Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Kinetoterapie, masaj sau gimnastică medicală: sute de sibieni, beneficiari ai centrelor social-medicale ale Arhiepiscopiei Sibiului

Kinetoterapie, masaj sau gimnastică medicală: sute de sibieni, beneficiari ai centrelor social-medicale ale Arhiepiscopiei Sibiului

Mii de proceduri de recuperare și sute de adulți din Sibiu sunt tratați anual la centrele social-medicale deschise pe teritoriul județului Sibiu și finanțate de Arhiepiscopia Sibiului.

Banii donați Bisericii sunt cheltuiți nu numai pentru mașini sau reparații capitale, așa cum ni se creează uneori impresia. În județul Sibiu, spre exemplu, sume importante de bani ajung în localități sărace sau pentru activitățile mai multor centre sociale, medicale sau educaționale înființate în ultimii ani de Arhiepiscopia Ortodoxă a Sibiului (AS). Ne-am propus să urmărim ce rezultate concrete s-au atins în unele dintre aceste instituții, gestionate prin intermediul asociațiilor filantropice ale AS.

Câte asociații filantropice are Arhiepiscopia Sibiului

Arhiepiscopia Ortodoxă Sibiu este acreditată din anul 2014 ca și furnizor de asistență socială, desfășurând activități precum identificare a nevoii sociale individuale și familiale, consiliere socială, sprijin material și financiar sau întreprinderea de acțiuni pentru reducerea efectelor situațiilor de criză etc.

În cadrul AS funcționează atât un departament social-filantropic, cât și Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu. Potrivit AS, în Sibiu multe dintre parohii au centre sociale sau centre de zi, unele acreditate, altele în curs de acreditare, iar unele dintre ele oferă mai multe servicii sociale, adică asistență socială, medicală, psihologică etc. În total, sunt câteva zeci de astfel de centre în întreg județul.

mitropolit Recuperare

Am solicitat AS mai multe informații despre activitatea acestora; în ediția de azi ne vom referi la centrele social-medicale care s-au manifestat cel mai mult pe parcursul anului trecut. Potrivit preotului Adrian Roman, consilier al Departamentului social-filantropic al AS, sunt patru astfel de centre - două în Sibiu și două în Brașov.

Centrul de Recuperare Neuromotorie „Sfântul Nectarie”, Sibiu

În 2018 aici s-au tratat peste o sută de persoane gratuit. La nivelul Centrului sunt furnizate servicii socio-medicale, precum recuperare/reabilitare funcțională: kinetoterapie, ergoterapie, gimnastică medicală; asistență socială prin activități de informare, de evaluare/reevaluare, suport emoțional și consiliere socială; asistență și suport în vederea reabilitării/reintegrării sociale: consiliere psihologică/psihosocială.

Recuperare centru Nectarie

„Pe parcursul anului 2018, de serviciile centrului au beneficiat un număr de 147 persoane adulte. S-au efectuat 3415 de proceduri de recuperare, după cum urmează: 973 proceduri de kinetoterapie, 576 proceduri masaj de stimulare plantară, 911 ședințe de gimnastică medicală, 752 proceduri de ergoterapie, 20 ședințe de consiliere psihologică, 94 ședințe consiliere socială, 46 ședințe de informare, 23 ședințe evaluare, 20 ședințe re-evaluare”, ne-a spus preotul Adrian Roman.

Cheltuielile cu personalul, investițiile în clădire și aparatură, întreținerea, utilitățile și toate celelalte cheltuieli sunt suportate de Arhiepiscopia Sibiului din fonduri proprii, spun reprezentanții bisericii sibiene.

Cabinet medical de medicină de familie „Christiana”

Asociaţia „Christiana” – filiala Sibiu implementează, începând din ianuarie 2007, proiectul medico-social „Alinare pentru trup şi suflet”, derulat prin Cabinetul medical de medicină de familie „Christiana”. În luna mai 2009, Cabinetul medical a încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu.

Proiectul este derulat de maica Clementina Morari, iar asistenţă medicală oferită acolo constă în consultaţii şi tratamente. Aproximativ 15-20 de pacienți pe zi sunt consultați, anul trecut aproximativ 1.500 de bolnavi beneficiind de consultaţii gratuite de specialitate, tratamente gratuite, medicamente şi materiale sanitare. Asistenţa medicală este asigurată și la domiciliul bolnavilor care nu se pot deplasa: 300 de astfel de vizite au fost efectuate anul trecut.

cabinet medicalCiristiana

Menționăm că Arhiepiscopia Sibiului include și Brașovul, iar unele proiecte sunt interconectate sau depind unele de altele. Spre exemplu, în Brașov funcționează Centrul de Recuperare Neuromotorie „Sfântul Nicolae”, care e de tip ambulant, unde se oferă gratuit beneficiarilor mai multe servicii de asistență socială (activităţi de informare, de evaluare, de consiliere socială), de asistență medicală (evaluarea stării de sănătate, consultaţii, supravegherea sau administrarea tratamentului medicamentos, monitorizarea stării de sănătate, activităţi fizice în sală şi în aer liber, educaţie pe teme de sănătate), de asistență și suport în vederea reabilitării/reintegrării sociale, de recuperare/reabilitare funcţională (kinetoterapie, terapie prin masaj, hidroterapie, termoterapie, hidrokinetoterapie, balneoterapie, fizioterapie, terapie ocupaţională, instruire pentru utilizarea de diverse dispozitive asistive), de îngrijire personală etc. „În cursul anului 2018 s-au realizat un număr de 18.610 ședințe de recuperare și 26 ședințe de consiliere socială pentru un număr de 683 de persoane. Toate salariile personalului Centrului de la Brașov, format din medic, un asistent social-coordonator, doi fiziokinetoterapeuți, un maseur, un infirmier sunt plătite tot din fondurile Arhiepiscopiei”.

Iar în Făgăraș există Centrul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, care funcționează din 28 septembrie 2017, fiind destinat copiilor cu autism şi alte deficienţe.

Ambulanța Socială

De asemenea, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu desfășoară și proiectul „Ambulanța Socială" pentru a ajuta persoanele sărace şi greu deplasabile. „Cu această ambulanță, pe perioada iernii, se dorește de asemenea să se distribuie îmbrăcăminte sau ceai cald persoanelor fără adăpost din mun. Sibiu. Totodată pe perioada caniculei, se poate organiza, în spații publice intens circulate, puncte de revitalizare. Pentru a implementa acest ultim proiect, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu a dobândit la sfârşitul lunii noiembrie 2017 o ambulanţă, care a fost donată de Diakonia Neundettelsau din Germania. În prezent, ambulanța a obținut omologarea și avizul de autorizare a aparaturii medicale din partea ANMDM în luna decembrie 2018”, a explicat preotul Adrian Roman.

În total, în cadrul proiectelor, campaniilor şi acţiunilor realizate de Biroul de Asistenţa Socială, alte 1.410 persoane defavorizate au primit alimente, dulciuri, fructe, sucuri, haine, încălţăminte, jucării, rechizite, ghiozdane şi cărţi, iar 329 de persoane au beneficiat de educație prin informare și prevenție.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Cibi istvan

Acum 4 ani

Bravo! Felicitări!
Raspunde

eu

Acum 4 ani

Felicitări Mitropoliei Sibiu și întregii Biserici Ortodoxe !
Raspunde

Lili

Acum 4 ani

Să spui la începutul fiecărui an că toate acestea înseamnă activitatea caritabilă a BOR este un adevăr doar pe jumătate. La propriu. Restul e o minciună. https://safielumina.ro/preafericiti-de-banii-primiti/
Raspunde

dan

Acum 4 ani

Sa oferi ajutor la o mie sau doau mii ( cu bunavointa) de oameni cand cotizeaza sute de mii , sa nu ai mila de sufletele bolnave si intristate, sa nu-I cauti pe bolnavi , pe vaduve si orfani si sa te mai si lauzi cu generozitatea ta ma intristeaza.Nu vreau sa critic institutia bisericii , dar nu deschizi televizorul sau internetul fara sa gasesti acele cazuri de copii si tineri bolnavi care cersesc bani pentru a se trata si care iti rup inima. Chiar nu gaseste biserica care propavaduieste dragostea, o solutie pentru toti acesti napastuiti? Are si menirea si puterea sa o faca.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus