Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Rehejeh Ghayas, rezidentul sirian al Ambulanței Sibiu: „Am salvat un om care putea să moară de la prea mult râs”

Rehejeh Ghayas, rezidentul sirian al Ambulanței Sibiu: „Am salvat un om care putea să moară de la prea mult râs”

La 58 de ani, Rehejeh Ghayas, un sirian „adoptat” de Sibiu, este rezident de post la Serviciul de Ambulanță al Județului Sibiu. Își dorește nespus să salveze vieți și spune că la Sibiu a găsit o a doua familie, care l-a primit cu brațele deschise atunci când a decis să își mute viața aici. Cea mai dificilă intervenție de până acum a fost la un pacient care ar fi putut să moară pentru că a râs prea mult.

Rehejeh s-a născut pe 11 ianuarie 1961, în Siria, unde a și absolvit ulterior facultatea, pe Medicină Generală. Despre orașul său natal spune că este unul cu o istorie importantă, de pe coasta mediteraneeană – Latakia – unde au fost descoperite primele înscrisuri, acum 10.000 de ani. Acum, de câțiva ani, locuiește în Sibiu, alături de soția româncă. Este medic rezident medicină de familie în anul III și rezident de post la SAJ Sibiu. Anul acesta termină rezidențiatul și spune că își dorește să rămână în continuare la Serviciul de Ambulanță al Județului Sibiu.

A ales să devină medic pentru că acesta a fost modul în care a simțit că ar putea cel mai bine să îi ajute pe cei din jur. Reporterul Turnul Sfatului a aflat cum e viața pentru el în România și de ce își dorește să rămână pentru totdeauna la Sibiu.

Ce te-a determinat să alegi acest drum în viață?

Am ales să fiu medic pentru a ajuta oamenii și pentru a le alina suferința. Sunt căsătorit cu o româncă de mult timp și avem 5 copii împreună. Am obținut post la Sibiu și mă bucur că am venit aici, este un oraș medieval și îmi place foarte mult.

Care au fost cele mai mari satisfacții ale tale de când ai ajuns aici?

Cea mai mare satisfacție este că am ajuns la Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu. De la colegi am foarte multe de învățat, este o adevărată satisfacție sufletească să salvezi oameni în situații critice.

Cum arată o zi din viața ta?

Fiind medic rezident, sunt în perioada în care trebuie să merg pe toate secțiile, să aprofundez cât mai multe cunoștințe. Nici o zi nu seamănă cu alta, iar acest lucru este minunat. Îmi place să fac sport, să înot, să mă plimb prin Sub Arini. Nu în ultimul rând, îmi place să citesc, să mă documentez.

Cât timp îți propui sa rămâi în Sibiu?

Dacă voi reuși să am în continuare post de medic la Sibiu, îmi doresc să rămân pentru totdeauna aici. Sunt un optimist și cred că următorii mei ani vor fi plini de muncă, în domeniul medical.

Care a fost cea mai dificilă intervenție a ta?

Cea mai dificilă intervenție a fost când am salvat un om care a suferit o paralizie a diafragmei datorită râsului îndelungat. S-a produs o asfixie și i-am făcut manevrele de prim ajutor și și-a reluat respirația.

Cum sunt oamenii de aici?

Eu am descoperit aici mulți oameni deosebiți care mi-au oferit ajutorul atunci când am avut nevoie. Oameni inimoși și de valoare cum este coordonatorul meu de rezidențiat, dr. Loredana Piloff, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Sibiu, dr. Alina Tărnăuceanu, și multe alte persoane minunate care m-au acceptat ca fiind de-al lor. Nu m-am simțit niciodată exclus din cauză că nu sunt român. Contează ce ai în suflet și le mulțumesc tuturor pe această cale.

Îți e dor de casă?

Da, îmi este dor, țin foarte mult la Siria, însă respect foarte mult țara care m-a adoptat.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

sibianca

Acum 3 ani

Bravo! Trebuie sa avem incredere si in acesti oameni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus