Vineri,
04.12.2020
Cer Senin
Acum
8°C

Sibiul, în topul județelor cu infecții spitalicești

12 Ianuarie 2019 13:26

Sibiul, în topul județelor cu infecții spitalicești

Din totalul de 19.607 infecții spitalicești, câte au fost raportate în total în România în anul 2017, în spitalele din județul Sibiu au fost raportate 655. Peste județul Sibiu mai sunt București - 5.246, județul Iași, cu 2.469 de infecții spitalicești raportate, Cluj, cu 1.720 de infecții raportate și Timiș (1.525). După Sibiu, cele mai multe infecții raportate sunt în județele Galați (547), Dâmbovița (439), Suceava (429), Brașov (406) și Mureș (401).

La polul opus, județele care au raportat cele mai puține infecții sunt Covasna, Ialomița, Giurgiu, Gorj și Tulcea, se arată într-un articol postat pe site-ul hotnews.ro. Datele apar într-un răspuns formulat de Institutul Național de Sănătate Publică la o interpelare transmisă de deputatul PNL Costel Alexe. Numărul mic de infecții raportate de unele spitale nu înseamnă neapărat că acolo nosocomialele sunt mai puține. Atât ministrul Sorina Pintea, cât și unii dintre medici au atras atenția că subraportarea infecțiilor reprezintă un fenomen în România, arată sursa citată.

Institutul Național de Sănătate Publică admite, de altfel, în documentul citat, că în ceea ce privește raportarea infecțiilor nosocomiale "predominanța 'culturii blamării' împiedică focalizarea pe cauzele reale ale erorilor și pe modalitățile adecvate de prevenire, acest tip de cultură nu reprezintă cea mai bună atitudine și nu face decât să îngreuneze obținerea obiectivelor dorite". "Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva ci reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical, până la condițiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate", arată reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, în documentul citat.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara, în iulie anul trecut, la Antena 3, că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%, adică de peste 5 ori mai mare. Chiar și așa, în anul 2017 s-a înregistrat un record de infecții raportate în România - cele mai multe din ultimii 10 ani.

În județul Sibiu s-au raportat în anul 2017, 655 de infecții. Cele mai multe, 144 sunt raportate la chirurgie, urmând apoi ATI – 99, 75 pediatrie, 13 obstetrică, 5 – nou născuți și 3 ginecologie. Ca și cauze ale infecțiilor: 289 – digestive, 92 plagă chirurgicală, 83 respiratorii, 78 urinare, 38 septicemie, 19 – cutanate, 3 – organ genital feminin, 53 – altele..

Dacă în 2017 au fost 655 de infecții raportate în tot anul, doar pe primul trimestru din 2018 au fost raportate în județul Sibiu 311 infecții, aproape jumătate. Numărul total al infecțiilor raportate la nivel național în primul trimestru al anului trecut a fost de 9.805. Cele mai multe au fost raportate în București (2.412), capitala fiind urmată de Iași (1.289), Timiș (805), Cluj (711), Sibiu (311), Satu Mare (231), Galați (229), Prahova (220), Brașov (212), Mureș și Arad (câte 211).

 

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Valjan jan

Acum 1 an

Ironie cu aceste infecti spitalicesti acuma cand sant mult mai multe posibilitati ptr o igiena buna si o modernizare aproape a tuturor sectiilor din spitalul judetean ...Substante ptr dezinfectie sant autoclave si tot felul de pupinele dar nu prea se respecta legile interne ale spitalului si a sectiilor Pe de o parte conducatori si cei pusi sa respecte cu strictete normele igienice nu sant niste zbiri in a controla si impune igienizare si curatenia plus respectarea sterilelor chiar si a alimentelor ptr bolnavi pe traseu ....Accesul la bolnavi al apartinatorilor trebuiesc limitat si in conditi de siguranta ....Cu multi ani in urma Sibiul era printre primi in tara cu infectiile intraspitalicesti si mereu dati ca ex . negativ pe tara.....canducerea de atunci la numit ca director pe dr Elefterescu Romeo la sp judetean Sibiu ....Se spune ca omul sfinteste locul da asa a si fost Omul a fost un zbir controale zi si noapte prin sectii si in punctele nevralgice ..... papuci. halate curate .bonete ...ptr toti fara dicutie si amenzi ....curatenie continua sterilizarea controlata si parametri respectati si asa mai departe ....rezultatul chiar dupa prima luna au scazut iar in urmatoarele luni am fost printre ultimi din tara la infecti nu primi in tara ca odata ....timpul a trecut lumea s a schimbat si viata merge asa cum merge .... Prof univ Dr R Elefterescu a plecat ...Dumnezeu sa i odihneasca in pace !!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus