Viețile a nouă copii au fost salvate săptămâna aceasta, datorită echipei mixte de chirurgi din România și Marea Britanie, care luptă de aproape 4 ani pentru micuții cu malformații cardiace congenitale grave. Cu aceste nouă operații, programul „Inimi sănătoase pentru copii” ajunge la un total de 112 de inimioare salvate de la primul maraton și până astăzi.
Inimioarele a nouă copii bat mai puternice acum, după ce o echipă de chirurgi a făcut la Sibiu, pro bono, tot ce a fost posibil pentru a le vindeca. Printre acești micuți s-a numărat și o fetiță sibiancă. Miruna implinește opt luni peste două zile, iar mama ei nu ar putea fi mai fericită. Bebelușa ei are o nouă șansă la viață.
Fetița Magdei s-a născut la termen. Din analizele făcute pe toată durata sarcinii, părea că totul este în regulă și că micuța va duce o viață lipsită de probleme de sănătate. Din păcate însă, imediat după ce s-a născut Miruna, medicii au observat că ceva nu este în regulă. Suferea de o malformație cardiacă congenitală gravă și, conform statisticilor, mai avea doar 6 luni de trăit.
„Sarcina a decurs bine, am dus-o la termen, toate analizele au fost buna. La naștere au văzut că nu e în regulă ceva, am făcut cezariană, au luat-o și două ore nu am știut nimic. Apoi ne-au dat diagnosticul. Am fost externate după patru zile fără niciun ajutor. Ne-a văzut mai apoi doamna doctor Cotârlă (n.r. dr. Viorela Cotârlă, medic primar cardiopediatrie Polisano), a zis că există o variantă de operație aici sau în străinătate. Noi am încercat să ajungem între timp la Mureș, unde am și reușit să mergem când avea fețita două luni. Nu s-a putut face nimic pentru că era prea mică, așa că am venit înapoi. Am reușit să vorbim cu Cătălina Costache (n.r. președintele Fundației Polisano) și așa am ajuns aici”, povestește Magda.Miruna este bine acum. Se recuperează pe secție, dă veselă din piciorușe și zâmbește larg atunci când vede ochii înlăcrimați de fericire ai mamei ei.
„La început am simțit doar disperare...disperare maximă. Acum e bine și sperăm să fie bine în continuare. Fără acest ajutor nu ne-am fi permis să suportăm costurile unei astfel de operații, cu salariile din România. Desigur, dacă ar fi fost nevoie, am fi făcut tot ce am fi putut ca să o salvăm. Statistic vorbind, cu malformația ei, fetița mea nu ar fi rezistat mai mult de șase luni, dar iată că pe 20 ianuarie va implini deja opt luni și a reușit să trăiască să beneficieze de această operație”, spune mama cu lacrimi în ochi.
O mie de copii mor în fiecare an, netratați
Ca Miruna sunt mii de copii în România la momentul actual. Iar fără o nouă șansă la viață sunt câte o mie în fiecare an. O mie de copii care mor pentru că operațiile sunt prea scumpe, pentru că nu se alocă bani acolo unde este mai mare nevoie, pentru că resursa umană este în deficit sau pentru că părinții nu știu că micuții lor sunt bolnavi.
„Acest fenomen e o poveste fără de sfârșit. Trei copii din patru cu malformații cardiace stau la mila fundațiilor în România. Dacă au un pic de noroc, merg în străinătate la operații prin Casa de Asigurări sau prin împrumuturi. Sunt cam 2000 de cazuri noi pe an, dintre care practic sunt rezolvate în țară la Tg. Mureș și Cluj doar un sfert dintre ele. Avem cam 1000 de copii pe an care mor. În spatele acestor cifre noi avem nume concrete, cazuri de copii pe lista de așteptare care nu au rezistat între două misiuni și e foarte greu pentru noi din punct de vedere uman să asistăm la această situație”, spune Cătălina Costache, președinte Fundația Polisano.Anual, între 300 și 500 milioane de Euro sunt decontați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru operații în străinătate. „Cam 40-50 de mii de Euro costă o astfel de operație în Germania spre exemplu. Cu acești bani, noi în România operăm zece copii, nu unul”, mai arată președintele fundației.
Speranța chirurgilor de la Polisano este că în curând aceste operații vor putea fi decontate de CNAS. Până acolo mai este doar un pas, spune Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, coordonatorul medical al programului „Inimi sănătoase pentru copii”, totul fiind acum la latitudinea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Nouă inimi salvate, în prima misiune din 2019
Micuții operați săptămâna aceasta cu ajutorul specialiștilor din Sibiu, Timișoara, București și Bristol sunt cu toții în recuperare și într-o stare bună. Misiunea medicilor nu a fost însă una ușoară.
„Cazurile au fost extrem de complexe: copii cu vârste foarte mici, mulți dintre aceștia având risc vital în situația în care nu am fi intervenit în timp util. Media de timp petrecută în sala de operații pentru fiecare caz a fost de 5 ore, copiii fiind ulterior monitorizați non stop în serviciul de terapie intensivă de o echipă ultraspecializată și dedicată acestora. Au fost eforturi supraomenești din partea întregii echipe, iar fiecare zâmbet al unui copil operat înseamnă o reușită enormă a întregii echipe”, a declarat dr. Victor Costache.În total, de la inițierea programului, au fost operați la Sibiu 112 copii, iar toți pacienții au supraviețuit și sunt într-o stare bună de sănătate. Pentru anul acesta, medicii și-au propus să mai realizeze alte două astfel de misiuni.
Maratonul de intervenții face parte din programul “Inimi Sănătoase pentru Copii”, derulat de către Fundația Polisano, cu sprijinul MedLife și Allianz Tiriac. Programul a fost demarat in 2015, obiectivul principal fiind de a da o șansă la viață copiilor cu malformații cardiace grave care provin din medii defavorizate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: marea britanie , Casei Naționale , Fundaţiei Polisano , victor costache , Casa Națională , Viorela Cotârlă , Allianz Tiriac , Fundația Polisano , Ca Miruna , Cătălina Costache , Fetița Magdei , Inimi Sănătoase
Vizualizari: 2626
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Kokos
Acum 1 oră
Unsibian
Acum 1 oră
Florin alexandru
Acum 1 oră
Tata
Acum 1 oră
Nobody