Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Prima firmă privată din Sibiu care blochează roțile mașinilor

Prima firmă privată din Sibiu care blochează roțile mașinilor

Extinderea accelerată din ultimii ani a parcului auto, în vreme ce numărul locurilor de parcare rămâne aproape neschimbat, a făcut ca în tot mai multe orașe din România administratorii parcărilor private să recurgă la blocarea roților în cazul șoferilor indisciplinați. Cele mai cunoscute exemple în acest sens sunt cele ale marilor centre comerciale din București, Cluj-Napoca sau Timișoara, Lidl și Kaufland fiind cunoscute pentru blocarea roților. De curând aceste acțiuni au apărut și în Sibiu.

În luna ianuarie, mai mulți sibieni care locuiesc în zona Aleii Seviș spun că s-au trezit peste noapte cu roțile mașinilor blocate și cu o amendă în parbriz. Majoritatea celor nemulțumiți spun că au fost blocate atât roțile mașinilor lăsate peste noapte în vecinătatea supermarketului Supeco, cât și cele din afara parcării, pe stradă. La momentul respectiv fotografiile cu mașinile blocate s-au viralizat pe rețelele sociale, dând naștere unor discuții aprinse între sibieni, părerile fiind împărțite.

În vreme ce unii sibieni spun că este normal să fie blocate roțile într-o parcare privată, alții s-au arătat nervoși că au fost blocate și mașini aflate în afara parcării, pe o străduță adiacentă. Cu un lucru oamenii din zonă au fost de acord: parcarea magazinului Supeco nu afișează în loc vizibil un regulament clar de funcționare și este specificat clar un cuantum al amenzilor.

Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere pe această temă reprezentanților magazinului Supeco.

”Supeco funcționează în chirie în locația din Sibiu. Parcarea nu este administrată de noi ci de proprietarul complexului comercial. Vom lua legătura cu proprietarul pentru a găsi o soluție pentru sesizarea făcuta de dumneavoastră”, ne-a comunicat Florin Cislariu, directorul operațional al lanțului de magazine.

O sesizare pe această temă a ajuns și la Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu. Reprezentanții Poliției au explicat pentru Turnul Sfatului că atâta timp cât este vorba despre o parcare privată, ei nu pot interveni. Am întrebat și dacă polițiștii de la Rutieră nu au un cuvânt de spus în cazul în care, să presupunem, se petrece un accident în parcarea respectivă.

”În acest caz Poliția poate cel mult să elibereze autorizații de reparații conducătorilor auto implicați în accident, ori tamponare, iar în cazul în care nu se pun de acord asupra vinovăției atunci singura posibilitate de a-și recupera daunele este pe cale civilă”, a declarat Elena Walter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu. Referitor la blocarea roților, Poliția nu are niciun cuvânt de spus în parcarea privată.

Într-o situație similară se află și Poliția Locală Sibiu. Reprezentanții Primăriei Municipiului Sibiu au declarat că ”Poliția Locală Sibiu nu se ocupă de parcările neregulamentare pe terenuri private”. ”Noi ridicăm și sancționăm doar mașinile aflate pe domeniul public”, au explicat reprezentanții Poliției Locale.

Firma care deține spațiul respectiv se numește ALTIUS Fotovoltaic S.R.L și are sediul în București, pe Calea Floreasca. Firma face parte din grupul Bomax, care pe lângă producția de panouri fotovoltaice are ca domeniu secundar de activitate închirierea și dezvoltarea de spații comerciale. Contactați de reporterul Turnul Sfatului, reprezentanții firmei au oferit un punct de vedere pe care îl prezentăm integral:

”Așa cum bine ați înțeles, terenul pe care este amplasată clădirea în care funcționează SUPECO, precum și drumurile de acces către aceasta sunt proprietate privată.

Proprietarul a înțeles ca atât căile de acces, cât și spațiul de parcare, dat fiind scopul amenajării respective, (spațiu comercial), să permită dreptul de trecere, respectiv de staționare limitată, strict pentru clienți dar în mod indirect și pentru locatarii blocurilor din proximitate. În acest sens, pe stâlpii de pe marginea drumului au fost instalate plăcuțe de semnalizare care indică staționarea interzisă și semnalizează faptul că drumul este proprietate privată. Această măsura a avut ca scop semnalizarea locatarilor utilizatori de autoturisme, să nu lase vehicule staționate pe drumurile de acces, deoarece astfel împiedică deplasarea autovehiculelor de tonaj care vin să aprovizioneze. Mai mult a fost instituit un regulament de utilizare a parcării, cu termen limitat de 90 minute pentru clienții magazinelor. Respectivul regulament a fost pus la dispoziția publicului, fiind afișat în mai multe locuri pe clădire, dar și la locul de preluare cărucioare.

Cu toate acestea încă din luna iunie 2018 - când au început amenajările, am notificat în repetate rânduri prin afișare pe parbrizul autovehiculelor mesaje scrise prin care rugăm cetățenii sa nu mai staționeze în acele locuri, precizând că este o proprietate privată, am făcut trimitere și la regulamentul afișat și totodată la riscul de a fi nevoiți să luăm măsura blocării roții vehiculelor, scopul nostru fiind unul singur, acela de a păstra permanent căile de acces libere, respectiv de a da  clienților dreptul să utilizeze parcarea la capacitatea maximă.

Activitățile noastre de notificare s-au tot repetat, însă odată cu deschiderea centrului comercial, staționarea autovehiculelor, altele decât cele ale clienților, s-a accentuat fapt pentru care am trecut la următoarea etapă, aceea în care după notificarea scrisă să se procedeze la blocarea unei roți, însă niciodată nu am mers mai departe în a solicita această taxă de deblocare, deși ea era conformă cu regulamentul, noi acceptând să deblocăm roata după atenționarea verbală transmisă la discuția telefonică cu respectivii cetățeni care erau înștiințați să sune pentru deblocare la un număr de telefon, (respectiv numărul meu de telefon).

Nici această soluție nu a reușit să producă efectul scontat, fapt pentru care în după-amiaza zilei de 15 și respectiv seara de 15/16 ianuarie 2019, după o notificare prin afișare scrisă pe parbrizul fiecărui auto staționat în locurile de parcare clienți (după ora 22:00 când magazinele erau închise), sau pe drumurile de acces, s-a luat măsura blocării acestor vehicule însă de această dată deblocarea nu a mai fost făcută gratuit, ci în conformitate cu prevederile din regulamentul afișat.

Precizăm faptul că societatea noastră nu are ca scop desfășurarea acestei activități, interesul nostru este să atragem buna credință din partea locatarilor, să înțeleagă că spațiile respective sunt destinate exclusiv clienților și activității desfășurate și nu pot fi folosite ca locuri de parcare.

În speranța că am răspuns solicitării dumneavoastră, vă asigurăm de întreaga noastră dispoziție, si vă stăm la dispoziție oricând pentru a informa corect opinia publică”, au transmis reprezentanții societății.

Foto: Facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

15 comentarii

Zenobia

Acum 3 ani

S-a deschis cutia Pandorei. Timisoara (cu ingerii galbeni ai tai) te ajungem din urma :)
Raspunde

Asa da

Acum 3 ani

Superb....de cand asteptam asa reactie. Sper sa adopte masura rapid si celelalte magazine, Lidl de exemplu, din capatul Bd Mihai Viteazu, unde a aparut rahatul ala de bloc turn. Toti fac blocuri in Sibiu dar fara suficiente parcari si apoi masinile blocheaza strazi intregi. Insa, cu prioritate, trebuie blocate masinile tuturor cocalarilor ce parcheaza pe locurile persoanelir cu dizabilitati in toate centre comerciale din Sibiu. O fac cu tupeu si nesimtire si atunci sa plateasca pt asta!!!!
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Din pacate cetatenii ajung sa nu mai vada padurea din cauza copacilor. Pana nu se va opri tavalugul aberatiilor urbanistice nu va fi bine. Amenzile astea vor aduce niste bani in plus cuiva dar nivelul de trai in zona tot rau va fi. Cred ca multi nici nu pot sa isi imagineze cum ar fi fost ca in locul acelui bloc sa fie unul mult mai mic si cu locuri de parcare decente. La fel si in alte zone. Oamenii iau de bune toate aceste aberatii urbanistice si singura lor plangere se indreapta impotriva celor care comit abaterea parcatului aiurea. De ce nu iesim in strada si impotriva acestor abuzuri? Pana cand ii lasam sa ne sufoce?
Raspunde

mihai

Acum 3 ani

Daca usile centrelor comerciale ar fi putin mai late, maimutele astea care au uitat sa-si foloseasca picioarele ar fi in stare sa intre cu masina in magazin ca sa-si faca cumparaturile... Blocarea rotilor masinilor acestor "handicapati" nu e o solutie pentru ca acel loc va ramane blocat. O solutie ar fi ridicarea masinii si transportul ei la groapa de gunoi - sa si-o ridice de acolo
Raspunde

Mircea Stoica

Acum 3 ani

Gresit.Blocul respectiv este pe teritoriul comunei Selimbar.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei Popescu

Acum 3 ani

Nu are cum sa fie proprietate privată, un drum public !!!
Raspunde

Unu care parcheaza corect chiar daca merge pe jos 10 minute.

Acum 3 ani

Bravo! Vreau mai multe initiative de genul. Doar asa se pot invata minte cei care parcheaza de parca sunt la ei acasa in spatiul public. Felicitari.
Raspunde

Petrica

Acum 3 ani

Mai bine autoritatile s-ar indrepta asupra dezvoltatorilor in care prezinta un proiect la primarie cu un numar de cel putin 1 loc de parcare pentru fiecare aparatament iar dupa ce obtine autorizatia si se fac demersurile de intabulare acele parcari se transforma in spati private pentru magazine sau cer o suma extrem de mare pentru acel loc de parcare. Toate blocurile care se construiesc au aceasta problema dar saraci locatari nu sunt bagati in seama sau majoritatea nu stiu ca pentru fiecare apartament este cel putin un loc de parcare. Dezovoltatori sa scoata bani cati mai mult de pe urma celui care se chinuie sa isi cumpere o locuinta. Autoritatile de ce nu fac nimic in acest sens de ce nu verifica planurile de la primarie si ceea ce este in realitate sa amendeze si pe dezvoltator si primaria ca au acceptat sa se faca altceva in locurile de parcare care trebuiau sa se faca pt acel bloc.
Raspunde

Johny Beep

Acum 3 ani

BRAVO... Sa blocheze si masinile cocalarilor care isi lasa avariile pornite si blocheaza strazi intregi... sau stau cu avariile pe banda 1, inainte de intersectii, blocand toata strada, cu autobuze cu tot... ca nu,.. nu poate merge 10 metrii, trebuie sa opreasca in dreptul magazinului ! Cat despre bastilia aia de langa Lidl... acolo sunt niste indivizi care isi lasa rabla intre benzi !
Raspunde

...

Acum 3 ani

Dar ce parere aveti despre acei parinti care isi iau copiii de la scoala si blocheaza strazile, pentru ca nu isi pot dezlipi posteriorul de scaun si le este lene sa mearga 50 m pe jos (ex. Mitropoliei - Al. Odobescu, pentru Brukenthal..., cu parcare in fata Gong sau in spatele Liceului de Arta). Probabil voi reveni si cu numere de inmatriculare...
Raspunde

Silviu

Acum 3 ani

Si la 50 de m de scoala ar gasi loc de parcare? Sau la 100 m, sau la 300 de metri? Chiar crezi ca la ora 12.00 poate veni oricine din orice cartier al orasului sa-si ia copilul de la scoala cu autobuzul? Oamenii mai au si serviciu. Brukenthal si Liceul de Arta nu sunt scoli de cartier ca acei copii sa locuiasca la 50 de m de scoala.
Raspunde

Marius M

Acum 3 ani

Foarte bine!
Raspunde

MISU

Acum 3 ani

wow ce stire !!
Raspunde

Mecanicul

Acum 3 ani

...este firma lu Klausi si a lui Werni !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus