Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Situația Centrului pentru persoanele cu handicap de la Dumbrăveni, discutată în Parlament

Situația Centrului pentru persoanele cu handicap de la Dumbrăveni, discutată în Parlament

Situația Centrului pentru persoanele cu handicap de la Dumbrăveni va fi disccutată astăzi în Parlamentul României. Printr-un memoriu semnat de unul dintre beneficiarii Centrului se cere aplicarea unei excepții de la prevederile ordonanței de urgență adoptată în iulie privind modificarea Legii privind drepturile persoanelor cu handicap.

Săptămâna trecută scriam că dezinstituționalizarea persoanelor cu handicap, forțată de Guvern, întâmpină critici în județul Sibiu. Mai exact, începând cu 1 ianuarie 2019 centrele rezidențiale din țară trebuie să fie restructurare, astfel încât să aibă o capacitate maximă de 50 de persoane: cele care găzduiesc mai mult de 50 de persoane sunt nevoite să pună în aplicare un plan de acțiuni care să prevadă ca în următorii 2 ani beneficiarii să fie relocați.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni funcționează din anul 1958 și găzduiește în prezent 98 de persoane, capacitatea acestuia fiind de 100 de locuri.

CITIȚI ȘI: Persoanele cu dizabilități, mutate din clădiri vechi în alte clădiri vechi. Dezinstituționalizarea întâmpină critici în județul Sibiu

Statul recunoaște că nu are capacități de a asigura servicii sociale pentru persoanele cu dizabilități. Mai mult decât atât, Ministerul Muncii a arătat într-o analiză, realizată la nivel de țară, că în prezent nu există decât 40 de locuințe sociale protejate (21 publice și 19 private - cele mai multe la Bihor). În județul Sibiu nu există niciuna, la fel cum nu există în multe alte județe, care ar putea să ducă la o viață independentă sau în sprijinul persoanelor cu dizabilități institutionalizați.

Astfel, membri Guvernului s-au gândit că în „lipsa unor măsuri de sprijin în ceea ce privește dezvoltarea serviciilor sociale, de practicile care îngrădesc procesul de reabilitare, dezvoltare și incluziune a persoanelor cu dizabilități” se impune urgentarea procesului de tranziție de la sistemul instituționalizat la servicii integrate în comunitate. Autoritățile au amintit atunci că procesul de dezinstituționalizare a fost asumat de stat „ca prioritate pentru sistemul de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități, concomitent cu diversificarea măsurilor de prevenire a instituționalizării și de susținere a traiului în comunitate”. Prin OUG 69/2018 Guvernul a obligat centrele rezidențiale publice și private ca până la data de 31 decembrie 2018 să fie reorganizate, cu avizul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități. Tot până la sfârșitul acestui an urmează ca direcțiile generale de asistență generală și protecția copilului județene, respectiv ale sectoarelor municipiului București și furnizorii de servicii sociale privați acreditați să elaboreze planurile de restructurare a centrelor rezidențiale cu capacitate mai mare de 50 de locuri.

Potrivit memoriului transmis la Parlament, instituția se află în prezent în plin proces de reabilitare totală, conform solicitărilor UE. Lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii, atât la interior, cât și la exterior au fost începute în toamna anului 2017 și urmează să fie finalizate pe 20 decembrie 2018, iar proiectul ar fi fost aprobat pentru o capacitate de 98 de beneficiari/asistați cu nevoi speciale, plus sălile de chineto-terapie și de recuperare fizică.

Șeful Centrului, precum și cel al Direcției generale de asistență socială Sibiu au fost chemați astăzi la București. Comisia parlamentară pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale organizează astăzi o dezbatere publică „privind îmbunătățirea cadrului legislativ din domeniul asistenței sociale și medicale acordate persoanelor cu dizabilități”.

Amintim că subiectul a ajuns în plenul Parlamentului, deputatul PSD Tamara Ciofu întrebând ministrul Muncii și Justiției Sociale dacă poate fi acordată o derogare temporare de aplicare a OUG 69 în cazul Centrului din Dumbrăveni. „Ca urmare a lipsei locuințelor sociale individuale care să fie accesibile persoanelor cu dizabilități, bolnavii din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoanele cu Handicap Dumbrăveni ce urmează să fie relocați vor suferi un dezechilibru psihic de readaptare, care le poate influența negativ afecțiunile de care suferă”, a scris deputatul în întrebarea sa. Ciofu urmează să primească un răspuns până pe 6 decembrie 2018.

Cel care a sesizat problema a depus petiții la mai multe instituții ale statului, aproape toate fiind redirecționate către Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități. ANPD a răspuns că diminuarea numărului de beneficiari ai centrelor de rezidențiat a fost o măsură asumată de România și sugerează că OUG 69 trebuie aplicată. „Elaborarea planurilor de restructurare se realizează pentru centrele rezidențiale de tip vechi pentru persoanele adulte cu handicap cu o capacitate mai mare de 50 de locuri, apreciate nu doar după criteriul capacității, ci, așa cum prevede art. 1 din Metodologia de elaborare a planului de restructurare, acestea sunt caracterizate prin depersonalizarea, îndepărtarea bunurilor personale, ca semne și simboluri ale individualității, rigiditatea dată de rutină, orare fixe pentru somn, servirea mesei și activități zilnice, indiferent de preferințele personale sau de nevoile individului, tratamentul bloc, lucrul cu oamenii în grupuri, fără respectarea intimității, distanța socială, simbol al statului diferit al personalului și rezidenților”, se menționează n răspunsul ANPD.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus