Miercuri,
21.04.2021
Innorat
Acum
9°C

De ce voi merge să votez la referendum

Evoluția tehnologică  ne-a adus în situația în care imensa majoritate dintre noi habar nu ar avea să explice modul în care funcționează lucrurile din jurul nostru. De la programele diferite ale mașinii de spălat rufe, la cvasi-prezentul telefon mobil, lucrurile sunt atât de complexe, cu cipuri, cu silicați, cu programări, frecvențe și așa mai departe, încât ne limităm la a le deprinde doar modul de utilizare, nicidecum cel de funcționare.

Cam așa și cu Referendumul pentru modificarea Constituției inițiat în urma campaniei Coaliției pentru familie. Căci, după ce organizarea referendumului a devenit o certitudine prin votul celor din Senat, văd o seamă de analize juridice care indică inutilitatea acestui scrutin național. Cum că e vorba doar de o completare, deci nu de o modificare. Cum că, de fapt, Codul civil reglementează clar ceea ce se întâmplă cu familia, iar oricum, în Constituție, căsătoria și familia sunt la puncte diferite. Mai mult, cum de fapt acest referendum este inutil, deoarece și în actualul context constituțional, căsătoria dintre două persoane de același sex este imposibilă. Deci, iată, sunt cheltuite inutil câteva zeci de milioane de euro, din moment ce modificările sunt superficiale.

Pe același principiu cu funcționarea device-urilor de azi, pe oamenii – ăia trei milioane – care au semnat pentru inițierea referendumului cred că nu i-a interesat în niciun moment ce articol din Constituție se modifică sau ce legătură are asta cu Codul civil. Nu. Cele trei milioane de semnatari sunt împotriva căsătoriei dintre persoanele de același sex. Sunt și mai fermi împotriva adopțiilor realizate de către astfel de cupluri. Majoritatea dintre cele trei milioane îi urăște pe homosexuali. Căci asta au fost învățați să facă. Cei mai mulți dintre cele trei milioane nu pricep nimic din ceea ce reprezintă minoritățile sexuale și nici nu vor acest lucru, deoarece pentru ei este din capul locului o temă care a deviat de la bunele moravuri după care au fost crescuți. Atât.

Că cele trei milioane de oameni au fost manipulate pentru a-și da semnătura, că manipularea e a Rusiei, a lui Dragnea & co și a Bisericii ortodoxe, că nu are de-a face cu problemele reale și actuale ale României și așa mai departe, iarăși, sunt chestiuni care nu fac parte din logica simplă a problemei. Pentru că referendumul acesta, pentru majoritatea acestei țări, la asta se reduce: la homosexuali.

Cele trei milioane de oameni spun deschis și răspicat că sunt împotriva minorităților sexuale. Iar după 6 și 7 octombrie, referendumul acesta va pune o nouă ștampilă pe întreaga țară. Dacă la vot vor ieși doar cei care susțin ideile Coaliției pentru Familie, presimt că imaginea va fi una teribilă, indiferent dacă cvorumul va fi realizat sau nu. Procente apropiate de rezultatele din vremurile alegerilor comuniste vor creiona imaginea unei țări dominată de homofobi (chiar dacă, potrivit DexOnline, cuvântul acesta încă nu l-am oficializat). Căci, dacă din punct de vedere tehnic referendumul acesta nu înseamnă nimic, din punct de vedere al imaginii contează enorm. Dovadă sunt și discuțiile generate în tot spațiul public pe acest subiect.

Prin urmare, chiar nu înțeleg deloc puternicul curent propagat în lumea celor ”cu trei cărți citite mai mult”, în care oamenii sunt îndemnați să stea acasă. După doi ani de proteste în care toți s-au stropșit împotriva celor care ”au făcut ceva pe el de vot”, acum, la primul scrutin, să stăm acasă deoarece nu e o temă prea importantă? Sau că e o acțiune a PSD-ului? Păi, cei din stradă parcă împotriva PSD-ului luptau până la capăt.

Sau pentru că asta spun ”useriștii” ori Dacian Cioloș, pentru asta să stau acasă? Personal, cred că USR și Cioloș se poziționează de partea unui boicot dintr-o mare teamă, pe care, sincer, o împărtășesc. E vorba de teama de a nu descoperi în mod cert, ca după un referendum valid, că, de fapt, trăim într-o țară în care majoritatea a fost crescută și își va crește copiii în ideea în care homosexual sau lesbiană devii, nu te naști. O țară în care noțiunea de bisexual pare o deviație satanistă, echivalentă cu degradarea și aruncată pe același palier cu incestul. O țară în care Freddie Mercury, Marcel Proust, Leondardo da Vinci sau Oscar Wilde, de exemplu, ar fi considerate persoane bolnave și eretice, de ar trăi acum printre noi. Cu alte cuvinte, o țară plină de intoleranță și ignoranță. Una în care adevăratele probleme nu vor putea fi rezolvate, tehnic, niciodată. Pentru că lumea nu mai pricepe și nici nu vrea să priceapă subtilitățile funcționării unui sistem.

Eu încă sper că nu trăiesc într-o astfel de țară. Și că la referendumul ce urmează, majoritatea acestei țări va sancționa un PSD, un ALDE și un PNL care – în loc să dea statului ce e al statului – risipesc banii și distrag atenția. Mai sper că, tot la acest referendum, majoritatea acestei țări va sancționa și derapajele Bisericii care se amestecă bolovănos și nedemn în problemele laice ale României, în chestiunile ei politice. Și sper că acest referendum va stopa și găunoasele apucături ale decidenților din zone precum Coaliția pentru Familie. Oameni care, sub poleiala unor scopuri nobile (viitorul țării, al copiilor etc.) fac jocuri politice, interne și externe. În fine, mai ies la vot deoarece – sper eu – majoritatea acestei țări nu este formată din persoane care, deși nu știu nimic și nici nu vor să afle, au certitudini pentru care luptă. Eu asta sper și de aceea mă voi duce să votez. Altfel, nu contribui cu nimic la ceea ce îmi doresc de la majoritatea acestei țări.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

A

Acum 2 ani

Marea majoritate a celor care fac spume cand aud de referendum sunt pseudo-marxisti care habar nu au ce inseamna cuvantul democratie. Ei au auzit acel cuvant la TV sau prin carti si se cred experti pentru ca asa se prezinta (la fel cum jurnalismul e a 4 a instititue a statului pentru ca asa si-au zis jurnalistii, ironic nu?). Oamenii au semnat pentru organizarea acelui referendum, numarul de semnaturi este imens, Senatul e obligat sa raspunda, datorita numarului mare de semnaturi era clar ca va fi aprobat, Senatul a aprobat o consultare a populatiei dupa ce o alta consultare a dus la aceasta decizie. Cu alte cuvinte, cum am mai zis, e cel mai democratic lucru care se intampla in Romania de la unire incoace. Degeaba incerci sa le explici democratie unor oameni din stanga si extrema stanga (si foarte ironic, nu ma refer la PSD care e mai de centru stanga decat USR sau RO+, fara sa mai vorbim de PNL care isi zice ca e de dreapta pentru ca e usor sa dai din gura sa te prezinti intr-un fel - vezi mai sus).
Raspunde

Republica Teleormaneana Romania

Acum 2 ani

Senatul e obligat sa raspunda dar nu sa aprobe. Daca aproba Senatul, Guvernul e obligat sa organizeze dar nu sa modifice legea pentru a favoriza un rezultat. Daca Guvernul favorizeaza si influenteaza un rezultat NU se mai poate vorbi de un demers democratic! Dar cam asa se intampla cu orice sub aceasta stapanire neo-comunista si probabil acest referendum este plata in avans, a pesede pentru bor, pentru PR la viitoarele alegeri! Exemplele nu sunt putine pentru propaganda la fostele alegeri! Si stim toti ce repede s-a gasit finantare pentru catedrala!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

biciclist

Acum 2 ani

Și eu particip la referendum prin a alege să-l boicotez. Este un referendum inutil, o risipă de bani și aleg să „țin” cu nevalidarea acestuia. Este exagerat să ai pretenția ca o țară întreagă să se mobilizeze pentru o inutilitate.
Raspunde

@biciclist si lol

Acum 2 ani

nu este o inutilitate. teoretic vorbind nu schimba nimic insa modificarea asta face mult mai grea orice tentativa de a schimba legislatia pe aceasta tema si deci nu este inutil deoarece un beneficiu exista. Acum eu stiu ca exista cateva grupuri minoritare care isi doresc foarte mult ca aceasta portita sa ramana si vor face totul pentru a boicota sau macar zapaci pe sarmanii cetateni mai slab informati. Pacat ca si ziaristii fac asta...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

lol

Acum 2 ani

Stand acasa si boicotand participarea la acest referendum, asta faci, arati inutilitatea lui, inexistenta problemei...daca participi si votezi nu dar se intruneste nr. legal de participanti la vot, referendumul e validat. Greu de inteles? Presupunand ca cele 3 mil zic da, ca rezultatul sa fie negativ ar trebui 3 mil+1 sa zica nu. Daca insa participa la vot numai cei 3 mil ,referendumul e nevalidat....Logic si legic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 2 ani

Conteaza sa obtii ce vrei, adica, pt mine, sa nu castige propunerea de modificare. La alegeri stand acasa nu rezolvi nimic, aici da. Si atentie! Prezenta la vot se va anunta des. Daca aud in cursul zilei respective ca s-a depasit pragul de validare o sa merg si eu ca sa votez impotriva. Pana atunci stau acasa.
Raspunde

Cibi istvan

Acum 2 ani

Un articol slab, pe alocuri tinde spre penibil, care descoperă amatorismul și atât de slaba pregătire a unui pseudo jurnalist. Rusine!
Raspunde

7 Lacatus

Acum 2 ani

Mi-e jena de „emisiile” acestui „jurnalist”. Oare chiar atat de dezorientati am ajuns sa credem toate aberatiile, sa confundam politica cu problemele sociale, sa acuzam Biserica ortodoxa (parca si celelalte confesiuni si-au exprimat public sustinerea...dar de unde sa stie caricatura de autor...) ca se amesteca cu „treburile laice” (auzi intelepciune!!!!). Turnul Mizeriei !....nicidecum al Sfatului!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

anonim

Acum 2 ani

imi bag eu ceva in referendumul asta! bai voi credeti ca daca voteaza barbat si femeie! se castiga oarecum! nu cred! si nu cred ca se va schimba ceva! mda! lumea cred ca nici nu o sa se prezinta la vot! aia homosexuali bisexuali metrosexuali pansexuali etc sigur vor fi prezenti! sa voteze! si deci in cauza nu se va schimba nimic! si nu trebuie neaparat sa pariez! ca asa va fi!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

anonim

Acum 2 ani

si totusi aia care sunt homosexuali bisexuali pansexuali metrosexuali! nu sunt niste ciudati! nu din contra sunt niste oameni normali! nu sunt extrateresti! nu sunt zombie! nu sunt monstri! nu sunt nimic din toate astea! sunt oameni care au suferit in trecut! si nu pot face fata in prezent si nici in viitor! si cam atat! asta este! oameni nerealizati! ce vina au ei! ca in loc sa iubeasca fetele! iubesc baietii! desi au incercat sa iubeasca fetele! dar nu au reusit! asa au ajuns sa iubeasca baietii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus