Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Cea mai lungă pârtie de schi din nordul țării, inaugurată sâmbătă

Cea mai lungă pârtie de schi din nordul țării, inaugurată sâmbătă

Cea mai lungă pârtie de schi din nordul țării, situată în Masivul Rarău, va fi inaugurată sâmbătă, după 10 ani de la începerea lucrărilor. Investiția ajunge la 15 milioane de euro.

Pârtia din Masivul Rarău, de dificultate medie, are o lungime de 2.850 de metri, instalație de telegondolă și 9 tunuri de zăpadă, iar pentru a fi funcțională s-au investit 15 milioane de euro, cei mai mulți de la Ministerul Turismului.

Primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că pârtia de schi din Masivul Rarău va fi inaugurată în prezența ministrului Turismului, Bogdan Trif.

„Pârtia are o lungime de 2.850 metri, dificultate medie și este dotată cu instalație de telegondolă cu 33 de cabine, 9 tunuri de zăpadă, lac de acumulare cu capacitatea de 10.000 metri cubi, 176 de stâlpi de iluminat, clădire administrativă, parcare, bileterie și mașină de bătut zăpada”, spune primarul din Câmpulung Moldovenesc.
Investițiile în zona pârtiei se ridică la 15 milioane de euro, fiind cele mai importante în domeniul turismului din zona Moldovei.

90 la sută din finanțare a venit de la bugetul de stat, prin Ministerul Turismului.

Sâmbătă se dă în folosință doar tronsonul 1 al pârtiei, cel care are lungimea de 2.850 de metri. Pârtia întreagă are 4.490 de metri lungime, dar tronsonul 2 nu se poate executa până când nu va fi scos din fondul forestier, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din turism. Chiar și așa, tronsonul 1 poate funcționa independent de tronsonul 2, iar pârtia inaugurată este a cincea cea mai lungă din țară.

Pentru a doua etapă a proiectului, Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc trebuie să facă demersurile necesare pentru scoaterea definitivă din fondul forestier a tronsonului 2, pentru aceasta fiind necesară aprobarea prin HG a planului de management al Rezervaţiei Naturale Munţii Rarău – Gimalău, deoarece, din cele peste 13 hectare, 10,5 sunt amplasate în Rezervaţia Naturală Munţii Rarău Giumalău.

Turiștii care ajung de sâmbătă pe pârtia de schi din Rarău și vor să facă o singură urcare și coborâre cu telegondola vor plăti 15 lei, dar cei care au de gând să petreacă mai mult timp în zonă și să se bucure de sporturile de iarnă pot achiziționa cartele cu puncte pentru telegondolă, prețurile fiind cuprinse între 55 de lei și 390 de lei.

De asemenea, turiștii au posibilitatea achiziționării de tichete de la o zi la cinci zile, prețurile fiind între 100 și 400 de lei, dar și tichete pentru un sezon întreg de schi, pentru 2.500 de lei.

Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc au început în urmă cu zece ani și ar fi trebuit finalizate în 2012, însă proiectul a fost oprit din lipsa resurselor financiare. În septembrie 2016 lucrările au fost reluate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Lege și ordine

Acum 5 ani

Trif ce caută acolo ? Ce contribuție are el ? Mă întreb cât căcat mănâncă PSD?
Raspunde

Nea Zăpadă din Omăt

Acum 5 ani

Punem si noi niste poze adevarate, NU din Austria, va rugam ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Grozavie

Acum 5 ani

Aha... tara se prabuseste si romanii la ski. Faina treaba. Asa au fost si la alegeri, prin parcuri, vacante si alte aiureli si s-au trezit cu ciuma rosie care-i mananca de vii, acum...cand sunt la ski. Ce sanse mai are Romanica asta sa apuce inca 100 de ani ? Raspuns : cam nici una.
Raspunde

articol

Acum 5 ani

nstalaţia de telegondolă de pe pârtia Rarău, inaugurată sâmbătă, nu a funcţionat timp de aproape două ore, autorităţile dând vina pe temperaturile foarte scăzute şi pe faptul că instalaţia nu a fost folosită mai bine de cinci ani. Multe persoane şi-au manifestat nemulţumirea pe Facebook. „Organizarea lasă de dorit....păcat să vii din Iaşi şi să nu poţi să ajungi decât pe jos şi când ajungi nu mai merge telegondola.....păcat”, scrie un utilizator. Altul comentează: „O bătaie de joc organizarea dumneavoastră!”. „Bătaie de joc. Gondola nu merge în ziua inaugurării. Parcare egală cu 0. De unde poţi parca până la pârtie ai bus, dar nu te lasă să urci cu schiurile în bus. Felicitări pt inaugurare. După 2 ore de stat în frig au anunţat că s-a stricat un senzor la gondolă!”, a scris un alt utilizator al reţelei de socializare. „La 20 mil. euro vreţi să şi meargă (telegondola - n.r.)”, comentează ironic o altă persoană. Alţii sunt mai împăciuitori în comentarii, criticându-i pe nemulţumiţi şi atrăgându-le atenţia că până una alta contează investiţia, pentru că probleme care ţin de senzorii telegondolei pot fi des: ”Pentru aglomeraţie e normal, e ziua inaugurării, nu cred că va mai fi vreodată atâta lume şi apoi ce ţine de circulaţie ne implică şi pe noi. (...) În loc să vorbiţi puneţi mâna şi faceti ceva că doar aşa mergem înainte”. Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, sâmbătă seara, pentru MEDIAFAX, că a ţinut să verifice dacă telegondola funcţionează bine şi a revenit pe pârtia de la Câmpulung Moldovenesc. ”M-am bucurat să văd ca turiştii nu au plecat de pe pârtie şi au continuat să schieze chiar şi după lăsarea întunericului, profitând de instalaţia de nocturnă. Chiar am urcat până la punctul de plecare şi am observat că turiştii erau încântaţi şi schiau fără probleme. Pârtia de la Câmpulung Moldovenesc este una dintre cele mai mari din România şi sunt sigur că va fi noul punct de atracţie pentru amatorii de sporturi de iarnă atât din România, cât şi din străinătate”, a spus Trif. Pârtia din Masivul Rarău, de dificultate medie, are o lungime de 2.850 de metri, 9 tunuri de zăpadă, iar pentru a fi funcţională s-au investit 15 milioane de euro, cei mai mulţi de la Ministerul Turismului. Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc au început în urmă cu zece ani şi ar fi trebuit finalizate în 2012, însă proiectul a fost oprit din lipsa resurselor financiare. În septembrie 2016 lucrările au fost reluate. (mediafax.ro)
Raspunde

bucovina

Acum 5 ani

Vacanţa la munte în perioada sărbătorilor de iarnă nu a constituit doar motiv de distracţie şi fericire pentru toţi turiştii. Pentru unii dintre ei, vacanţa s-a terminat la spital în urma unor accidente suferite pe pârtiile de schi. În perioada 23 decembrie 2018 – 3 ianuarie 2019 s-au înregistrat aproape 30 de accidente pe pârtiile din Vatra Dornei, cei mai mulţi dintre răniţi fiind preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la spital, unde au primit îngrijiri de specialitate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus