Luni,
07.10.2024
Innorat
Acum
10°C

Zidul placat cu PFL din centrul istoric al Sibiului: A trecut un an și rezistă

Zidul placat cu PFL din centrul istoric al Sibiului: A trecut un an și rezistă

După aproape un an de zile, zidul care susține treptele de lângă Butoiul de Aur, ce urcă spre Piața Huet, arată la fel de inestetic, în ciuda turiștilor care trec zilnic pe acolo. În urmă cu aproape 12 luni, ca improvizație, Primăria Sibiu apela la o soluție provizorie și acoperea zidul de susținere a pasajului cu un PFL roșu. Primăria susține că a întâmpinat probleme la contractarea firmelor de construcție și speră, ca anul acesta, să depună actele necesare pentru a obține avizele necesare de la Direcția de Cultură . 

La începutul lunii februarie, anul trecut, mai mulți sibieni s-au arătat nemulțumiți de modul în care arăta zidul ce duce spre Pasajul Scărilor. Mai exact, acesta fusese acoperit cu plăci de PFL (placa fibroasă de lemn), vopsite în roșu. La vremea aceeea, Primăria Sibiu explica faptul că această soluție este una provizorie.

„Primăria va contracta în următoarea perioadă, după aprobarea bugetului și obținerea avizelor necesare, lucrări de reparații la zidul scărilor din Pasajul Scărilor. Până când încep lucrările s-a luat decizia amplasării unui eșafodaj provizoriu care are rolul de a proteja împotriva unor eventuale căderi accidentale de zidărie sau tencuieli. Pentru această lucrare Primăria Sibiu a primit aviz din partea Direcției Județene de Cultură Sibiu”, arătau acum un an reprezentanții Primăriei Sibiu.

protectie zid pasajul scarilor butoiul de aur (6)

Proceduri... 

Un an mai târziu, situația este aceeași. Aceleași plăci roșii acoperă zidul, situat într-o zonă tranzitată de turiști. Primăria a explicat, la solicitarea Turnul Sfatului că au existat mai multe probleme în contarea unei firme de construcții.

„Pe parcursul anului 2018 Primăria Sibiu a inițiat trei proceduri de achiziție pentru contractarea serviciilor unei firme care să realizeze expertiza tehnică pentru această lucrare. Primele două proceduri s-au anulat pentru că nu s-au depus oferte. De abia după a treia procedură s-a încheiat un contract cu firma SC ROYAL CDV G2 Suceava care a realizat și predat această expertiză tehnică. Anul acesta Primăria Sibiu va organiza procedura de achiziție pentru proiectul tehnic, va depune documentele pentru obținerea avizelor necesare din partea Direcției de Cultură, iar apoi va organiza o procedură pentru achiziția lucrărilor”, arată Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu.

„Eu sunt aici să dau avizul dacă Primărai dorește să repare”

Directorul Direcției de Cultură spune că, la vremea aceea, a dat avizul pentru această soluție provizorie. Însă, speră să primească cât mai curând documentația pentru avizul de reparație.

„Justificarea intervenției provizorii a fost situația de urgență. Erau desprinse borduri și alte defecțiuni pe care Primăria le-a constatat. Noi am dat acordul să monteze temporar și privizoriu acel eșafodaj. Am fost de acord cu punerea în siguranță, iar asta înseamnă că pietonii sau traficul din zonă trebuie asigurat. Și, am fost de acord cu acest lucru, la momentul respectiv. Însă, situația provizorie e de acum un an. Eu sunt aici să dau avizul dacă Primărai dorește să repare sau să facă ceva. În momentul de față, nu a ajuns nicio cerere pentru aviz”, spune Valentin Delcă, director al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu.

În contextul în care, anul acesta, Sibiul poartă titlul de Regiune Gastronomică, iar în luna mai va găzdui Summit-ul, reabilitarea zidului este cu atât mai importantă. Mii de turiști vor tranzita acea zonă.

„Toate demersurile pe care le-a făcut Primăria până acum au fost avizate. Cel puțin în ultimul an, nu au existat proiecte care nu au fost avizate de noi, în cazul în care s-au solicitat. Le stăm la dispoziție și îi așteptăm să vină cu soluții și cu proiecte care să aducă la starea inițială zona istorică”, mai spune Valentin Delcă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Adevarul necenzurat

Acum 5 ani

Orice comentariu legat de faptul ca centrul istoric al Sibiului nu este altceva decat o spoiala rudimentara, in timp ce cladirile stau sa cada, se impune a fi cenzurat pentru ca cei care argumenteaza in mod solid precaritatea starii cladirilor istorice vor fi acuzati ca sunt sudisti pesedisti. In realitate, la o distanta de doar 10 m de cladirile spoite unde turistii nestiutori fac selfie-uri, cladirile se prezinta intr-o stare jalnica, care nu are nici o legatura cu farmecul unui burg medieval, ci mai degraba cu izul unei mahalale romanesti. Dar, nu-i asa, hipsterii protestatari indragesc daramaturile boeme si mizeria prin care se plimba cu biciclete electrice. Un oras condus de bloggeri, vlogeri, hipsteri si vegani a ajuns Sibiul! Un oras vesnic de ligi inferioare. Apropo, ce coalitie conduce administratia locala?
Raspunde

yyy

Acum 5 ani

si ce are daca cineva e hipster sau vlogger? nu toata lumea are preocupari nobile ca tine, de spalator de parbize. suntem in era in care unii au impreisa ca daca arunca cu termeni ca "liberal", "progresist", "globalist", "hipster" (acum si vlogger e pe lista) i-au injurat adresanti de mama. niste cititori de Bravo si Popcorn in tinerete dar promovati la categoria Libertatea si Netflix-cu-palnia care nu stapanesc propietatea termenilor pe care ii folosesc au generat o noua categorie de "cuvinte de ocara".
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Santa

Acum 5 ani

Bine punctat...stai sa-i vezi cum sar de funduletz...
Raspunde

S

Acum 5 ani

E obligatoriu cu firme din România? Întreb.
Raspunde

un cetatean

Acum 5 ani

@adevarul necenzurat Mai lasa balivernele scornite de pe la vreu sediu pedede din "teriroriu". Sunt multe de rezolvat in centrul istoric, din cauza ca proprietarii bagat in acele cladiri de catre comunisti, nu sunt altceva decat niste foati tarani pe care cad casele oriunde ar fi. Acum se intampla sa fie in centrul istoric. Daca nu-i vindeau pe sasi ca pe vite, casele alea ar fi fost si acum, ca noi, cum vezi prin vest. Asta se intampla cand bagi ghiolbani peste oameni in casa iar apoi vinzi proprietarii, si te plangi ca vezi doamne uite cum cad casele, ca primaria e de vina....nu, Romania e de vina, mai exact meltenia. Probabil se va rezolva si zidul ala, pana la urma, e o aiureala acoperirea aia...dar sa faci campanie pe subiectul asta si sa numesti oame ii hipsteri si vloggeri ca si cum tu esti vreo perfectiune, ceva mi se pare o mizerie, tipic sudista, la ordinele vreunui penal.
Raspunde

El

Acum 5 ani

Bravooo "cetatene"! Ai un like de la mine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus