Duminică,
29.11.2020
Innorat
Acum
0°C

La București, sibienii n-au voce și uită de origini

13 Ianuarie 2019 19:11

Nu revoltător, ci umilitor ar fi cuvântul mai potrivit pentru a descrie ceea ce se întâmplă cu interesele sibienilor la nivel central. Și asta, consider eu, este dovadă a faptului că sibienii n-au mai deloc influență la București sau dacă ajung acolo, la ”butoane”, uită de zona din care provin și își rezolvă mai întâi micile coterii.

Exemple? Palatul Justiției din Sibiu, clădire care riscă să se dărâme înainte de a apuca ”ăștia” să o reabiliteze. În cei opt ani care au trecut fără ca respectiva clădire să fie finalizată, Sibiul a trimis la centru (acolo de unde este gestionat acest proiect) nu numai vreo doi miniștri, mai mulți secretari de stat sau șefi de diferite agenții și structuri, ci chiar și un președinte de țară și, mai mult, un procuror general care mai apoi a condus și DNA-ul. Sibieni, oameni de-ai locului, ajunși la București să gestioneze marile probleme ale țării, n-au găsit vreme să facă lobby-ul necesar pentru a rezolva și o ”banală” problemă cum e cea a sediului Tribunalului și Judecătoriei.

Ditamai Laura Codruța Kovesi, cea care a condus ba Ministerul Public, ba DNA pe parcursul a nu mai puțin de vreo 12 ani, n-a avut vreme să discute cu miniștrii Justiției cu care a lucrat pentru a le atrage atenția că la Sibiu e umilitor ceea ce se întâmplă. Importanța misiunii ei de a curăța țara de corupți nu i-a lăsat timp și de ”chestiuni administrative”, pământene. Iohannis, silențiosul președinte al țării, iarăși, n-are el vreme de un ”amărât de proiect” de reabilitare.

Ce să mai vorbim de gloata de parlamentari pe care județul ăsta îi trimite săptămână de săptămână la București? Ei au de luptat pentru independența Justiției, pentru oameni noi, pentru prosperitate și locuri de muncă, pentru legi drepte și vizionare. N-au ei vreme de a promova interesele sibienilor, făcând – Doamne, ferește! – anticamera pe la vreun ministru pentru a-l obosi la propriu până ceea ce ține de acel ministru se rezolvă. E de ajuns, consideră ei, să adreseze câte o interpelare când și când, să posteze mai apoi răspunsul pe Facebook și, gata, misiunea lor e îndeplinită.

Iohannis, ministrul Trif, precum și toată gășcuța de sinecuriști sibieni ajunși la București pe diferite scaune n-au de-a face nici cum schimbul de terenuri cu MApN, pentru cele 130 de ha ale poligonului dinspre Poplaca. Pentru care schimb de terenuri Primăria Sibiu a pregătit demult cele 130 de ha oferite la schimb pe Dealul Dăii. Din 2005, deci de mai bine de 13 ani, durează discuțiile cu acest schimb de terenuri. Și... nimic altceva decât dezinteres și incompetență.

Aproape trei ani a stat actuala centură ocolitoare a Sibiului în stadiul de șantier părăsit. Iar acesta este un exemplu fericit, deoarece centura face parte din coridorul IV pan-european, altfel cei trei ani s-ar fi lungit cu siguranță devenind mulți, mulți ani în care cu centura ocolitoare nu s-ar fi întâmplat nimic. După cum nimic nu se întâmplă cu centura ocolitoare a Mediașului, deși proiectul a fost demarat în acte cam în același timp cu centura Sibiului.

Regretatul Ilie Mitea, ajuns șef peste Agenția Domeniilor Statului, a fost cel care, într-un timp record și cu susținerea guvernului de tehnocrați condus de Dacian Cioloș, a ”rezolvat” cele 20 de ha de teren pentru construirea unui nou spital județean la Sibiu. Dar Ilie Mitea, din păcate, a fost unul singur și printre foarte puținii care chiar au dat din coate și pentru interesele Sibiului, odată ajuns la București. La halul neproductiv în care, acum, sibienii sunt reprezentați la nivel central, îmi pare din ce în ce mai plauzibil scenariul în care cele 20 de ha de teren se vor întoarce în administrarea ADS. Nu acum, ci la finalul lui 2021, când expiră cei cinci ani în care vor fi trebuit demarate lucrările la noul spital. Doar nu vreți să ne amăgim că, având actualii lideri, Sibiul va reuși să atragă cele peste 130 de milioane de euro necesare pentru noul spital? Când nu sunt în stare, de opt ani, să convingă Ministerul Justiției să finalizeze Palatul ăla părăsit din centru?

Soluții nu prea sunt. Resursa politică la nivel local e plăpândă, iar dezinteresul e în creștere. Cei care, prin diferite concursuri de împrejurări, ajung să aibă vreo poziție influentă în administrația centrală rezolvă, mai întâi, interesele celor care i-au susținut să urce în ierarhie. Mai apoi își rezolvă propriile interese, după care sunt schimbați. Naivi suntem cei care mai credem că, la București, trimitem sibieni să ne ”reprezinte interesele”.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Ion ionescu

Acum 1 an

Foarte corect!
Raspunde

camila

Acum 1 an

Se pierd in mizerie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un PSDist mandru

Acum 1 an

Cine a plecat la Bucuresti si a dat de viata buna chiar daca in Sibiu aveau la fel o viata buna , nu se mai intoarce ! Codruta si iohannis doar 2 exemple. Codruta someaza pe acolo dar tot nu se lasa! Ce inseamna asta? S a dus farmecul Sibiului sau e frica plafonarii?
Raspunde

Bubulina

Acum 1 an

am fost si am plecat foarte repede, rahatul ala de capitala are un miros foarte urat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus