Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Risc foarte mare de avalanșă în Munții Făgăraș, la peste 1800 m

Risc foarte mare de avalanșă în Munții Făgăraș, la peste 1800 m

Riscul de producere al avalanșelor în Munții Făgăraș este foarte mare, de gradul 5, la altitudini mai mari de 1800 m, avertizează salvamontiștii sibieni. Stratul de zăpadă de la Bâlea depășește 3 metri.

„A nins foarte mult și peste stratul de zăpadă existent s-a mai depus vreo 70 de cm de zăpadă proaspătă. Acum vreo doi trei ani a fost ultima dată risc de avalanșă grad 5”, spune Adi David,  șef Salvamont Sibiu. Totodată, salvamontiștii sibieni recomandă turiștilor să nu părăsească perimetrul cabanelor și a construcțiilor de gheață de la Bâlea Lac.

La peste 1800 m, la suprafață se găsește un strat însemnat de zăpadă proaspătă de tip pulver, depus în ultimele două zile, ce pe alocuri depășește 70-80 cm. Acest strat este instabil și nu are aderență la stratul vechi care era înghețat la suprafață. Ca urmare a vântului intens din ultima perioadă s-au format plăci de vânt pe majoritatea versanților și cornișe, iar pe alocuri sunt depozite însemnate de zăpadă ce măsoară mai mulți metri înălțime, se arată în Buletinul Nivometeorologic emis de meteorologi.

Pe majoritatea pantelor, atât spontan, cât și la supraîncărcări oricât de slabe, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanșe este foarte mare. La altitudini mai mici de 1800 m întâlnim de asemenea un strat însemnat de zăpadă proaspătă ce are pe alocuri 40-50 cm, iar pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite mai însemnate. Acest strat este depus peste zăpada veche înghețată, care poate constitui pat de alunecare pentru avalanșe, atât sponane cât și provocate accidental de către turiști sau schiori.

nivologie-3

foto avalanseincarpati.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus