Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Deputat FDGR, despre situația minorității germane: Probleme cronice în învățământ; calomnii în politică

Deputat FDGR, despre situația minorității germane: Probleme cronice în învățământ; calomnii în politică

Deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant în Parlament al Forumului Democrat al Germanilor din România, crede că minoritatea germană este calomniată la nivel înalt, iar copiii suferă din  cauza deciziilor guvernanților luate pentru domeniul învățământului. Parlamentarul a vorbit într-o conferință de presă despre începerea noii sesiuni parlamentare și a comentat mai multe subiecte actuale.

„Anul școlar a început cu probleme cronice, dar și cu probleme noi. Legat de manuale școlare, nu o să comentez situația generată de inovațiile în materie sub ministeriatul Pop și continuată sub ministeriatul Popa, dar e clar că la nivelul manualelor de a VI-a rezultatul e un dezastru. Pentru noi, implicit, pentru că noi am solicitat ministerului ca la disciplinele de matematică, geografie sau istorie să traducă în limba germană manualul care e în limba română și care a fost aprobat. Adică nu ne apucăm noi să scriem manuale” - a declarat Ovidiu Ganț.

Acesta a precizat că FDGR a pregătit un abecedar în limba germană și că s-a lucrat intens „la traducerea altor manuale care urmează cândva să fie tipărite - cred că după ce se stabilește o versiune în limba română fără greșeli”.

„Decizia aberantă a Guvernului”

Ganț a readus în discuție subiectul privind predarea Limbii și literaturii române în școlile cu predare în limba maternă. „E o decizie care nu s-a mai întâmplat în domeniul educțaiei, una aberantă, luată prin ordonanță a Guvernului”, a spus deputatul. Amintim că este vorba despre o OUG din 23 august, adoptată de Guvern, care la art. 1 pct. 17 prevede că predarea disciplinei de limba și literatura română în școlile cu predare în limba maternă se va face de către alți profesori decât învățătorii/profesorii care erau încadrați la clasă în învățământul primar la data respectivă. „Evident că această măsură e suspectă, cu atât mai mult cu cât a fost luată în cazul școlilor cu predare în limba maternă, la cele românești nu s-a pus această problemă. Toți colegii care predau în ciclul primar la noi au absolvit universități, licee pedagogice și au în lista de discipline pe care le-au învățat metodica de predare a limbii și literaturii române. Adică sunt testați de statul român că sunt în stare să facă lucrul ăsta. Și cum spuneam anterior, într-o declarație politică, toți acești colegi stăpânesc limba română mult mai bine decât foști și actuali miniștri, membri ai cabinetului, care taie pamblici, au probleme la genunche și, respectiv, abrogă persoane. Colegii mei nu comit asemenea monstruozități lingvistice”, a mai comentat Ganț.

Parlamentarul a amintit că FDGR a adresat o scrisoare premierului de a abroga prevederea respectivă, însă nu a primit niciun răspuns din partea Vioricăi Dăncilă, „așa cum n-am primit răspuns la multe alte întrebări și interpelări”.

„Atacuri mizerabile la adresa minorității germane”

Ovidiu Ganț crede că noul sezon politic a început cu „atacuri mizerabile și calomnii la adresa minorității germane”, amintind despre faptul că „înalți reprezentnați PSD au considerat să facă lucrul acesta și au făcut-o. Ganț l-a pomenit pe consilierul de stat Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, care a postat pe pagina sa de Facebook un clip video în care compară mișcarea Rezist cu nazismul și pe președintele României cu Adolf Hitler. „Am solicitat demiterea imediată a individului, pentru că asemenea afirmații sunt incompatibile cu funcția de consilier de stat. Evident că nici în această chestiune prim-ministrul nu a considerat necesar să răspundă”, a comentat deputatul.

Situația din PSD

Ovidiu Ganț nu a dorit să comenteze situația incertă din interiorul PSD, când astăzi a fost convocat Comitetul Executiv Național al partidului de guvernământ pentru a discuta o scrisoare semnată de mai mulți social-democrați cunoscuți care solicită demiterea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al formațiunii și de la șefia Camerei Deputaților.

„Nu cunosc resorturile interne ale acestui partid, nici nu mă interesează. Mă interesează doar efectele pe care le va produce asupra țării. În speță mă interesează ce se va întâmpla la nivelul Guvernului României, la nivelul Camerei Deputaților - faptul că se dă o lptă acerbă pentru resurse și funcții în interiorul unui partid politic nu mă interesează” - a spus Ganț. Potrivit parlamentarului, e mai important „în ce măsură acest guvern ne va reprezenta la președinția rotativă a Consiliului UE, ceea ce ar fi o tragedie, sau ce mutații se pot produce la nivelul Camerei Deputaților, majorități în favoarea sau defavoarea guvernului. Cel mai important lucru este dacă de la 1 ianuarie ne va fi sau nu rușine de felul în care România va fi reprezentată, de felul în care membrii cabinetului vor previda ședințele consiliului de miniștri. Sper să avem persoane care, pe de o parte, stăpânesc problematica, și pe de altă parte articulează coerent măcar în limba engleză și știu să se comporte la acest nivel . Cu actuala echipă guvernamentală acest lucru nu este posibil”, a adăugat Ovidiu Ganț.

Autostrada Sibiu-Pitești: „Nu va fi gata până ies la pensie”

Reprezentantul FDGR crede că autostrada Sibiu-Pitești nu va fi gata în următorii 13 ani. „De 17 ani fac politică la București, văd tot felul de comunicate, planuri, studii, intenții și așa  mai departe. Dat fiind faptul că până la pensie am mai puțin de 17 ani pe care i-am parcurs deja în activitate, nu cred că vor fi în stare guvernanții să finalizeze această autostradă până în momentul în care la 65 de ani mă voi pensiona. Adică peste 13 ani”, a comentat deputatul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sile

Acum 5 ani

La naiba, mai ai de gand sa te plimbi pana in Germania inca 13 ani?Mai bine pune mana pe Fabritius si cand te plimbi pe la Merkel sa ii ceri bani de #rezist mai bine pune-o sa va trimita niste profesori germani detasati in Romania platiti de ei, sa ne scoleasca talentele in scolie germane. Lasa vrajeala cu proiectele de infrastructura din Romania ca nu sunt de nasul tau!
Raspunde

gunoieru

Acum 5 ani

Bah Sile, nu crezi dar ma doare in cot ce doriti voi, doar nu crezi cumva ca germanii nu sunt informati, nu citesc pe siteul de kkt TS ? Nu vad ce comentariile de dobitoci si timpitzi din parte sudestilor, PSDistlor ? Mie imi ie sila sa va dau voua, cu un creier de broascacu un €cent, romanistanul nu are ce cauta in UE ! Tu ca oltean veritabil nu stii nimic, dar dai din gura ca un destept,ca si toti nespalati din sud, nu are nici un sens sa trimita germania invatatori pe bani mei/nostri pentru niste DOBI care sunt romani ortodoxi si plin de prostie exagerata si nemultumiti pina in veciul vecilor. Bah comunistilor, oltenilor, sirmelor si toti Idiotilor ortodoxi si sugaci, nu ati realizat ca aia care va baga o groaza de € in fund, sau saturat de voi ?
Raspunde

so ros

Acum 5 ani

O faci pe Merkel si pe Klausi de rusine !!
Raspunde

Voltaire

Acum 5 ani

Nu fra, atacurile nu sunt la minoritatea germana ci la grupul etnic german si a continuatorilor lui, fdgr-ul, calitate care si-a insusit-o prin sentinta civila 2790 din mai 2007. Dar te inteleg si pe tine ca da bine sa faci pe victima in politica, ca asa-i in tenis.
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

ca sa nu existe dubii propun redactiei ts sa publice deciza.hotarirea/din 2007 in intregime sau e la secret?
Raspunde

gogu

Acum 5 ani

Fara suparare. cati etnici germani, adica sasi, mai traiesc la Sibiu sau in judetul Sibiu si cati din ei mai au copii de varsta scolara? Vor fi cativa, dar romanii ingroasa clasele cu predare in limba germana... Cred ca ordonanta din 23 august este mai degraba pt. unguri pt. ca ei nu cvorbesc romaneste... Elevii de la sectia germana, majoritatea lor, acasa vorbesc romaneste, deci nu e o problema sa invete limba romana. Dle Gant, am mare respect fata de dvs, dar cred ca nu e bine sa cautati nod in papura si probleme acolo unde nu exista!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus