Miercuri,
15.01.2025
Cer Senin
Acum
-5°C

Persoanele cu dizabilități, mutate din clădiri vechi în alte clădiri vechi. Dezinstituționalizarea întâmpină critici în județul Sibiu

Persoanele cu dizabilități, mutate din clădiri vechi în alte clădiri vechi. Dezinstituționalizarea întâmpină critici în județul Sibiu

Dezinstituționalizarea persoanelor cu handicap, forțată de Guvern, întâmpină critici în județul Sibiu. Beneficiarii Centrului pentru persoane cu handicap din Dumbrăveni critică prevederile Ordonanței de Urgență adoptată în iulie privind modificarea Legii privind drepturile persoanelor cu handicap. Conform acesteia, începând cu 1 ianuarie 2019 centrele rezidențiale din țară trebuie să fie restructurare, astfel încât să aibă o capacitate maximă de 50 de persoane: cele care găzduiesc mai mult de 50 de persoane sunt nevoite să pună în aplicare un plan de acțiuni care să prevadă ca în următorii 2 ani beneficiarii să fie relocați.

Conform OUG 69, adoptată în iulie 2018, situația centrelor de tip vechi de dimensiuni mari sunt caracterizate de cele mai multe ori „prin clădiri cu destinație colectivă, cu aspect de unitate medicală și localizate departe de viața comunității”. Membri Guvernului s-au gândit că în „lipsa unor măsuri de sprijin în ceea ce privește dezvoltarea serviciilor sociale, de practicile care îngrădesc procesul de reabilitare, dezvoltare și incluziune a persoanelor cu dizabilități” se impune urgentarea procesului de tranziție de la sistemul instituționalizat la servicii integrate în comunitate. Autoritățile au amintit atunci că procesul de dezinstituționalizare a fost asumat de stat „ca prioritate pentru sistemul de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități, concomitent cu diversificarea măsurilor de prevenire a instituționalizării și de susținere a traiului în comunitate”.

Astfel, Guvernul a obligat centrele rezidențiale publice și private ca până la data de 31 decembrie 2018să fie reorganizate, cu avizul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități. Tot până la sfârșitul acestui an urmează ca direcțiile generale de asistență generală și protecția copilului județene, respectiv ale sectoarelor municipiului București și furnizorii de servicii sociale privați acreditați să elaboreze planurile de restructurare a centrelor rezidențiale cu capacitate mai mare de 50 de locuri.

„Planul de restructurare a centrului, care cuprinde acțiuni planificate pentru perioada 2019-2021 cu scopul de a asigura tranziția persoanelor cu handicap beneficiare de servicii sociale în instituții rezidențiale de tip vechi în alternativele de tip familial sau rezidențial nou-înființate (...)”, mai prevede OUG 69.

Odată cu apropierea sfârșitului de an, au început să apară reacții. Una dintre ele este din județul Sibiu, de la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoanele cu Handicap Dumbrăveni. Într-un memoriu adresat Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, unul dintre beneficiarii instituției critică documentul și atenționează asupra faptului că implementarea acestui este inoportună în cazul Centrului din Dumbrăveni. Acesta cere o derogare de la această OUG:

„Dezinstituționalizarea este un concept de politică publică și necesară ca intenție, dar total nepractică în acest moment fără un studiu de impact de durată ce necesită mai ales timp și fără investiții în infrastructuri noi pe termen scurt, mediu și lung în construcția de locuințe sociale adaptate pentru cazurile grav ce necesită conform Legii Locuinței un spațiu intim accesibilizat (...)

Dezinstituționalizarea este necesară și binevenită acolo unde se respectă prevederile constituționale privind persoanele cu dizabilități, Convenția ONU (...)

Din păcate, OUG 69 nu respectă aceste legi și principii și prevederi fiind o ordonanță neaplicabilă tehnic cel puțin pentru moment din lipsa unei infrastructuri noi, mai ales în ceea ce privește lipsa investițiilor în locuințe sociale individuale accesibilizate și destinate persoanelor cu dizabilități ce vor urma să fie redistribuite/relocate în alte localități.

OUG 69 nu poate rezolva în mod clar dezinstituționalizarea prin oferirea de soluții clare și mai ales o infrastructură nouă și imperios necesară în condițiile în care infrastructura este învechită, total depășită cu clădiri vechi și foarte vechi în mare parte neadaptate la cerințele tehnice (...)

OUG 69 este doar un proiect neviabil ce încearcă doar o cosmetizare de suprafață prin redistribuirea numerică și locativă a persoanelor cu dizabilități cazate în clădiri vechi și spații improprii în alte clădiri vechi și neadaptate/neaccesibile, în esență problema rămânând nerezolvată fără investiții în locuințe sociale adaptate nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilități (...)”.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni funcționează din anul 1958 și găzduiește în prezent 98 de persoane, capacitatea acestuia fiind de 100 de locuri. Potrivit memoriului transmis la Parlament, instituția se află în prezent în plin proces de reabilitare totală, conform solicitărilor UE. Lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii, atât la interior, cât și la exterior au fost începute în toamna anului 2017 și urmează să fie finalizate pe 20 decembrie 2018, iar proiectul ar fi fost aprobat pentru o capacitate de 98 de beneficiari/asistați cu nevoi speciale, plus sălile de chineto-terapie și de recuperare fizică.

Subiectul a ajuns și în plenul Parlamentului, deputatul PSD Tamara Ciofu întrebând ministrul Muncii și Justiției Sociale dacă poate fi acordată o derogare temporare de aplicare a OUG 69 în cazul Centrului din Dumbrăveni. „Ca urmare a lipsei locuințelor sociale individuale care să fie accesibile persoanelor cu dizabilități, bolnavii din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoanele cu Handicap Dumbrăveni ce urmează să fie relocați vor suferi un dezechilibru psihic de readaptare, care le poate influența negativ afecțiunile de care suferă”, a scris deputatul în întrebarea sa. Ciofu urmează să primească un răspuns până pe 6 decembrie 2018.

În județul Sibiu sunt 11 centre rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități aflate în subordinea Direcției județene de asistență socială: Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Biertan, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Episcop Nicolae Popoviciu – Biertan, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Agnita – Agnita, Centrul de Integrare şi Terapie Ocupaţională Dumbrăveni, Centrul de Integrare si Terapie Ocupatională Mediaş, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Persoane cu Handicap Tălmaciu II, Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni, Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Mediaş, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Persoane cu Handicap Cisnădie, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Tămaciu – Tălmaciu, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Rîu Vadului – Boiţa,

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus