Noul spital județean din Sibiu trebuie să fie un „spital al viitorului”, iar privații să aibă un cuvânt greu de spus. La prima dezbatere despre viitoarea construcție, organizată de USR Sibiu, medici din cadrul formațiunii au încercat să transmită ideea că noua instituție trebuie să fie ridicată pe un teren de cinci ori mai mare decât suprafața alocată în 2016. Cu acest lucru n-au fost de acord reprezentanții Consiliului Județean și ai spitalului.
La dezbaterea organizată de USR Sibiu, miercuri seara, la hotelul Ibis, au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Spitalului Județean și ai firmei de arhitectură căreia I-a fost încredințată realizarea Planului Urbanistic Zonal al proiectului. Scopul principal al USR Sibiu a fost de a prezenta viziunea proprie asupra noii instituției înainte ca să fie pusă prima cărămidă la temelia acesteia și „de a îmbunătăți ceea ce a fost gândit”. Medicul Alexandru Dudilă a făcut o prezentare despre „ce poate să însemne spitalul pentru Sibiu”, evidențiind cinci elemente de care autoritățile ar trebui să țină cont, în viziunea lui.
Perspectivă, Dezvoltare, Excelență, Management și Dezbatere
Potrivit lui Dudilă, viitorul spital al Sibiului trebuie să țină cont de faptul că „medicina o să evolueze”, subliniind că până acum medicina din România nu a ținut cont de acest lucru. „Când ne gândim la viitorul spital, trebuie să ne gândim că lucrurile o să evolueze. Poate azi vrem o clădire cu 15 etaje, dar ulterior vor realiza că nu va fi suficient”. Dudilă a vorbit despre eficiența spitalelor care există în prezent, menționând că aceasta lipsește. Medicul a oferit exemplul unui dintre cele mai mari spitale din Europa – AKH din Viena, care are 1.740 de paturi „în timp în spitalul județean, cu toate clădirile sale are aproape 2.000”. „De ce e discrepanța aceasta? Noi nu oferim eficiență – oamenii stau foarte mult în spital. Un spital al viitorului trebuie să ofere și posibilitatea de cercetare”, a adăugat medicul.
Precizăm că noul spital al Sibiului nu intră în programul de construcție a spitalelor regionale – demarat în anul 2015 și care prevede construcția a trei spitale regionale la Cluj, Craiova și Iași. Cei de la USR Sibiu cred însă că viitoarea instituție se poate ridica la un astfel de nivel dacă se va face legătura dintre spital și comunitate. „Un spital oferă locuri de muncă. Oamenii au nevoie de locuințe, ceea ce o să ducă la dezvoltarea pieței imobiliare. Dacă vor fi mai mulți oameni, va exista mai multă posibilitate ca aceștia să investească în diferite domenii, cum ar fi comerțul, ceea ce va crea o legătură dintre spital și comunitate. Acest lucru va duce evident la dezvoltarea infrastructurii în regiune, respectiv la dezvoltarea ramurii de industrie medicală”, a explicat Alexandru Dudilă.
Ideea de Mall-Medical
Potrivit membrilor USR Sibiu medicii din România nu fac cercetare, chiar dacă există teze de doctor, vorbind despre nevoia de specializare. „Ideea noastră este de creare a unui Mall-Medical – un spital care să ofere asistență până la cea secundară (…) Birocrația în România e foarte mare ca să poți să faci excelență. În sistemul din România trebuie să te descurci”, a spus medicul, referindu-se la faptul că în unele spitale pot exista echipamente medicale, dar care din lipsa de personal calificat nu pot fi folosite.
Managementul este un alt „factor important” în toată această ecuație – un management prost poate să ucidă o echipă întreagă, cred autorii prezentării. „În acest moment, managementul în România este subordonat politic, iar dacă n-ai unul care să se adapteze schimbărilor care se întâmplă în lume, atunci riști să rămâi în urmă cu dezvoltarea”, crede Dudilă. Potrivit lui, soluția ar fi crearea unui management public-privat, în care și cei care investesc să aibă un cuvânt de spus, nu doar politicul: „Privatul încearcă tot timpul ca lucrurile să fie eficiente, iar medicina trebuie să fie eficientă”.
Spitale private pe lângă spitalul județean
După prezentare, un alt membru al USR Sibiu, doctorul Ioan Petru Rotaru, care administrează Clinica Paltinu, s-a întrebat ce își dorește Sibiul – doar să mute spitalul în alt loc? „Sibiul poate să gândească mai mult. Pe lângă spitalul județean mai pot fi ridicate alte șapte spitale private care să rezolve alte probleme, respectiv ca oamenii să nu mai meargă la Brașov, Cluj sau alt oraș pentru a se trata”. Acesta crede că problemele principale țin de numărul de paturi, dar și de crearea unei infrastructuri în jurul spitalului care să ofere disponibilitate și pentru privați. „Spitalele județene din România au fost construite într-un sistem comunist, iar acum acestea vor să funcționeze într-un sistem capitalist. Nu funcționează așa”.
În dezvoltarea acestei idei a intervenit coordonatorul departamentului de strategie a USR Sibiu, care a spus că „pentru un spital al viitorului să fie suficientă suprafața de 100 de hectare”, sugerând că acest loc ar fi în spatele Spitalului de Psihiatrie.
Banii și voința politică - alte elemente
Fostul consilier local Raimar Wagner a lăudat prezentarea, dar s-a întrebat unde e componenta de finanțare. „Trebuie să vorbim și de bani, altfel putem visa frumos”, a spus acesta, precizând că Sibiul are capacități în acest sens. Wagner a amintit despre construcția Aeroportului Internațional din Sibiu, care „a fost construit de oraș și județ, fără garanții guvernamentale”.
Sebastian Dotcoș, administratorul public al județului, a spus și el că „suntem de acord” cu ideile transmise, dar a dat de înțeles că schimbarea terenului nu este un subiect care mai poate fi discutat. Suprafața de 20 de hectare, care a fost alocată pentru acest proiect, este „mai mult decât suficientă”, a spus și arhitectul Andreea Tănase, parte a echipei care va realiza PUZ-ul viitorului spital.
În schimb, Dotcoș a spus că „ne-am gândit și noi la un parteneriat public-privat”, dar a dat de înțeles că proiectul în sine este mult mai important: „Putem intra în istorie cu un spital construit de la zero de la 90 încoace”.
Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, crede, la rândul său, că Sibiul „stă bine” în ceea ce privește situația spitalelor din România. „Cred că putem să facem un pol de excelență la Sibiu dacă se dorește și dacă sunt bani. Pe de altă parte, de ce situația din România e așa cum e? Aș pune un diagnostic pe cât de clar, pe atât de radical – nu a existat voință politică. A fost un prim pas cert atunci când s-a alocat acest teren în anul 2016 din proprietatea statului în cea a județului. Terenul de 20 de hectare e cel mai mare decât suprafețele pentru cele trei spitale regionale”, a comentat Roman.
CITIȚI ȘI: Viitorul nou spital județean: 1.054 de paturi pentru adulți, 315 pentru copii
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Planului Urbanistic Zonal , Consiliului Județean , Raimar Wagner , Andreea Tănase , Aeroportului Internațional Sib , Alexandru Dudilă , Clinica Paltinu , Spitalului Județean , Ioan Petru Rotaru , Medicul Alexandru Dudilă , Sebastian Dotcoș , Facebook Cristian Roman
Vizualizari: 2262
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Unul
Acum 10 ore
Tulnicul de mucava
Acum 10 ore
Unul
Acum 10 ore
Canaris
Acum 10 ore
Olingpia Gafosdea