Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Curățenie și deszăpezire: patru grupuri de companii își doresc cel mai mare contract al Sibiului

Curățenie și deszăpezire: patru grupuri de companii își doresc cel mai mare contract al Sibiului

Cel mai mare contract scos la licitație vreodată de Primăria Sibiu – cel de curățenie și deszăpezire a orașului pe o perioadă de patru ani – a atras patru oferte. Valoarea estimată a contractului este de 61,8 milioane de lei, fără TVA.

“Servicii de salubrizare – activități de măturat, spălat, stropit și întreținere a căilor publice și curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț în municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș“ este numele dat de Primăria municipiului Sibiu contractului pe care l-a scos la licitație la jumătatea lunii septembrie 2018. Termenul de depunere a ofertelor pentru acest contract care ar trebui să aibă o perioadă de 48 de luni a fost stabilit pentru ziua de 24 octombrie 2018, dată până la care au fost depuse patru oferte.

Brantner Servicii Ecologice (care acum curăță și deszăpezește în Cluj-Napoca și operează stația de sortare a deșeurilor din Sibiu), RER Vest SA (firma din Oradea care asigură în prezent salubrizarea domeniului public în Sibiu), SC Soma SRL (firma care acum asigură colectarea și transportul deșeurilor în Sibiu și 21 de localități din apropiere, având terți susținători Comprest SA din Brașov și Rossal SRL din Roman) și asocierea formată din SC Salubritate SA Deva – Terra Building SRL din Sibiu sunt cele patru semnatare ale ofertelor depuse până la termenul limită în cadrul proceduri amintite.

Potrivit termenelor asumate de Primăria Sibiu în cadrul acestei proceduri, evaluarea ofertelor tehnice depuse ar urma să se încheie cel mai târziu pe 24 februarie 2019, dată când este programată și evaluarea financiară a ofertelor depuse. Pentru selecția ofertei câștigătoare și, ulterior, atribuirea contractului, însă, nu sunt asumate termene precise. Criteriile de departajare a ofertelor depuse sunt două: certificarea în eficiența colectării pulberilor în suspensie rezultate din activitatea de măturat mecanizat (care contează în proporție de 10%) și prețul ofertei (care are o pondere de 90%).

Când împreună, când separat

În prezent, salubrizarea domeniului public în municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș a fost atribuită pe o perioadă de un an celor de la RER Ecologic Oradea, în urma unei proceduri de negociere directă. Primăria a apelat la negocierea directă deoarece licitația lansată anterior pentru atribuirea acestui contract pe o perioadă patru ani (și o valoare estimată de 51,4 milioane de lei) a fost contestată și, în cele din urmă, anulată de către judecători. Contractul cu cei de la RER expiră pe 8 decembrie 2018, deci este de așteptat o nouă procedură de negociere directă până la eventuala finalizare a licitației aflată acum în derulare.

În ceea ce privește deszăpezirea orașului, Primăria Sibiu s-a trezit în aceeași situație ca și cu salubrizarea și anume în imposibilitatea de a mai finaliza procedura de atribuire a contractului pe o perioadă mai lungă, de trei ani (licitația a fost de două ori lansată și tot de atâtea ori anulată). Prin urmare, înaintea ninsorilor de anul trecut, Primăria a negociat direct cu Terra Building, din Sibiu, căreia i-a alocat un buget pentru iarna dintre 2017 și 2018 în sumă totală de 3,2 milioane de lei. Plata va fi efectuată în funcție de serviciile realizate, anunțau reprezentanții Primăriei. Care, potrivit unui răspuns transmis redacției Turnul Sfatului, au plătit celor de la Terra Building, pentru deszăpezirea de iarna trecută suma de 3,07 milioane de lei (cu tot cu TVA).

Ca urmare a eșecurilor repetate în atribuirea separată a contractelor de salubrizare și deszăpezire, administrația locală a decis să readucă prestarea celor două servicii în cadrul aceluiași contract.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Luci

Acum 5 ani

e greu sa intelegi cine ce va face
Raspunde

Dumitru

Acum 5 ani

Ghici cine castiga?
Raspunde

Daniel

Acum 5 ani

Terra !??:)
Raspunde

Mircea

Acum 5 ani

Paltinis??? S-a facut ceva pana acum in Paltinis??? Ba da, incasarea impozitelor de catre Primaria Sibiu...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus