Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Elevii sibieni de la „Lazăr” și „Goga”, premiați de NASA

Elevii sibieni de la „Lazăr” și „Goga”, premiați de NASA

Cele două echipe ale elevilor sibieni care au participat la o competiție internațională de programare organizat de NASA și Universitatea de Tehnologie din Massachusetts au ocupat locurile 1, respectiv 3.

„În urma fazei finale a concursului am obținut locul al treilea din 14 echipe participante. Mulțumim încă o dată tuturor sponsorilor care au făcut posibilă această deplasare. De asemenea, dorim să multumim părinților, profesorilor și tuturor celor care ne-au susținut în visul nostru. Tot pe această cale dorim să îi felicităm pe colegii noștri din echipa Valak. Ei au obținut locul 1 din 3 alianțe în faza virtuală a acestei finale” - au anunțat tinerii din echipa „Quaternion” de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.
Echipa este compusă din nouă elevi care au plecat în SUA după ce au făcut cunoscută dorința lor de a participa în competiție. Aceștia aveau nevoie de 22.000 de dolari pentru a trece Oceanul.

Concursul la care au participat tinerii sibieni se numește Zero Robotics High School Tournament și este o competiție internațională de programare pentru robotică. Ceea ce este esențial este că roboții sunt sincronizați și orientați din interiorul Stației Spațiale Internaționale. Acesta se organizează anual și participă sute de elevi din mai multe țări europene și de pe continentul nord-american. Scopul principal este de a dezvolta la elevi abilităţi de inginerie şi gândire critică, capacitatea de rezolvare a problemelor, procesul de gândire de proiectare, munca în echipă etc.

elevi lazar in SUA

Elevii de la Colegiul „Gh. Lazar” au ajuns în SUA pe 27 ianuarie, cu2 săptămâni în urmă reușind să strângă banii de care aveau nevoie, cu ajutorul a mai multor firme din localitate și a autorităților locale. Primăria Sibiu a sprijinit performanța acestor elevi sibieni și a alocat din bugetul local al orașului o sumă de 10.000 de euro pentru participarea echipei Colegiului Național „Gh. Lazăr” alcătuită din zece persoane și 9.000 de euro pentru echipa de la Colegiul Național „O, Goga”, alcătuită din nouă persoane. Aceste fonduri au fost alocate pentru a sprijini financiar deplasarea echipelor în Statele Unite și participarea la finală.

Finaliștii selectați în cadrul fazelor naționale au concurat live sub coordonarea unui astronaut aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, eveniment ce poate fi urmărit aici.

Timp de 2 luni liceeni sibieni au pus la punct un program prin care coordonează un satelit. ”Acesta este programat să treacă peste niște obstacole, apoi cu cârligul atașat să ridice un alt satelit stricat și să îl aducă în casă. Am lucrat cu toții la programare și am reușit să ne clasăm pe locul 2. Simularea s-a făcut pe internet, dar pentru finala din ianuarie din Statele Unite trebuie să fim acolo pentru prezentarea proiectului”, spunea unul din membrii echipei.

La ediţia 2018 a competiţiei Zero Robotics High School Tournament, Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" Sibiu a participat cu două echipe: echipa HORIZON şi echipa Quaternion. Echipa Quaternion a fost formată de elevii din clasa a X-a (matematică informatică, intensiv informatică) Radu Ştefănescu, Ovidiu Bărac, Laurențiu Lupp, Darius Tănăsescu, Octavian Ianc, Andrei Teodoru, Darius Cioban, Eduard Faraon şi Eduard Apolzan.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

eu

Acum 3 ani

Corect ar fi trebuit spus că echipa de la Octavian Goga a luat locul I iar cei de la Lazăr locul III.
Raspunde

asd

Acum 3 ani

Din cei 17 copii care au concurat în SUA, 16 provin de la “Lazăr” şi doar unul de la “Goga”. Cu toate acestea, echipele au fost formate fără a ţine cont de rivalitatea cunoscută dintre cele două colegii. Echipa Quaternion este formată din 9 elevi de clasa a X-a mate-info din „Lazăr”, iar echipa Valak a reunit 8 elevi de clasa a a XII-a mate-info, din care 7 elevi din „Lazăr” şi un elev de la „Goga”.
Raspunde

Dragos

Acum 3 ani

Pai si nu au primit nimic pt locul intai ? Ma refer la bani. Sau e doar pur comercial pt americani..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus