Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
0°C

La capăt de județ, acolo unde se termină asfaltul. ”Referendum? Azi, nu!”

La capăt de județ, acolo unde se termină asfaltul. ”Referendum? Azi, nu!”

Când ajungi în Curciu – sat ce aparține de comuna Dârlos – ajungi, de fapt, la capăt de asfalt. Și la limită de județ, căci dincolo de Curciu începe Mureșul. În 11 ore de referendum, până la secția amenajată în noua școală din sat s-au dus să voteze șase oameni.

În fața școlii din Curciu, un băiețandru scutură nucile, fapt de care profită și unul din vecini, ieșit să adune câteva de poftă. Știe de referendum, dar arată înspre hainele ”de lucru”, în care nu se cade să mergi la vot. Prin urmare, anunță clar că va aplica ștampila duminică, atunci când e zi de odihnă. ”Am tot auzit, și pe la televizor, de referendumul ăsta. A zis și popa în biserică să mergem să votăm. Da, acolo scrie pentru soț și soție, dar mai știi ce pun ăștia în plus? Ia spune, pot io să am încredere în ei că nu mai bagă ceva în plus de la ei?”, întreabă bărbatul trecut de vârsta pensionării. De altfel, dilema asta e în mintea mai multor săteni în vârstă, precum Ion. ”Ce fel de întrebare e aia? Că am văzut și eu la televizor, a zis și preotul la biserică. Dar ce întrebare e aia? Nu pricep mare lucru”, spune Ion, dublat de soția lui, mult mai sigură. ”E vorba de căsătoria dintre bărbat și femeie. Că așa e de la Dumnezeu, în ceilalți e lucrul satanei”, dă femeia din mână și se întoarce cu spatele, ca și când ar fi vorbit cu păcat.

Radu și Tobias tocmai au ieșit din curtea aflată, la fel, la nici zece metri de școala unde a fost amenajată secția de vot. Nici ei nu vor merge sâmbătă la vot. ”Dar duminică, sigur. Știm cam tot ce trebuie despre referendum și din mass-media și de la prieteni și de la biserică. Era nevoie de referendum, lucrurile trebuie clarificate cât mai mult și în Constituție. Să știți că oamenii de aici din sat sunt oameni credincioși și chiar dacă au fost puțini azi, mâine vor merge cu siguranță la vot, după biserică”, povestesc cei doi tineri, ieșiți din curte pentru a merge la un meci de fotbal.

Noroc cu membrii secției

A 268-a secție de votare din județul Sibiu e cea din Curciu. Curtea e pustie, la fel și clădirea, mai puțin sala de sport. A spune că e animată e o exagerare, având în vedere că în cele 11 ore de la deschidere, doar șase oameni – din peste 700 – au venit să voteze. La creșterea prezenței la vot au contribuit, însă, și membrii secției împreună cu cele două fete detașate aici (adică încă vreo opt persoane) pentru asigurarea ordinii. Așa încât, la ora 16:00, din Curciu au fost anunțată o prezență la vot de aproape două procente. ”La ora asta, de obicei, aveam la celelalte scrutine o prezență de aproximativ 70%. Lumea de aici, din sat, vine la vot. Dar nu azi, în zi de lucru. Oamenii au mers la rupt porumbul sau la cules via, nu au vreme de votat”, povestesc membrii secției de vot din Curciu.

Satul aparține de Dârlos, reședință de comună în care, la fel, procentele de prezență sunt tot în jurul a două procente. ”La noi, din 1047 de alegători înscriși pe listă au votat 23 până acum”, spune Nicolae Medeșean, președintele uneia dintre cele două secții amenajate în Dârlos. Membrii secției de votare nu au aplicat încă ștampila. O vor face mâine, laolaltă cu majoritatea celor din sat. ”Lumea vine la vot, dar nu sâmbăta”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus