Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Sașii din România, celebrați la Muzeul ASTRA, de ziua lui Emil Sigerus | FOTO VIDEO

Sașii din România, celebrați la Muzeul ASTRA, de ziua lui Emil Sigerus | FOTO VIDEO

„Etnicii germani. 100 destine în secolul românesc”, proiect în care sunt incluse și câteva nume ale unor sași din Sibiu și din împrejurimi, a fost prezentat astăzi la Muzeul ASTRA. Cele zece scurtmetraje realizate în cadrul proiectului pot fi urmărite de acum pe pagina de internet a Fundației Michael Schmidt, inițiator. Evenimentul a avut loc de ziua lui Emil Sigerus, istoric și scriitor sas din Transilvania, dar și a managerului CNM Astra, Ciprian Ștefan, prezent la inaugurare.

Într-una din sălile Pavilionului Muzeal Multicultural al Muzeului ASTRA, astăzi a fost inaugurat oficial proiectul „Etnicii germani. 100 destine în secolul românesc”. Cei prezenți au avut ocazia de a urmări câteva proiecții cu scurtmetrajele realizate despre sașii din Sibiu și din împrejurimi, incluși în campanie- Eginald Schlattner, scriitor și preotevanghelic la Roșia, Michael Schmidt, precum și Liana Regina Iunesch, pedagog, conf. univ. dr. la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Klaus Birthler, arhitect, aceștia din urmă fiind prezenți la eveniment.

Alături de reprezentanții fundației care a inițiat proiectul, respectiv Fundația Michael Schmidt, a fost și managerul Complexului Național Muzeal ASTRA. Ciprian Ștefan a fost prezent la eveniment doar pentru câteva momente, pentru a vorbi despre importanța multiculturalității în viața ardelenilor și a românilor în general.

20190219_151243

„Astăzi este o zi importantă pentru Muzeul ASTRA, pentru că e consemnat în istorie faptul că acest eveniment se desfășoară la noi. Mai mult decât atât, astăzi, 19 februarie, îl aniversăm și pe Emil Sigerus. Întâmplarea face ca și eu să fiu născut în aceeași zi. Noi, Muzeul ASTRA, am început să ne implicăm tot mai mult din 2014 și să conștientizăm modul în care prin multiculturalismul atât de specific nouă am reușit să valorizăm în Muzeul din Dumbrava Sibiului acest aspect. Cum? Aducând și valorizând trei gospodării săsești din Șeica Mică, Cisnădioara și Hamba. (…) Practic prezentăm publicului vizitator ceea ce a însemnat civilizația germană pentru dezvoltarea acestei zone”, a spus Ciprian Ștefan.

Campania dăruiește românilor de Centenar zece povești ale unor etnici germani, fiecare din personajele clipurilor video evocând câte alți nouă etnici pe care îi admiră, pentru a ajunge la final la cifra simbolică 100. Clipurile au fost realizate de jurnalista Ruxandra Hurezean.

„Eu sunt jurnalist și filmele au fost făcute cu instrumente jurnalistice. Ideea a fost să punem cumva în valoare existența minorității germane în România în ultima sută de ani, astfel încât să fie relevant și din punctul de vedere al prezentului și al viitorului. Despre sașii din România se știe bine că cei mai mulți dintre ei nu mai sunt în țară. Ei bine, dacă ne uităm la ce au făcut sașii în România, la ce fac ei astăzi și ce ar putea să facă mâine, putem să spunem că nu contează atât de mult numărul lor ci ce sunt ei în stare să facă. Ne-am gândit să luăm câte un reprezentant de pe fiecare domeniu al societății, efectiv un om care a lucrat și a făcut ceva în domeniul lui. Nu neapărat un personaj care să fi atins recorduri mondiale. Din punctul meu de vedere, erou este și cel care a supraviețuit, cel care a rezistat vremurilor grele, care a deschis cu cheia ușa bisericii în fiecare dimineață sau care a arat pământul în fiecare vară”, explică Ruxandra Hurezean.

În același timp, campania îi încurajează pe tineri să se gândească la următorii 100 ani și la contribuția pe care ei o pot aduce pentru ca România de mâine să fie deschisă culturilor diferite și progresului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus