Miercuri,
09.10.2024
Partial Noros
Acum
14°C

Aproape 75% din populația județului Sibiu va avea internet gratuit. Chiar și cei cu buda în curte

Aproape 75% din populația județului Sibiu va avea internet gratuit. Chiar și cei cu buda în curte

41 de localități din județul Sibiu, dintr-un total de 64, s-au înscris în portalul #WiFi4EU prin care vor beneficia de programul UE de implementare a rețelelor de Wi-Fi gratuit. Astfel, o bună parte a locuitorilor ar urma să aibă acces la internet gratuit.

Însă, printre acestea, găsim și localități unde nu există canalizare sau racordare la rețeaua de apă. În același timp, internetul - spun primarii, este foarte important deoarece trăim în era digitală.

Pe raza județului Sibiu, 41 de localități au solicitat înscrierea în acest portal. După cum se arată pe site-ul oficial, este vorba despre:

Alma Cârţa (Sibiu) Merghindeal Oraş Dumbrăveni Valea Viilor
Apoldu de Jos Cârţişoara Micăsasa Oraş Miercurea Sibiului Oraş Sălişte
Aţel Chirpăr Oraş Agnita Oraş Ocna Sibiului Racoviţa (Sibiu)
Axente Sever Dârlos Municipiul Mediaş Poplaca Sadu
Bazna Gura Râului Oraş Avrig Râu Sadului Şelimbăr
Biertan Hoghilag Oraş Cisnădie Şeica Mica Şura Mica
Brateiu Marpod Oraş Copşa Mică Şura Mare Oraş Tălmaciu
Slimnic Turnu Roşu Răşinari Oraş Tălmaciu

Net da, apă și canalizare ba

Primarul din Bazna, Lucian Scumpu este de părere că internetul este mai mult decât necesar în timpurile noastre.

„Trăim în era digitală și toată lumea folosește internetul. Deși în localitate nu mai sunt așa de mulți tineri, să știți că și oamenii mai în vârstă folosesc internetul. De fapt, cred că ei au mai multă nevoie de el, pentru că pot ține legătura ci copiii plecați”, spune el. Primarul  speră ca Bazna să primească cât mai repede accesul la WIFIgratuit.

Și la Micăsasa, întâlnim o situație asemănătoare. Primarul de aici spune că Internetul este la fel de important ca apa și canalizarea. În ambele cazuri, localitățile sunt racordate la rețeau de apă și canalizare.

Nu același lucru, se întâmplă și în cazul Avrigului. Primarul Adrian David spune că în localitate mai există încă două sate fără apă și canalizare.

„În Săcădate și Glâmboaca nu suntem încă racordați la rețea. Dar, sper să reușim cât mai curând și acest lucru”, spune el.

Totodată, acesta menționează că Internetul este destul de important, deoarece toți oamenii, indiferent de vârstă îl folosesc. Din acest motiv, el deja a montat două sisteme de Wi-Fi în două parcuri.

„Noi vrem să asigurăm accesul gratuit la Internet pentru locurile și spațiile publice: instituții, parcuri, locuri de joacă. Acasă, oricum, oamenii au contracte la internet”, mai spune Adrian David.

Despre program

Programul, al cărui principiu a fost anunţat în 2016 de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vizează să distribuie în 6.000, până la 8.000 de oraşe şi sate, din toate statele membre, „bonuri de cumpărături” în valoare de 20.000 de euro, care să permită realizarea lucrărilor de instalare a internetului wireless.

Pentru a cere aceste bonuri, reprezentanţii colectivităţilor locale vor putea să se conecteze la site-ul dedicat, unde vor găsi şi o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare. Companiile, în baza bonului, se vor adresa apoi autorităţile europene, pentru a fi plătite.

Colectivităţile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet. Bonurile vor fi distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”, dar Comisia a prevăzut un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

13 comentarii

sibianca

Acum 5 ani

Nu ma uit de fiecare data cine scrie articolele, dar de foarte multe ori ma intreb, unde ati facut voi scoala, mai domnilor de la Turnul Sfatului? Mai bine de atat nu va puteti exprima? 'si cei cu buda in curte'... WTF? asta e exprimare de jurnalist? si pana la urma cei care au buda in curte, sunt mai prosti? sau de ce nu ar primi wifi gratis? idiotilor!
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

Mie mi se pare foarte ok exprimarea pentru ca asta e realitatea din Romania. Avem mai multi abonati la net decat wc-uri in case. Nu conteaza ca mergi la wc in fundul curtii cat timp te poti uita pe facebook in timp ce de scremi. Ca au buda in curte nu e neaparat vina cetatenilor (cei care nu au canalizare) dar de multe ori, romanul isi face credit sa-si cumpere tv mai smart decat anteriorul, telefon cu diagonala mai mare decat anteriorul dar nu are bani pentru hartie igienica, pasta de dinti, sapun, odorizant sau altele de genul. Mai bine tv mai mare ca sa moara vecinii de ciuda decat o masina de spalat care sa mai "improspateze" hainele de pe ei.
Raspunde

lingvist sibian

Acum 5 ani

Zi-le, Loredana!
Raspunde

Alesb

Acum 5 ani

Mai vedem noi net gratuit după ce adopta hoții și prostii din guvern ordonanța taxelor ... cand se vor scumpi comunicațiile!
Raspunde

Baronul

Acum 5 ani

ANALFABETI - dar WIFI gratis - oare cui ajuta ??
Raspunde

!?!

Acum 5 ani

Dupa toata politica asta infecta prin care partial au reusit sa distruga satul romanesc (mai ceva ca in ani 50....)lasand gospodariile fara animale , dependenti de supermarket, uite ca s-au gandit la o compesatie. In curand ne vom hranii online, ce sa zic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 5 ani

@sibianca Da, e exprimare ok de jurnalist. Nu mai suntem in 1900 toamna. Nu mai fi atat de pudica.
Raspunde

fara nume si sperantă

Acum 5 ani

Important e ca municipiul Sibiu nu e pe lista
Raspunde

Radu

Acum 5 ani

Nimic in viața nu e gratis!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus