Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
6°C

Nereguli pe șantierele din Sibiu: câte trei pe obiectiv și 20 lunar. Muncitorii, în pericol

Nereguli pe șantierele din Sibiu: câte trei pe obiectiv și 20 lunar. Muncitorii, în pericol

Inspectorii de muncă au identificat - în numai șapte luni - în medie câte trei încălcări pe care șefii șantierelor de construcție din Sibiu le admit. Mai mult decât  atât, muncitorii care construiesc în Sibiu nu sunt informați despre riscurile pe care și le asumă și nici nu sunt instruiți cum să acționeze în cazul vreunui pericol.

Aceștia au verificat lucrările de construcție în perioada aprilie - octombrie 2018, în cadrul unei campanii naționale privind respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea și informarea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor.

Inspecția Muncii precizează că în luna martie a informat firmele care activează în domeniul construcțiilor despre prevederile legale pe care trebuie să le respecte. Ulterior a urmat aceste 7 luni de control, în peroada aprilie-octombrie, angajatorii fiind verificați cum au înțeles ei să aplice legea. În luna noiembrie vor fi verificate deja măsurile pe care ITM le-a dispus în procesele verbale de control încheiate cu ocazia campaniei.

Astfel, în cele 7 luni de control inspectorii de muncă au verificat 44 unități care au obiect de activitate domeniul construcțiilor, cu un număr de 2.360 de lucrători. S-au constatat 140 de deficiențe - în medie, câte trei nereguli pe fiecare șantier și câte 20 de încălcări pe lună -, pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale sub formă de avertismente și 3 amenzi contravenționale, în valoare de 9.000 de lei.

Potrivit ITM, cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă au fost lipsa informării lucrătorilor cu privire la riscurile la care sunt expuși precum și a măsurilor și activităților de prevenire și protecție; lipsa instrucțiunilor privind oprirea lucrului și modul în care trebuie să părăsească locul de muncă în cazul unui pericol grav și iminent; instruirea deficitară în privința securității și sănătății în muncă; lipsa fișelor de instruire și a fișelor de aptitudine.

Vizualizari: 1053

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus