În afară de Alianța 2020, formată din USR și Plus, niciun alt concurent la alegerile europarlamentare nu s-a apropiat măcar de finalizarea listei cu care vor intra în competiție. Liberalii au făcut un sondaj pe care se spune că s-a cheltuit 400.000 de euro, însă nu s-a ajuns la nicio decizie. Surse citate în media centrală spun că se lucrează la un nou sondaj, după ce la primul s-a ajuns la concluzia că nu este concludent. Social-democrații sunt blocați în guvernare și în lupta cu președintele Iohannis și mai nou, Laura Codruța Kovesi. PMP și Pro România lucrează încă la o formă finală. În acest moment, un singur sibian are șanse să intre în Parlamentul European, deși acestea s-au diminuat după formarea Alianței 2020, Nicu Ștefănuță.
PNL reia sondajul
Deși în aceste zile trebuia anunțată oficial lista candidaților PNL la alegerile europarlamentare în baza sondajului comandat de liberali, anunțul nu s-a mai făcut. Surse cetate de media centrală spun că din cauză că rezultatele sondajului inițial nu au convenit conducerii și ”care nu a fost concludent și e deja foarte contestat în partid”, se va face altul. Prin urmare, e în pregătire un nou sondaj pe baza căruia să fie realizată lista liberalilor.
Rezultatele sondajului PNL pe Sibiu au fost prezentate în Turnul Sfatului, acestea arătând extrem de promițător pentru liberali. La nivelul partidelor politice, în județul Sibiu conduce PNL, conform sondajului, cu 46,6%. Este urmat de USR, cu 15,7%, PSD – 14%, ALDE – 7,2%, PLUS – 6,3%, ProRomânia – 4,3%, alt partid – 2,6%. În municipiul Sibiu, liberalii ar obține 40,2%, USR – 18,3%, PSD – 13%, PLUS – 9,5%, ALDE – 7,6%, Pro România – 5,1%, PMP – 2,9%. Aceste date cuprind doar respondenții care au dat un răspuns cu privire la intenția de vot. Cu toate acestea, șansele ca Virgil Popa, candidatul propus de liberalii sibieni să facă parte din lista națională a partidului sunt destul de mici. Popa ar urma să candideze doar dacă locul nu va fi mai jos de 10, considerat eligibil în condițiile unui scor foarte buni înregistrat de liberali.
Noua cercetare sociologică cerută de liberali va fi realizată cu aceeași casă de sondare și ar urma să ia în calcul capii deja știuți de listă ale competitorilor și astfel PNL să își calibreze potențialii capi de listă. ”Neoficial s-a aflat că liberalii testează diferite variante de personaje din zona societății civile, presă sau zona de business care să tragă o listă liberală destul de seacă în personalități cu notorietate și favorabilitate națională”, scrie presa centrală.
PSD, în formula clasică
Rovana Plumb, Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda sunt numele cele mai vehiculate despre care se spune că vor deschide lista PSD pentru alegerile pentru Parlamentul European. Biroul permanent județean al PSD Dolj a votat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi susținerea candidaturii senatorului Claudiu Manda la alegerile europarlamentare, potrivit paginii de Facebook a filialei social-democrate. De asemenea, Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene, a declarat public că își dorește să candideze și nu infirmă zvonurile apărute în presă conform cărora va fi cap de listă al PSD. Despre lista PSD la alegerile pentru PE, vicepreședintele partidului Olguța Vasilescu afirma, la începutul acestei luni, că urmează să fie definitivată undeva în jurul datei de 15 martie. Aceasta a adăugat că PSD și ALDE vor merge categoric pe liste separate la alegerile europarlamantare.
PSD Sibiu are șanse infime să propună un nume pentru alegerile europarlamentare. Social-democrații sibieni sunt preocupați în această perioadă de alegerile interne. Acestea se vor organiza pentru data de 23 martie, la eveniment urmând să participe președintele partidului, Liviu Dragnea și secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu.
Nicu Ștefănuță, trimis de pe 3, pe locul 6
Alianța dintre USR și PLUS pentru alegerile europarlamentare a dat peste peste cap lista propusă de USR, în urma unei competiții interne. Lista alianței pentru europarlamentare este deschisă de Dacian Cioloș, urmând ca în primul calup de șase candidați să alterneze câte unul de la fiecare partid. Astfel, după Cioloș, locul doi pe listă revine USR, locul trei PLUS, locul patru USR, locul cinci PLUS și locul șase USR. În acest mod, sibianul Nicu Ștefănuță ajuns în urma competiției interne a USR pe locul 3, a ajuns pe locul 6.
Potrivit surselor citate de G4Media.ro, toate sondajele de opinie realizate de cele două partide arată că USR și PLUS câștigă cu 3 până la 5 procente în plus dacă merg împreună decât separat. Miza unei alianțe electorale la europarlamentare formată din USR și PLUS a fost câștigarea unui scor cât mai apropiat de PNL sau chiar peste, ceea ce ar schimba radical dinamica electorală, noua alianță având șase să se impună drept principalul partid de opoziție.
Pro România merge cu Corina Crețu
Fostul premier Victor Ponta și comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, vor fi primii în lista Partidului Pro România la alegerile europarlamentare de pe 26 mai 2019. Despre acest lucru a anunțat, joi, deputatul Daniel Constantin, prim-vicepreședintele formațiunii, în cadrul unei conferințe de presă la Sibiu.
Daniel Constantin a fost întrebat dacă în lista PPR se vor găsi sibieni care să candideze pentru un loc în Parlamentul European. „Eu mi-aș dori oameni care să fie acceptați de societate. N-am discutat de listă, decât de primele două locuri – Victor Ponta și Corina Crețu, ei vor deschide lista. După aceea, toată lista e deschisă și pentru sibieni, și pentru oameni de la Deva, Hunedoara etc.”, răspuns politicianul. În același timp, Constantin crede că lista finală cu care va merge formațiunea în campania electorală „va fi cea mai bună”, criticând alegerile făcute de noua alianță de la București, dintre USR și PLUS.
26 mai, ziua alegerilor europarlamentare
Guvernul a stabilit vineri ca alegerile pentru Parlamentul European să se organizeze în data de 26 mai. Până la data de 28 martie trebuie depuse candidaturile. “Guvernul a adoptat cadrul general cu privire la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc duminică, 26 mai. A fost aprobat şi programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea membrilor României în Parlamentul European, de exemplu, cu 60 de zile înainte de ziua de referinţă, adică până la data de 28 martie 2019 trebuie depuse şi înregistrate candidaturile”, a spus Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului la finalul şedinţei de de astăzi.
Studiu. PSD ar obține cei mai mulți europarlamentari
PSD ar obține cele mai multe mandate de europarlamentar, este una din concluziile unei simulări pentru alegerile europarlamentare, publicată de site-ul politico.eu. Conform studiului, PSD ar câștiga alegerile pentru Parlamentul European cu 29,16% (11 mandate), urmat de PNL cu 21,58% (8 mandate) și ALDE cu 10,07% (4 mandate). Studiul se bazează pe un calcul denumit ”filtru Kalman”, care ia în calcul trendul partidelor din sondajelor de opinie naționale, dar și un algoritm special care prognozează procentele pe care le va obține fiecare partid la scrutinul european.
Conform studiului, USR ar obține 9,62% (3 mandate), iar asta ar însemna că sibianul Nicu Ștefănuță, plasat pe a treia poziție pe listele partidului, ar primi un mandat de europarlamentar.
În spatele USR, Partidul Pro România ar obține 8,31% (3 mandate), iar Ro +, partidul condus de Dacian Cioloș ar obține 6,11% (2 mandate), în timp ce UDMR ar avea un scor de 5,88% și ar primi două mandate. PMP, pe de altă parte, nu ar reuși să obțină niciun loc în Parlamentul European.
României îi sunt alocate 33 de locuri în Parlamentul European cu unul mai mult decât în actualul mandat.
În 2014, la alegerile europarlamentare prezența la vot a fost de 32,44%, iar USD a obținut atunci 37,6% (16 locuri), PNL – 15% (6 locuri), PDL 12,23% (5 locuri), UDMR – 6,3% (2 locuri), PMP – 6,21% (2 locuri), Mircea Diaconu – 6,81%.
Cât câștigă un europarlamentar
Valoarea indemnizației lunare pe care o primește un europarlamentar este de 6.200 euro. Pe lângă acești bani, aleșii europeni primesc o diurnă zilnică de 298 de euro pentru zilele în care se află la Bruxelles. Alți 20.000 de euro pe an sunt primiți de europarlamentari pentru cheltuieli legate de întreținerea cabinetelor din țară, aici intrând salariile consilierilor și chiria. Alți 5.000 de euro pe an sunt primiți pentru transport și delegații în afara Uniunii Europene. Pentru deplasările în interiorul Uniunii Europene suma care poate fi decontată este nelimitată.
Cum au votat până acum sibienii la europarlamentare
Rezultatele alegerilor europarlamentare din 2007, în județul Sibiu
103.715 – total voturi
PDL – 36,13%
PSD – 18,77%
PNL – 12,77%
PLD – 12,39%
Rezultatele alegerilor europarlamentare din 2009, în județul Sibiu
75.464 – total voturi
PSD/PC – 24.197 voturi – 32.06%
PDL – 25.605 voturi – 33.93%
PNL – 9.840 voturi – 13.03%
PRM – 6.128 voturi – 8,12%
Elena Băsescu – 4.486 voturi – 5.94%
UDMR – 2.524 voturi – 3.34%
Rezultatele alegerilor europarlamentare din 2014, în județul Sibiu
108.138 – total voturi
PSD-UNPR-PC – 31.841 voturi – 31.19%
PNL – 18.286 voturi – 17.91%
PDL – 17.151 voturi – 16.80%
Mircea Diaconu – 17.151 voturi – 16.80%
PMP – 6.495 voturi – 6.36%
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Parlamentul European , Dacian Cioloş , Lia Olguţa Vasilescu , Uniunii Europene , Liviu Dragnea , Victor Ponta , Daniel Constantin , Mircea Diaconu , Elena Băsescu , Turnul Sfatului , alegeri , Fondurilor Europene , Nicu Ștefănuță , Virgil Popa , Nelu Barbu , Codrin Ştefănescu , votare , Laura Codruța Kovesi , Partidului Pro România , Corina Crețu , europarlamentare , Pro România , Candidaţii Eugen Barbu , Dezvoltare Regională , Claudiu Manda , Pentru Sibiu , Rovana Plumb , Partidul Pro România
Vizualizari: 1846
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Unul
Acum 10 ore
Tulnicul de mucava
Acum 10 ore
Unul
Acum 10 ore
Canaris
Acum 10 ore
Olingpia Gafosdea