Clădirea în care a fost amenajat laboratorul cofetăriilor cunoscute în Sibiu sub brandul Mândra a fost nominalizată printre cele mai ”de calitate” clădiri înscrise în competiția organizată de trei filiale ale arhitecților din centrul țării.
La secțiunea ”Arhitectura dotărilor comunitare și de producție” apare singura clădire realizată în județul Sibiu și remarcată în competiția Arhitectura.6, evenimentul bienal de arhitectură organizat de către trei filiale teritoriale ale Ordinului Arhitecților din România (filiala Brașov - Covasna - Harghita, filiala Mureș și filiala Sibiu – Vâlcea). ”Punctul central al Arhitecturii.6 este concursul de arhitectură pentru proiectele realizate în ultimii doi ani de arhitecții din județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Vâlcea și expunerea proiectelor în spațiul public, fiind deschis arhitecților înscriși în cele trei filiale organizatoare. Concursul a avut șase secțiuni pentru proiectele finalizate: arhitectură – locuire, arhitectura dotărilor comunitare și de producție, arhitectura spațiului public, restaurare/ reabilitare/ intervenții pe fondul construit, amenajare de interior / scenografie, design de obiect, proiectele nerealizate putând fi înscrise în secțiunea Proiecte de sertar”, arată reprezentanții OAR Sibiu – Vâlcea.
O clădire cu formă simplă
Singura clădire sibiană remarcată în această competiție este cea al cărei beneficiar final este SC Carpalat SRL, compania sibiană de prăjituri și produse lactate, care operează sub numele de Mândra. Clădirea apreciată de către un juriu care a inclus și specialiști este situată pe str. Sibiului, din Cartierul Arhitecților (Cisnădie), cartier nou recunoscut mai ales pentru deficiențele urbanistice și de infrastructură. ”S-ar putea spune că este un cartier în prelungirea orașului Sibiu, o urbanizare aflată într-o continuă dezvoltare, oferind viitorilor beneficiari, pe lângă locuințe, investiții publice consistente”, descriu cei de la Com.pas Arhitecți SRL din Cisnădie (autorii acestui proiect arhitectural) zona în care a fost ridicată clădirea care adăpostește laboratorul de cofetărie-patiserie, spațiu de desfacere și birourile celor de la Mândra.Clădirea, cu subsol, parter și două etaje, are o suprafață desfășurată de 1.369 de mp, fiind dată în folosință în cursul acestui an. ”Forma simplă a clădirii, raportul plin-gol în favoarea celui dintâi, precum și finisajul din cărămidă aparentă tip klinker ales la exterior, delimitează spațiile interioare, aflate într-o succesiune funcțională firească unui laborator de cofetărie-patiserie, în care se păstrează cu strictețe secretul celor mai alese bucate. Însă transparența completă a fațadei către stradă deschide complet construcția către public și o situează în perioada modernă. Dacă exteriorul este perceput drept un volum clar, curat, un punct de atracție într-o zonă aflată într-o continuă dezvoltare, interiorul este unul cald și primitor. Subsolul adăpostește spații tehnice, vestiare pentru angajați, spații de preparare și depozitare marfă, iar parterul – un spațiu pentru desfacere produse, spații de depozitare pentru produsele finite și un spațiu de producție. Etajele includ mai multe birouri și spații dedicate unor servicii diverse. Fiecare spațiu este luminat și ventilat natural și realizat conform normativelor în vigoare”, își descriu arhitecții din Cisnădie lucrarea realizată în Cisnădie.
”Concursul a fost jurizat de persoane independente: cinci arhitecți cu merite recunoscute în domeniul arhitecturii din România și un membru din afara profesiei, jurnalist: Eliza Yokina, arhitect (Cumulus) – membru titular; Smaranda Vornicu, jurnalist (TVR) – membru titular; Raphael Zuber, arhitect (lector invitat – ETH Zürich) – membru titular; Cătălin Trandafir, arhitect (Filofi și Trandafir Arhitectură) – membru titular; Marius Miclăuș, arhitect (Archaeus) – membru titular; Liviu Zăgan, arhitect (Cumulus) – membru supleant”, comunicat OAR Sibiu-Vâlcea
Inclusiv proiecții de filme
Fotografii ale acestei clădiri, planurile arhitecturale, dar și celelalte lucrări premiate sau apreciate în cadrul competiției Arhitectura.6 pot fi văzute în Piața Mare a Sibiului, în zona Casei Albastre, până pe 18 octombrie 2018. Expoziția a fost vernisată vineri, 12 octombrie, și face parte dintr-o serie de evenimente organizate la Sibiu sub însemnele Arhitectura.6, ”având ca scop principal promovarea arhitecturii de calitate și generarea de discuții critice despre arhitectura recent construită”.Conf. dr. arh. Liviu Gligor a susținut o conferință pe tema „Problematica și valorificarea patrimoniului construit“, iar la sediul OAR Sibiu – Vâlcea a fost organizat un atelier pentru copii, spre exemplu. Iar luni și marți (15 și 16 octombrie), de la ora 18:30, la Librăria Habitus, sunt programate proiecțiile unor filme cu tematică specifică evenimentului Arhitectura.6: Unfinished Spaces, The Absent Column, Streets in the Sky și Novgodord Spaceship.
Sursa foto: planșa de concurs a Com.Pas Arhitecți
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Piata Mare , Dumitru Șomandră , Ordinului Arhitecților , Eliza Yokina , Cartierul Arhitecților , Libraria Habitus , Casei Albastre , Cladirea Telefoanelor , Arhitectura Filiala Sibiu , Cartierului Tineretului , Liviu Gligor , Smaranda Vornicu , Cătălin Trandafir , Pas Arhitecți , Liviu Zăgan , Marius Miclăuș , Novgodord Spaceship , Raphael Zuber , Teatro Laboratorio Isola , The Absent Column , Trandafir Arhitectură , Unfinished Spaces , Piaţa Mare Sibiu
Vizualizari: 11478
Ultimele comentarii
Acum 23 minute
Ruxandra
Acum 29 minute
Emil
Acum 2 ore
CA
Acum 2 ore
CA
Acum 2 ore
Aaa