Luni,
07.10.2024
Innorat
Acum
11°C

Bugetare participativă, vot final. Cele zece proiecte pe care sibienii le-au ales pentru orașul lor

Bugetare participativă, vot final. Cele zece proiecte pe care sibienii le-au ales pentru orașul lor

Din cele 36 de proiecte propuse de sibieni și declarate eligibile spre finanțare de Primăria Sibiu pentru a fi implementate de anul viitor, 22 au intrat în etapa votului final, al cărui termen a fost ziua de joi. Cel mai votat proiect este cel de amplasare a unor delimitatoare pentru pistele de biciclete de pe un bulevard al orașului.

Cu câteva ore înainte de încheierea etapei votului final din cadrul bugetării participative, aproximativ 1.000 de sibieni și-au dovedit interesul pentru această metodă de implicare a cetățenilor în administrarea efectivă orașului. Mai precis, cu cinci ore înainte de închiderea votului (programată la ora 23:00 a zilei de joi), din cei 3.056 de sibieni care și-au activat un cont pentru a putea alege care dintre cele 22 de proiecte finaliste să fie implementat au votat 977 de persoane. Votul final a fost deschis potrivit calendarului prestabilit pe 1 noiembrie.

Proiectele câștigătoare

În condițiile în care fiecare sibian a putut desemna în această etapă finală un singur proiect pe care Primăria să îl finanțeze de anul viitor, cel mai votat proiect este cel al amplasării de delimitatoare pentru pistele de biciclete de pe unul din bulevardele Victoriei, gen. V. Milea sau Corneliu Coposu. Propus de Radu Iamandi, proiectul are în vedere amplasarea unor delimitatoare de cauciuc pe marginea dinspre benzile auto ale pistelor de biciclete, pentru a descuraja șoferii să pătrundă pe banda destinată bicicliștilor. “Integrarea delimitatoarelor în actuala infrastructură a pistelor de biciclete ale orașului Sibiu este una facilă, fiind nevoie doar de 2-4 găuri de ancorare. Costurile implementării sunt, astfel, minime. Costurile unei astfel de îmbunătățiri ajung la 15.000-18.000€ per kilometru de pistă delimitată, dar câștigul infrastructural este mult mai mare decât prețul plătit“, arată inițiatorul proiectului care avea – cu cinci ore înainte de încheierea votului – 160 de voturi.

Delimitatoare pentru benzile de bicicliști Delimitatoare pentru benzile de bicicliști

Potrivit planurilor de la început, administrația locală intenționa să finanțeze zece proiecte din cele votate în cadrul bugetării participative: șase cele mai votate proiecte din fiecare categorie și următoarele patru proiecte în ordinea descrescătoare a numărului de voturi, indiferent de categoria din care fac parte (proiectele au fost împărțite în categoriile Alei, trotuare și zone pietonale, Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, Spații verzi și locuri de joacă, Amenajare spații publice (mobilier urban etc), Educație și, respectiv, Smart City).

Dacă cel mai votat proiect din toate cele finaliste - cel pentru delimitatoarele de biciclete - se încadrează la categoria Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, la categoria Alei trotuare și zone verzi cel mai votat (150 de voturi) este cel de amenajare a unor treceri de pietoni luminate inteligent (prin inserarea unor leduri în indicatoarele rutiere sau în carosabil sau prin iluminarea suplimentară a trecerilor atunci când acestea sunt folosite).

Treceri de pietoni luminate “inteligent“ Treceri de pietoni luminate “inteligent“

De altfel, acest proiect propus de Nutu – Ciprian Horsia este și al doilea cel mai votat în clasamentul general (indiferent de categorie). Iar ca proiect-pilot este propusă implementarea acestei idei la una din trecerile de pietoni de pe bulevardul Mihai Viteazul.

La categoria Educație, cel mai votat proiect (108 voturi) este cel botezat “Mâinile curate salvează vieți! Săpun în școlile din Sibiu“. Inițiat de medicul Ciprian Șofariu, proiectul propune “dotarea spațiilor sanitare ale instituțiilor de învățământ din Municipiul Sibiu cu dozatoare de săpun, iar voluntari ai Asociației Propediatria, prin Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, vor instrui copiii să se spele corect pe mâini“.

Iar la categoria Smart City se regăsește al patrulea cel mai votat proiect din toate cele 22 de finaliste și ultimul care a reușit să adune peste 100 de voturi. Este vorba de proiectul denumit “Smart City Bus“ (102 voturi), care propune crearea unei aplicații pentru telefoanele mobile care să conțină o hartă a Sibiului peste care să fie suprapuse traseele Tursib. “Pe hartă trebuie să apară şi staţiile, iar aplicația să afișeze timpul estimativ (prin identificarea în timp real a poziției autobuzului) până când autobuzul ajunge în staţia cea mai apropiată de poziţia utilizatorului“, descrie Alexandru Dudilă, inițiatorul proiectului, una din valențele acestei aplicații care ar trebui să ajute sibienii să folosească mai ușor mijloacele de transport în comun.

75 de voturi are cel mai votat proiect din categoria Spații verzi și locuri de joacă. Denumit “Sibiul verde“, proiectul propus de Traian Moga propune “împădurirea“ cu pomi, zone verzi și culoare verzi a trotuarelor din oraș, acolo unde lățimea acestora permite.

În fine, la categoria Amenajare spații publice, cel mai votat proiect (35 de voturi) este denumit Art Parc, propus tot de Alexandru Dudilă. Implementarea proiectului ar însemna ca în Parcul Cetății să fie adus mobilier urban creativ, care să transforme parcul într-o atracție turistică. Pe lângă internet oferit gratuit prin rețele WiFi, proiectul mai are drept obiectiv “terasarea malurilor parcului (2-3 terase, late de 100-120 cm) pentru a acomoda mobilier urban, din lemn tratat termic sau alt material confortabil dar rezistent, conceput cu forme ondulate, care să permită utilizatorilor să stea atât în poziție întinsă, uşor oblică cu spatele sprijinit, având astfel o poziţie optimă pentru citit, cât şi în poziţie şezândă, dotat pe alocuri cu prize exterioare de curent (220V)“.

Propunere Art Parc Propunere Art Parc

Celelalte patru

Împărțite pe categorii, cele mai multe voturi au fost acordate pentru proiectele înscrise la Educație (230), urmate de cele din categoria Mobilitate (192), Alei, trotuare și zone pietonale (189), Smart City (146), Spații verzi și locuri de joacă (137), ultima categorie ca număr de voturi strânse fiind Amenajarea spațiilor publice (83).

Iar în afara celor șase proiecte care, în categoria din care fac parte, sunt cele mai votate, potrivit planurilor inițiale ar mai urma alese alte patru dintre cele mai votate, indiferent de categoria din care fac parte.

Primul din aceste patru ar fi cel de Amenajare și acces în curțile școlilor din Sibiu (62 de voturi). “După modelul altor mari orașe din țară, curtea școlii ar trebui să fie un spațiu accesibil pentru ca terenurile de sport din incinta școlilor să fie folosite de către copii și în afara orelor de curs și în weekenduri. În funcție de zonele unde nu sunt locuri de joacă și spații verzi pentru copii, proiectul își propune sa deschidă curțile școlilor și să permită accesul liber al copiilor“, scrie Laura Daniela Opricean, inițiatoarea proiectului. Modernizarea parcului din Piața Cluj a strâns 53 de voturi. “Sunt câteva bănci, un spațiu de joacă pentru copii, care este într-o stare avansată de degradare, nu mai sunt nici alei, nici gazon....nimic ce să atragă pe cineva....cu toate acestea este mereu plin de mămici cu copii, de elevii de la școală“, arată Maria Ostrovăț, cea care a avut ideea acestui proiect pentru bugetare participativă.

Jocuri Playform Jocuri Playform

Dotarea curților din școli și grădinițe cu jocuri educative Playform a strâns 50 de voturi. “Jocurile exterioare Playform oferă o modalitate diferită de realizare a jocurilor educative şi distractive pentru copii, care să le stimuleze imaginația şi creativitatea şi care să-i încurajeze să fie activi în timp ce se distrează. Pot fi concepute locuri de joacă pentru copii cu diferite teme: lingvistice, matematice, geografice, logice, cu animale etc., oferind în acest fel o metodă alternativă de educare, venită în sprijinul activităţii didactice“, propune Andreea Floarea, inițiatoarea proiectului.

În fine, cel de-al patrulea proiect din rândul celor care nu au fost “câștigătoare“ ale categoriilor din care fac parte, dar care a strâns 40 de voturi este cel de amplasare a unor ecrane led de înaltă rezoluție în pasajul din dreptul hotelului Continental Forum. “Prin înlocuirea panourilor de afișaj învechite din pasaj cu afișaje electronice de înaltă definiție, se poată da o noua viață unui spațiu ce conectează două zone importante ale orașului“, scrie Ciprian Ciocan inițiatorul proiectului.

Amplasarea de ecrane led în pasajul din zona vechii Primării Amplasarea de ecrane led în pasajul din zona vechii Primării

După închiderea perioadei de vot, reprezentanții administrație locale vor valida rezultatele, iar în cele din urmă vor da publicității lista proiectelor pentru care, de anul viitor, vor aloca câte maxim 150.000 de euro, cu tot cu TVA, pentru implementare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

opi

Acum 5 ani

si cand io, biciclist, voi merge pe banda aia ingusta si voi da in fata de un capac de canal subinaltat iar in dreapta am bordura si in stanga niste delimitatoare printre care ar trebui sa merg in serpentina ca sa nu intru in canal iar mai in stanga vine din spate si o masina... oare de ce am impresia ca fotografia nu este facuta in romanika? si anume: banda pentru masini, delimitatoare, banda pentru separare?, banda pentru biciclete, LARGA! trotuar cu bordura joasa... ehe! sunt totusi curios cum se vor instala delimtatoare pe benzi ca in imaginea https://www.google.ro/maps/@45.7887391,24.1746727,3a,75y,156.02h,76.38t/data=!3m6!1e1!3m4!1s-VI1AvIFPSNed3M5sGtGXg!2e0!7i13312!8i6656?hl=en
Raspunde

MB

Acum 5 ani

Cea mai mare parte din aceste proiecte indica faptul ca cetatenii sunt mult mai creativi decat cei din Primarie... Sunt unele proiecte extraordinare (mai ales daca ar fi implementate la scara mai larga in oras, nu doar ca pilot). In foarte multe din ele gasesti elemente de "civilizatie" pe care le intalnesti la tot pasul in tarile dezvoltate. Si daca cei din Primarie duc lipsa de idei, se pot gandi la anul sa dea o pondere mult mai mare bugetarii participative. Daca si presa locala ar promova mai mult aceasta actiune, cred ca s-ar face lucruri frumoase in viitor.
Raspunde

Vlad Mihai

Acum 5 ani

Da, ar trebui reduse salariile in primarie cu 50% acum pentru ca cetatenii fac treaba celor de acolo
Raspunde

Rzv

Acum 5 ani

Bd Gheorghe Coposu?!? Corneliu Coposu!!!
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

se aude destul de TARE prin primaria Sibiu ca in spatele proiectului cu treceri de pietoni iluminate sunt cei de la Luxten care "absolut intamplator" produc cele mai importante (si evident mai scumpe) parti ale proiectului...inca odata se dovedeste ca angajatii din primaria Sibiu se pricep doar la "amenajat spaga"!!!
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

Așa e "un sibian", săracii ăia de la Luxten cu cifră de afaceri de 150 de milioane de euro au angajat un om special ca să facă toată povestea. A discutat cu un individ, a conceput un proiect și pe urmă l-a înscris. Am auzit că pe urmă cu bani de la Soros a plătit cu 50 de lei fiecare votant ca să se facă trecerea de pietoni. A dat și șpăgile de care zici tu la primărie și o să dea acum lovitura. Așa se aude și la noi aici la Nr.3 Noaptea minții!!!
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

fraierii ca tine isi inchipuie ca astea NU sunt aranjate!!! care-i legatura cu cifra alora de afaceri? sau daca au 150 mil € cifra de afaceri sunt corecti si cinstiti??? povesti nemuritoare...iluminatul din Sub Arin a fost "castigat" de Electro Con avand la baza un proiect elaborat de...Electro Con...rezultatul e ca au incasat 2,2 mil si iluminatul nu prea merge...probabil ca esti implicat in povestea asta daca esti asa de vehement!!! Clar faci parte din catedoria Noaptea mintiii!!!
Raspunde

Strategie?!

Acum 5 ani

Bune si aceste proiecte, dar ar trebui schimbat regulamentul in sensul in care sa poti face si proiecte care costa mai mult, dar 150-200.000 de eur. ar fi stadiul initial. Altfel, doar proiecte cu un impact redus pentru comunitate poti dezvolta. Sunt proiecte inovative, dar Sibiul are nevoie de mult mai mult. Si nu inteleg de ce doar 150.000 max. per proiect in conditiile in care in primaria Sibiu se inregistreaza exdecente bugetare mari de cativa ani (cu care unii chiar se lauda-aici chiar e Noaptea Mintii!). Deci daca primaria nu reuseste sa cheltuie banii pe care ii are la dispozitie, atunci de ce nu reduce taxele (macar nu se mai intorc la Bucuresti-ca de cheltuit nici la anul nu vor fi capabili). Si la proiecte mari ma refer la: 1. Centura de Sud a orasului 2. dezvoltarea unor noi zone si reabilitatea (vezi cart. Veterani, vezi Campsor) 3.Spital/teatru/sala polivalenta Vi se par proiecte prea ambitioase? Poate pt Sibiu, da! Insa, hai sa vedem ce face Clujul..de ex. metrou :))
Raspunde

Nimicinteresant

Acum 5 ani

"884 voturi Defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca" Asta ar trebui sa ne dea de gandit cum ar trebui implemantata la noi fara birocratie participativa.. uitati-va la vecini ca sunt peste noi la multe capitole
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus