Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Summitul de la Sibiu, umbrit de trucurile și greșelile României. Analiză EurActiv

Summitul de la Sibiu, umbrit de trucurile și greșelile României. Analiză EurActiv

Sibiul trebuia să fie sinonim cu ”noua speranță pentru Europa”. Dar summit-ul ce se va desfășura în orașul românesc este tot mai umbrit de trucurile și greșelile țării gazdă. Aceasta este concluzia unei analize publicate pe site-ul EurActiv și semnată de Zoran Radosavljevic.  Chiar dacă România este bine pregătită din punct de vedere tehnic, "guvernul de la București nu a înțeles pe deplin ce înseamnă să prezideze țările din UE", după cum a semnalat președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, subliniind că e prea târziu pentru a se mai putea face ceva. ”În timp ce își manifestă aptitudinile în unele din ”trilogurile” sensibile ale UE, România însăși s-a schimbat din rău în mai rău. ”Adăugând la situația deteriorării statului de drept, guvernul a făcut tot posibilul pentru a bloca intenția fostul șef anti-corupție, Laura Codruța Kövesi, de a deveni noul procuror public european. Păcatul ei: încercând să-și facă treaba prea bine”, scrie EurActiv. ”Săptămâna trecută, ministrul de finanțe Eugen Orlando Teodorovici a preluat rolul președinției și a acuzat prognoza economică a Comisiei Europene. El susține că există o "sistematică" subestimare a creșterii economice, care a avut un impact asupra apetitului investitorilor și a crescut costurile de credit. Ministrul nu a fost foarte mulțumit de prognoza de creștere a Comisiei prevăzută pentru acest an de 3,8%, față de 5,5% din bugetul aprobat de Parlamentul României săptămâna aceasta. Avea motive să fie suspicios. Între 2015 și 2017, cifrele finale ale PIB-ului Eurostat au fost vizibil mai mici decât proiecțiile de iarnă ale Comisiei pentru fiecare dintre acei ani (2,7% față de 3,9% în 2015, 4,1% față de 4,8% în 2016 și 4,4% față de 6,9%. Dar el nu a exprimat poziția Consiliului sau a prezentat un rezumat al discuției care a avut loc în acea zi cu privire la previziunile de iarnă ale Comisiei ca un broker onest, așa cum procedează președințiile. Mai degrabă a adus lupta domestică la scena europeană. "Luați-o ca o recomandare a președinției române", a declarat el reporterilor și oficialilor UE„, scrie site-ul european.

Summit-ul de la Sibiu este zugrăvit în culori sumbre de către analist. ”Summit-ul riscă să fie întunecat de o națiune gazdă mai preocupată de interesele sale pe termen scurt, decât de protecția drepturilor și a legilor. Este acesta leagănul potrivit pentru viitorul Europei?”.

EurActiv este o rețea de portaluri dedicate afacerilor europene, cu sediul central la Bruxelles, având birouri în Franța, Germania, Marea Britanie și parteneri într-o serie de țări din Europa Centrală și de Est. Compania este prezentă și în România cu un portal-agenție de știri (euractiv.ro), dedicat informării cu privire la chestiunile de interes pentru România în contextul apartenenței acesteia la Uniunea Europeană.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

PB

Acum 2 ani

"Intrebari la care s-a raspuns,intrebari la care nu s-a raspuns inca"Emisiune de stiinta atunci,intrebari pentru naivi acum.
Raspunde

rammstein

Acum 2 ani

eu astept o actiune fulger a uniunii!!..stiti care e ???...activarea articolului 7!!!...." la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.!!!!"""..poate atunci vor vedea romanasii de unde bate vantul>>>!!!!...cred ca cei care ne-au primit in uniune au in fiecare noapte cosmaruri,cum dracu' ne-au prostit astia!!..ne-am facut de ras....a fost intai grecia ,dar si-au revenit,apoi polonia ,ungaria,cehia,spania,italia,...toate au au trecut cu bine ...insa noi nu ne mai revenim in veci ....moscova scrie pe frunte...
Raspunde

Salpetru

Acum 2 ani

Cum le sti tu pe toate bai rammstein, mai ca imi vine sa cred ca tot ce bolborosesti aici ai trecut si prin filtrul gandirii. Ups...am spus gandire si asta presupune creier, lucru care tie si multora ca tine, le lipseste cu desavarsore. Poate daca l-ai avea si ai trece informatiile prin filtrul gandirii, ai realiza si tu ca UE are nevoie de slugi, nu de parteneri si cand spun UE spun in primul rand Germania. Apropo ca tot aminteai de Moscova, oare cu cine se pupa tanti Merkel si face “grosses Geschäft“? Numele de Putin iti spune ceva? Gaz rusesc pt Deutschland...ring your bell? Nord Stream 1 si 2? Nimic....nu iti suna nimic? Toti suntem de acord ca UE este optiunea normala pentru noi, dar vrem ca ceea ce este permis la ei sa fie si la noi. Nu suntem lada lor de gunoi! Nici noi nici polonezii si nici ungurii.
Raspunde

IO

Acum 2 ani

tot sistemul este umbrit !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus