Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Constantin Chiriac, prezent la Paris pentru seara aniversară dedicată lui George Banu

Constantin Chiriac, prezent la Paris pentru seara aniversară dedicată lui George Banu

 

Cunoscutul critic de teatru român George Banu, care a împlinit anul acesta vârsta de 75 de ani, a fost celebrat aseară la Paris, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României în Franța. La eveniment a luat parte și Constantin Chiriac, Directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, cu recitalul „Scrisorile lui Creangă către Eminescu”. 

Pe perioada vizitei la Paris, Constantin Chiriac are și întâlniri de lucru cu reprezentanții celor mai importante instituții de cultură, pentru o analiză a proiectelor aflate în derulare și totodată pentru perfectarea proiectelor viitoare.

George Banu are o stea pe Aleea Celebrităților de la Sibiu

Inaugurată în cadrul ediției din anul 2013 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Aleea Celebrităților este singura de gen din lume comparabilă cu Hollywood Walk of Fame. George Banu a primit o stea pe Aleea Celebritatilor de la Sibiu în același an.

„Preşedinte de onoare şi preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Director Artistic al Academiei Experimentale de Teatru de la Paris, preşedinte al Premiului Europa pentru Teatru, Secretar General al Uniunii Teatrelor Europene, academician şi profesor universitar la Sorbona, George Banu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru contribuţia remarcabilă la dezvoltarea teatrului european, în ultimii 40 de ani, a cercetării teatrale, a festivalurilor şi evenimentelor culturale, a academismului în Europa şi în lume”, a spus Constantin Chiriac, Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
George Banu, o viață dedicată teatrului

Critic şi om de teatru, născut în România şi stabilit la Paris din 1973, a studiat la Academia de Teatru și Film București, fiind coleg de generaţie cu regizorul Andrei Șerban. Profesor la I.E.T. (Institut d’Études Théâtrales), la Universitatea Paris III, Sorbonne Nouvelle de la Paris şi la Facultatea de Studii Teatrale de la Universitatea Louvain la Neuve din Belgia. În 1981, publică volumul de referință Costumul de teatru și cartea Brecht ou le petit contre le grand, care va primi Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. În 1990, împreună cu Michelle Kokosowski, creează Academia Experimentală de Teatru din Paris, pe care o conduce până în 2001. Este secretar general (1985-1992), preşedinte (1994-2000), apoi președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, membru UNITER, Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București și Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. Printre premiile care i s-au decernat de-a lungul timpului menționăm: Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa de trei ori; Premiul de Onoare al AICT – secția română în cadrul Galei UNITER, 2012; Premiul Special al Festivalului Shakespeare 2012 oferit de Rotary Craiova Probitas și Rotary Craiova. Este membru de onoare al Academiei Române din 2013, co-director al revistei Alternatives théâtrales de la Bruxelles şi director al colecţiei Le temps du Théâtre la editura Actes Sud din Franţa. Cărțile sale au fost publicate în Franța și traduse în numeroase limbi. A scris o trilogie despre legăturile dintre teatru și pictură: Le Rideau, L’Homme de dos și Nocturnes.

Publicații: L’espace Théâtral, Le Costume De Théâtre, Brecht ou le petit contre le Grand, Le Théâtre, Sorties de secours, L’acteur qui ne revient pas, Mémoires du théâtre, Le rouge et or, Peter Brook: de Timon d’Athènes à La Tempête, L’instant Habité, Sarah Bernhardt ou les sculptures de l’éphémère, Le Rideau Ou La Fêlure Du Monde, Notre Théâtre, la Cerisaie, L’homme De Dos, Exercices d’accompagnement, D’Antoine Vitez a Sarah Bernhardt, L’oubli, Nocturnes, La Scène Surveillée, Le Repos, Les Solitaires Intempestifs, Miniatures Théoriques, Shakespeare, le monde est une scène, Shakespeare, Métaphore et pratique du théâtre, Les voyages du comédien.

 

Foto: Rareș Helici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Lilinus

Acum 5 ani

E plecat pe banii din taxele sibienilor, nu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus