Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Putem avea referendum în ziua alegerilor europarlamentare. CCR a decis

Putem avea referendum în ziua alegerilor europarlamentare. CCR a decis

Judecătorii CCR au decis că se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare. Ei au admis parţial solicitarea de neconstituţionalitate a preşedintelui Klaus Iohannis, anunță Mediafax.

Preşedintele aminteşte că Legislativul a încercat de mai multe ori, prin proiecte de lege, să interzică organizarea referendumurilor la aceeaşi dată cu desfăşurarea alegerilor în PE, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR.

„Autoritatea legiuitoare este liberă să opteze pentru orice soluţie legislativă în materie referendară, însă fără a interfera cu competenţele celorlalte autorităţi publice în acest domeniu, precum şi fără a le modifica statutul constituţional ori atribuţiile prevăzute în Legea fundamentală. Or, norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeaşi dată cu data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme şi principii constituţionale”, arată preşedintele Iohannis în sesizarea depusă la CCR.

În legătură cu organizarea referendumului cu privire la probleme de interes naţional, acest drept este exclusiv al preşedintelui ţării, iar prevederile se găsesc în art. 80 din Constituţie. De asemenea, la art. 90 în Legea fundamentală este prevăzut că „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”, mai arată Mediafax.

Prin urmare, şeful statului a invocat faptul că modificarea legislaţiei electorale încalcă mai multe decizii anterioare ale Curţii Constituţionale.

 

Sursa: mediafax.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Nicu

Acum 5 ani

O prezenta la europarlamentare sub 30% este motivul de a avea si referendum in aceeasi zi!Asa a fost si in noiembrie 2007,dar acum fiind vara pe 26 mai merge lumea la strand ,la gratar si numai de alegeri sau de referendum nu le arde!Pronosticul meu prezenta slaba la alegerile europarlamentare din mai 2019!
Raspunde

calator

Acum 5 ani

Sper ca Nicu nu are dreptate. Mergeti la vot, oameni buni !
Raspunde

Mara

Acum 5 ani

Mergeti la vot altfel se bucura Nicu :)) !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus