Duminică,
05.02.2023
Ninsoare
Acum
-1°C

Ce spun sibienii după evenimentele culinare de la Berlin și Bruxelles: ”N-au mai văzut așa ceva!”

Ce spun sibienii după evenimentele culinare de la Berlin și Bruxelles: ”N-au mai văzut așa ceva!”

Pita cu unsoare cu ceapă, slănina și oaia gătită în întregime au fost momentele de vârf ale sibienilor la primele evenimente gastronomice din afara țării, în acest an. Producători locali de telemea, brânză, carne de porc de mangalița, bucătari au fost impresionați de occident, dar susțin că și ei au impresionat la rândul lor. ”Față de noi, de români, e altă civilizație. Nici nu aș putea să fac o comparație, dar ce am văzut la Berlin a fost de cel puțin zece ori mai mare decât Târgul Indagra de la noi. Foarte multă lume, peste 400 de mii de oameni. Au fost foarte încântați de gustul României. La standul nostru toată lumea a fost super încântată de ce le-am pregătit. Telemeaua de Sibiu, mangalița au fost la înălțime. Și celelalte produse, salamul de Sibiu, cei de la CrisTim, de la Agricola, le-am făcut mici acolo, am prăjit cârnați. O experiență foarte faină”, povestește Daniel Limbășan proaspăt întors acasă.

7484a7cb-b00a-451b-a228-dfe7885c9c8a

În perioada 18-27 ianuarie, s-a desfășurat la Berlin, cel mai mare eveniment cu specific gastronomic din Uniunea Europeană cu aproximativ 500.000 de vizitatori, cunoscători ai tradițiilor culinare. De la Sibiu a participat GAL Țara Oltului și GAL Mărginimea Sibiului cu producătorii Daniel Limbășan (preparate de Mangaliţa) și producători din Grupul aplicant Telemea de Sibiu Indicație Geografica Protejată.

440fa9ed-3f59-4336-96a8-666747733f0c

În 28 ianuarie, la Bruxelles la sediul Consiliului Uniunii  Europene a fost din nou un moment în care sibienii s-au făcut remarcați. Chefii sibieni Alin Barabancea și Daniel Joa, ambasadori Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, au prezentat membrilor Consiliului UE AgriFish  rețete tradiționale și reinterpretate  produselor românești. Ambele evenimente au fost organizate de Ministerul Agriculturii.

În Ocident nu merge cu kilogramul

Limbășan, este cunoscut producător de porci de mangalița și spune că a avut multe de învățat. În primul rând să facă porțiile mai mici. ”Începând de la slănină, unsoare și ceapă a servit tot. Telemeaua de Sibiu s-a vândut. Am dat tot. Am observat că ei nu au cultul ăsta, ca noi românii, să cumpere foarte mult. Ei cumpără undeva la 200, 250, maxim 300 de grame. Pe viitor știm cum să ambalăm, e o chestie de învățat. O experiență foarte faină. Produsele de Sibiu, fără să exagerez cu nimic au fost la înălțime. Le-a plăcut. Slănina, deci slănina... Pita cu unsoare și cu ceapă... Chestiile simple, autentice au fost extrem de apreciate. Au venit mulți români s-au simțit minunat, și-au adus aminte de gusturile copilăriei”, spune sibianul. Are cuvinte de laudă la adresa Ambasadei României în Germania, condusă tot de un sibian. ”Domnul Hurezeanu ne-a așteptat acolo cum de-am ajuns. Cei de la ambasadă zilnic au venit la noi s-au interesat”.

820cb11d-6b49-4253-9392-d92e25657007

Daea, ”o pată de culoare. Dar profesionist„

Daniel Limbășan spune că deși a participat într-o acțiune coordonată de Ministerul Agriculturii nu a simțit niciun iz politic. ”Ministerul Agriculturii a fost la înălțime cu standul pe care l-au organizat. Foarte frumos. Am avut o poziție extraordinar de bună, într-o hală foarte bine amplasată, chiar la intrare. Cei care voiau să treacă spre marea majoritate a halelor, treceau pe la noi la stand. Nu are nicio legătură cu asta (n. r. că sunt PSD), nu știai care e pesedist și care nu-i. Domnul Daea e o pată de culoare între toți ăia roșii de acolo. E un profesionist din punctul de vedere al agriculturii. Restul, că mai are dânsul comentarii, no, acum toți suntem oameni...”, își spune sibianul punctul de vedere.

36f28e90-4e8b-4265-b3fc-a80a012bec3e

”Au fost fascinați de ce au văzut cu oaia gătită de noi”

Alin Barabancea, câștigătorul concursului de gătit European Young Chef Award și chef Dani Joa au pregătit la Bruxelles o oaie, preparat cu care i-s surprins pe oficialii europeni. ”În primul rând, pot să spun că toți oamenii au fost fascinați de ce au văzut cu oaia gătită de noi. Noi am avut câteva platouri reci, produse recunoscute internațional, cașcavalul de Ibănești, cașcavalul de Săveni, icrele de crap și așa mai departe, dar în momentul în care au văzut oile întregi după care noi am tăiat din ele, toată lumea a fost extaziată. Nimeni nu a mai văzut așa ceva. A fost pentru prima oară când au văzut, iar faptul că puteau lua cu mâna și să mănânce, pentru ei a fost un lucru pe care nu l-au mai trăit la un asemenea eveniment. În ceea ce ne privește pe noi, e o onoare să venim de fiecare dată când ne cheamă domnul ministru și tocmai de asta participăm la astfel de evenimente. A fost extraordinar”, mărturisește Barabancea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

mioriticul de bazna

Acum 4 ani

Daca se poate, in viitor, as ruga un reportaj cu poze multe de la ferma in care cresc miile de porci de mangalita, , din marginimea Sibiului, sa vedem si noi cum arata, va rugam mult de tot
Raspunde

Sergiu

Acum 4 ani

Si poza cu oaia?
Raspunde

Clanta

Acum 4 ani

E doar poza cu Daea .... :-)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus