Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Angajații de la Boli Infecțioase au făcut grevă de avertisment. Conducerea spitalului: „Solicitarea nu este fundamentată”

Angajații de la Boli Infecțioase au făcut grevă de avertisment. Conducerea spitalului: „Solicitarea nu este fundamentată”

Aproximativ 30 de angajați ai Spitalului de Pediatrie, secțiile Boli Infecțioase și HIV/SIDA, au făcut astăzi grevă de avertisment în curtea spitalului, timp de două ore. Oamenii spun că li se acordă un spor prea mic pentru riscurile la care se supun. Pe de altă parte, conducerea spitalului spune că legea este respectată și cererea lor nu este fundamentată.

Nemulțumiți de faptul că primesc sporuri prea mici, angajații Spitalului de Pediatrie au ieșit astăzi la grevă de avertisment. Potrivit liderului SANITAS Sibiu, Dan Pirnoiu, angajații de pe secția de Boli Infecțioase și HIV/SIDA ar fi trebuit să primească spor pe partea de HIV/SIDA și nu pe infecțioase.

„Știți bine că în martie 2018 a apărut OUG 153 cu privire la aplicarea sporurilor pentru condiții deosebite de muncă. În această ordine de idei, reglementarea legală este că se dă un spor între minim și maxim, prin negociere cu sindicatele. La nivelul acestui sector de activitate, acești angajați au dreptul la două sporuri – pentru boli infecțioase și unul pentru HIV/SIDA – dar pentru că nu pot să ia două sporuri, se dă sporul cel mai mare, adică cel de HIV/SIDA, care este de 85%. Acești oameni au primit sporul la minim, adică numai pentru boli infecțioase. Ori compartimentul pentru HIV/SIDA este în același loc cu boli infecțioase. Totuși ei au primit sporul de 20% și au pierdut mulți bani în acest fel. Am avut multe discuții cu conducerea Spitalului de Pediatrie și i-am făcut să înțeleagă că acești oameni au dreptul la sporul maxim de HIV/SIDA”, spune Dan Pirnoiu.
greva boli infectioase (1)

Angajații au stat aproximativ 2 ore afară, în încercarea de a se face înțeleși – ar fi putut să ia mai mulți bani, dar, spun ei, OUG 153 nu este respectată întocmai.

„Protestăm în legătură cu scăderea sporurilor în cadrul laboratorului. Meseria noastră presupune niște riscuri foarte mari și din cauza lipsei de fonduri ni s-a spus că am fost încadrați într-o categorie de sporuri. Dorim să se revină la sporul pe care ar trebui să îl primim. Cu noile încadrări, noi ar trebui să primim cu vreo 2000 de lei mai mult decât luăm acum”, spune Vasile Ștefan Cristea, medic specialist de laborator.

„După ce ne-au scăzut sporurile acestea, am luat chiar mai puțini bani decât înainte de modificarea legii. De 15 ani nu am nicio satisfacție din punctul acesta de vedere. Am același salariu deși lumea crede că ni s-au mărit banii, ceea ce nu este adevărat. Totuși trebuie să se conștientizeze faptul că meseria noastră este una periculoasă, ca să nu mai vorbim și de încordarea psihică”, spune și o asistentă medicală principală, angajată la Spitalul de Pedatrie de 22 de ani.

greva boli infectioase (3)

Spitalul de Pediatrie: „Sporul cerut este deja acordat”

Conducerea spitalului sibian a emis un punct de vedere după încheierea grevei de avertisment. Potrivit lui Stelian Banciu, managerul unității spitalicești, din punct de vedere legal nu se poate face nimic mai mult, explicând faptul că numărul pacienților cu HIV/SIDA este prea mic pentru a putea stabili sporurile pe această secție.

„Din punct de vedere legal, solicitarea nu este fundamentată deoarece sporul cerut este deja acordat respectând reglementările legale, respectiv H.G. nr. 153/2018 . La nivelul anului 2017 un număr de 3 pacienți confirmați HIV/SIDA și 3 neconfirmați au totalizat doar 33 de zile de spitalizare, iar în primele opt luni ale anului 2018 s-au înregistrat 11 zile de spitalizare continua și de zi pentru 1 pacient confirmat HIV/SIDA și 3 pacienți neconfirmați. Legea nu prevede acordarea celui mai mare spor, pentru personalul care își desfășoară activitatea în mai multe locuri de muncă cu sporuri diferite, cum este și cazul acestora”, se arată în răspuns. Atașăm mai jos întreaga poziție a Spitalului de Pediatrie.
0001

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

dan

Acum 4 ani

Sa primeasca toate drepturile dar sa-si schimbe atitudinea fata de bolnavi si apartinatori. E groaznic sa ai pe cineva bolnav, te trateaza ca pe ultimul om stai pe la usile lor daca nu cunosti pe cineva si nu le dai cadouri sau au impresia ca esti un om modest.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus