Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Cum arătau manualele Sibiului de acum 100 de ani, redactate de profesorii de la clasă

Cum arătau manualele Sibiului de acum 100 de ani, redactate de profesorii de la clasă

Acum o sută de ani, hărțile din manualele de geografie erau realizate de mână. Profesorii de la clasa erau cei care redactau conținutul acestor suporturi de curs, într-un mod în care, practic, un singur manual din acea perioadă ar fi putut cu lejeritate să înlocuiască trei manuale din zilele noastre. În ceea ce privește amplasamentele școlilor de acum 100 de ani, în mare parte acestea s-au păstrat, schimbându-se doar profilul lor. 

Din punct de vedere al învățământului, Sibiul se bucura de o înaltă apreciere în anii 1900. Cu colegii și conferințe profesorale naționale susținute în Hermannstadt, manuale de o complexitate aparte, redactate de profesorii de la clasă, elevii aveau ce și, mai ales, din ce să învețe.

Iată doar câteva imagini din manuale de geografie care se găseau în acea perioadă pe băncile învățăceilor.

Atlas Manual de Geografie, folosit în școli până la Marea Unire Atlas Manual de Geografie, folosit în școli până la Marea Unire

manuale geografie centenar (15) manuale geografie centenar (7) manuale geografie centenar (10)

„Profesorii români din Dacia superioară întruniți în congres în Sibiu aduc omagiile lor de adâncă supunere și sinceră admirațiune Primului Rege al României întregite”, consemna Telegraful Român, în publicat la începutul lunii ianuarie. Iată așadar că profesorii se întâlneau în centrul țării încă din acele timpuri. Presa anului 1919 vorbea adesea despre aceste întâlniri din burgul din centrul proaspetei Românii Mari.

În doar câteva numere ale ziarului „Telegraful Român”, tipărite chiar la începutul anului 1919, activitatea educațională este evidențiată ca fiind una intensă și foarte apreciată la Sibiu. Se caută profesori, se deschid școli...

omagiul profesorilor romani scoala de telegraf februarie scoli de limbi 23 ianuarie scoli militare februarie

Pregătire constantă și obligatorie, pentru profesori 

„Gazeta oficială” din luna mai a anului 2019 consemna obligativitatea profesorilor de a urma cursuri de perfecționare pe domeniul ales. Iată un scurt pasaj:

„Scopul acestor cursuri este: pe deoparte familiarizarea candidaților cu materialul specialității ce și-au ales, pe de altă parte pregătirea practică pentru cariera de profesor. Cursurile vor avea un caracter cât se poate de practic, în strânsă legătură pe deoparte cu programa analitică a materiilor prevăzute pentru singuraticele clase ale diferitelor școale din chestiune, pe de alta cu manualele, cari se vor întrebuința dela toamnă în școlile noastre”
Vedeți mai jos care erau câteva dintre limbile, dar și materiile asupra cărora profesorii se opreau pentru aprofundare.

gazeta oficiala

Școli sibiene atunci și acum – Foto

Unele așezări destinate învățământului sibian înainte și după Marea Unire nu s-au schimbat prea mult. Chiar dacă profilul lor s-a schimbat, din punct de vedere arhitectural regăsim și astăzi elemente ale construcțiilor originale.

Liceul de Fete C.A. - Liceul Agricol

Liceul de fete EV C, fotografie din anii '30 Liceul de fete EV C. A., fotografie din anii '30

Liceul Agricol funcționează pe locul fostei Școli de Fete, reprezentată mai sus Liceul Agricol funcționează pe locul fostei Școli de Fete, reprezentată mai sus

Liceul Gheorghe Lazăr -  Sediul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C. A. din România

Liceul Gheorghe Lazar (dr.)

Sediul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C. A. din România (dr.) Sediul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C. A. din România (dr.)

Școala de Cadeți de Infanterie - Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin Luptă „Gl. Eremia Grigorescu"

Școala de Cadeți de Infanterie Școala de Cadeți de Infanterie

Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin Luptă „Gl. Eremia Grigorescu" Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin Luptă „Gl. Eremia Grigorescu"

Școala Primară de Băieți C.A. Școala Primară de Băieți C.A.

Liceul de Arte Liceul de Arte

Articol publicat în cadrul unei campanii susținută de partenerii Transgaz Wenglor Sibiu și Marquardt.

Turnul Sfatului vă propune o serie de articole care readuc în prim-plan nu doar marile momente ale Sibiului din perioada 1918 – 1919, ci și detaliile care compuneau viața de zi cu zi a cetățenilor orașului. Cu atât mai mult cu cât o parte din acele ”detalii” nu mai există azi.

Alte articole scrise în această campanie găsiți AICI.

Alte articole scrise în această campanie:

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/27/apel-catra-natiunea-romana/

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/27/transilvania-partea-saraca-austro-ungariei-economia-sibiului-inainte-de-unire/

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/26/viata-disparuta-sibienilor-de-acum-100-de-ani-zadar-urca-leafa-cu-500-la-suta/

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/25/sibiencele-de-acum-100-de-ani-se-spalau-pe-cap-o-data-pe-saptamana-si-isi-acopereau-gleznele/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus