de tineri cu steagurile țărilor de unde au venit, iar din toate cele patru intrări în Piața Mare puteai întâlni preoți veniți din toate colțurile țării. Aproape de ora 18:00, piața era aproape plină, iar cei prezenți au făcut un coridor prin care urma să treacă patriarhul BOR Daniel însoțit de mitropolitul Ardealului, ÎPS Laureanțiu Streza. Cei doi clerici nu s-au lăsat mult așteptați, fiind întâmpinați cu aplauze în timp ce au urcat pe scena amplasată lângă Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime.

streza si daniel ITO (10)

„Hristos a înviat” și „Romania, Hakuna matata”

De pe scenă s-a făcut auzit, la un moment dat, jurnalistul Dan Negru, spre surprinderea multora din mulțime, care l-au aclamat. De fapt, evenimentul a avut trei prezentatori, unul dintre ei vorbind cu mult patos atunci când prezenta vreo delegație sau vreun vorbitor. Din când în când acesta striga către mulțime „Hristos a înviat” sau „Hristos în mijlocul nostru”, iar tinerii îi răspundeau: „Adevărat a înviat” sau „Este aici”.

ITO (3)

ITO (16)

Au fost prezentate pe rând delegațiile prezente la eveniment din străinătate și din România, moment care a amintit de prezentarea echipelor la Jocurile Olimpice. Cele mai multe aplauze le-au primit reprezentanții Arhiepiscopiei Chișinăului din cadrul Mitropoliei Basarabiei, iar deliciul serii au fost cei de la Patriarhia Alexandriei și a întregii Africi - unul dintre tineri a reinterpretat o piesă cunoscută în limba swahili, „Jambo Bwani” - ceea ce s-ar traduce „Salut, domnule”:

Jambo, Jambo bwana, Habari gani, Mzuri sana. Wageni, Wakaribishwa, Romania Hakuna Matata.

DSC_4198

DSC_4199

Cele nouă cuvinte testamentare ale lui Andrei Șaguna

Au urmat discursurile oficialităților. Mai întâi, arhiepiscopul Sibiului și mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, a subliniat că organizarea ITO 2018 la Sibiu „constituie un prilej de mare cinstire și împlinire sufletească”. Ierarhul a amintit că tema ediției din acest an a Întâlnirii este „Unitate, Credință. Neam”, având legătură cu Centenraul Marii Uniri. „Marea Unire de la 1918 s-a realizat cu multe sacrificii materiale și spirituale”, a spus Laurențiu Streza, subliniind că indiferent de faptul că pe parcursul istoriei s-au ridicat de mai multe ori hotare între regiunile istorice ale României, românii au reușit să-și păstreze identitatea națională și credința de neam. Mitropolitul și-a încheiat discursul cu „cele nouă cuvinte testamentare ale Sfântului Andrei Șaguna”: „Fiți pe pace, aveți-vă bine, nu vă sfădiți”.

fodor, streza daniel ITO (17)

ÎPS Streza l-a invitat apoi pe patriarhul BOR Daniel să binecuvânteze evenimentul. Capul Bisericii Ortodoxe Române a spus că „în biserică toți sunt tineri - tineri de toate vârstele (...) Participanții la ITO au șansa să se cunoască între ei, să afle date noi despre ortodoxie și să se îmbogățească spiritual”.

Patriarhul BOR: Identitatea, liberatatea și unitatea națională nu vor dispărea

Patriarhul Daniel le-a mai vorbit celor prezenți despre „libertate” și „unitate” ca fiind „două componente esențiale ale vieții umane”, despre „păcatul egoismului” care dezbină destine și țări, dar și despre slăbirea valorilor naționale și religioase.

ITO (9)

„Dragi tineri, astăzi din cauza secularizării sau a slăbirii credinței în Dumnezeu, slăbește și comuniunea de iubire între oameni, în familie și în societate (...) Fără iubirea de țară și de neam libertateae și unitatea națională se transformă treptat în înstrăinare de sine (...) Însă dincolo de slăbirea cultivării valorilor naționale avem convingerea că aceste valori - identitatea, liberatatea și unitatea națională - nu vor dispărea și vor fi cultivate de națiuni chiar și în timpul cooperării lor internaționale. De ce? Pentru că aceste valori naționale sunt valori identitare, care exprimă specificul fiecărui popor”.
În final, PF Daniel a lansat invitația către doritori de a veni la București pe 25 noiembrie să participe la sfințirea Catedralei Neamului.

Despre importanța religiozității a vorbit și secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, invitat la Sibiu.

„Capacitatea extraordinară a bisericii de a se mobiliza în scopuri menite să consolideze binele comun al societății este unul dintre atuurile cele mai solide ale țării naostre. Dacă în acest an suntem cu toții chemați să evocăm trecutul nostru comun, ceea ce ne-a unit în istorie ca națiune și mai cuseamă marele evenimente de la 1 decembrie 1918, în prima parte a anului viitor vom fi chemați, cu ocazia exercitării de către țara noastră a președinției Consiliului UE, să vorbim despre viitor (...) Ne dorim ca viitorul nostru de națiune deplin europeană să țină seama de resursele spirituale ale românilor, să fie unul care să împletească deopotrivă bunăstarea materială cu bucuria spirituală. Și să fie unul în care și noi să partiicpăm la ceea ce se numește în termeni formali „construcția europeană” cu toate resursele, gândurile și puterile noastre (...) Asătzi avem șansa de a pune pe agenda europeană diferite teme și de a senzibiliza Europea, prezentând fără reținerile resursele noastre spirituale. Așa cum indică cercetările recente, sunt puține țări europene, care beneficiază de această inepuizabilă resursă a religiozității, mai ales în rândul tinerilor. Într-o Europă despre care se spune - iată, de zeci de ani - că și-a pierdut o bună parte din reperele morale și religioase și în care se reclamă din ce în ce mai frecvent nevoia acută de alfabetizare religioasă, trebuie să fim mândri că România poate da mărturie despre faptul că asumarea credinței creștine nu ete un obiect de muzeu, ci e o reursă inepuizabilă care generează binele comun”.
De pe scenă au mai vorbit rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, rector Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Ghiță Bârsan, și primarul Sibiului, Astrid Fodor.

ITO (20)

Când afară începea să întunece, partea oficială lua sfârșit, iar publicul începea să se relaxeze, plictisit la un moment dat de discursuri. „Mulțumim invitaților, urmează un moment important. I-am văzut în culise pe Marcel Pavel și pe Vlad Miriță (...) Dacă vorbim de staruri, dați-mi voie să vă prezint un star new-media - părintele Necula”, a mai descins atmosfera Dan Negru. „Bucurați-vă de spectacolul care urmează, Rămânem aici”.

Spectacolul care a urmat a fost oferit de grupul vocal „Anatoly” din Brașov, corul copiilor din Parohia Irești-Vrancea, corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, corul de copii „Concertino” din Gura Râului, tenorii Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic, Hanul cu Bragă, actori de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu și dansatori din cadrul Ansamblului Junii Sibiului.

CITIȚI ȘI: Ce se va întâmpla în cele 4 zile ale ITO 2018, care începe azi în Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rezy Stentu

Acum 5 ani

In sfarsit o manifestare de Doamne-ajuta, fara hipsteri gheuti si fara pitipoance din Racovita care scriu pe Facebook "from Sibiu"! Normal ca rezistentii ii injura ca la usa cortului, facand parte din categoria amintita...
Raspunde

Odin

Acum 5 ani

Foarte faina initiativa dar totusi este ilara coincidenta cu alte eveniment de la o aruncatura de bat "Capitala berii se mută în centrul orașului, weekend-ul acesta. " :D
Raspunde

lame

Acum 5 ani

una din cele mai scumpe manifestatii platite din banii nostri, mai scump ca FITS. Dany vine si da lectii de moralitate cand stim clar ce pleava e, fost securist; cand BOR transforma centrele pentru sarmani in pensiuni si restaurante... pe cine incearca sa minta. BOR dezbina!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus